Re: Główna praca, krótkoterminowe zatrudnienie jako nauczyciel zastępczy WHEN powyżej 450€) i student.
Napisany przez WorkStudent33 -
- pn lut 17, 2020 1:43 pm
Cześć drodzy przyjaciele finansów,
Moja sytuacja zawodowa jest dość specyficzna. Mimo kilku źródeł informacji, nie jestem pewien, jak to wygląda z perspektywy rozliczeń i podatków. Być może ktoś tutaj będzie w stanie mi pomóc.
Mój profil:
Obecnie pracuję około 20 godzin tygodniowo (w tym 5 godzin w formie pracy zdalnej) i studiuję na uniwersytecie. Oznacza to, że otrzymuję odliczenia właściwe dla studentów pracujących. Zarabiam około 1200€ netto. Studiuję na kierunku nauczycielskim i mam teraz możliwość tymczasowego zastępowania nauczycieli w szkole. Umowa o pracę miałaby trwać maksymalnie 7-8 tygodni, z 10,5 godzinami pracy tygodniowo, a moje miesięczne zarobki brutto wynosiłyby około 1400-1500€.
Moje pytania są następujące:
- Czy tymczasowa praca zastępcza nauczyciela jest uznawana za krótkotrwałe zatrudnienie?
- Czy dodatkowa praca wpłynie na mój status studenta pracującego ze względu na dochód?
- Jeśli praca zastępcza nauczyciela nie jest uznawana za krótkotrwałe zatrudnienie, czy w obu pracach składki na ubezpieczenie społeczne będą takie same?
Pozdrowienia,
WorkStudent33