Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Co sądzicie o Uniprofirente/4P Uniglobal?

Napisany przez Reiner
Cześć wszystkim. W 2005 roku podpisałem plan oszczędnościowy Uniprofirente/4P Riester i zastanawiałem się, czy to było właściwe. Od dłuższego czasu myślałem o jego wypowiedzeniu. Dotacje nie były dla mnie zbyt istotne, więc nie korzystałem z nich, a jedynie z oprocentowania. Plan był raczej traktowany jako forma inwestycji. Wydaje mi się, że fundusz rozwijał się całkiem dobrze w ostatnich latach. Teraz zastanawiam się, czy kontynuować oszczędzanie, czy może jednak go rozwiązać? Chciałbym poznać opinie ekspertów na ten temat.

Napisany przez Marc2512
Jeśli tak, to zgłoś się o zwolnienie z opłat. W przeciwnym razie będziesz musiał zwrócić dopłaty i korzyści podatkowe. Nie pytaj mnie, na jak długo, kiedyś słyszałem o 5 latach... Pozdrawiam

Napisany przez Reibold
Cześć Reiner, Poprawne jest to, że UniGlobal osiągnął 56% zysku w ciągu ostatnich 5 lat. Jednak Twój plan emerytalny Riester nie obejmuje tylko funduszu akcyjnego, ale również element zabezpieczający. Dla każdego inwestora część środków jest lokowana w akcje, a część w bezpieczne instrumenty. System sprawdza to codziennie i dostosowuje się do czasu pozostałego do emerytury procentowo. Twój indywidualny kontrakt mógł więc przebiegać zupełnie inaczej w zależności od wieku. Obecnie system prawdopodobnie minimalizuje ryzyko, ponieważ wskaźniki wskazują, że niedługo nadejdzie krach lub spowolnienie. Sprawdź, proszę, zmiany w alokacji środków w ostatnim czasie. Być może nie posiadasz już żadnych akcji. Jeśli podoba Ci się Twój obecny zysk, możesz zatem spokojnie sprzedać. W najbliższym czasie nie powinien pojawić się nowy spekulacyjny zysk, który byś przegapił. System jednak również robi, co w jego mocy, aby zapobiec stratom, ponieważ w przeciwnym razie Union Invest musiałoby ponieść odpowiedzialność przy przejściu na emeryturę. Przy rezygnacji będziesz musiał/a zwrócić wszystkie dotacje i ulgi podatkowe, które otrzymałeś/a od początku umowy. Zyski możesz jednak zachować w całości. Miałbyś/a więc praktycznie zaciągniętą pożyczkę na Twoją wkładkę własną przy wsparciu państwowym. Czy kontynuowanie oszczędzania i zwracanie uwagi na korzyści podatkowe w przyszłości byłoby dla Ciebie opłacalne, zależy od indywidualnej sytuacji. Czy jesteś młodym singlem z wysoką stawką podatku marginalnego, czy masz 2 lub więcej dzieci, dla których otrzymujesz dodatki dla dzieci, to prawdopodobnie optimalna forma zabezpieczenia emerytalnego dla Ciebie, i być może nawet zwiększenie składki mogłoby się opłacać. Pozdrawiam Alexander Reibold Darmowe doradztwo finansowe Neuburg an der Donau

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata