Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Zielony inwestor / Pytanie dotyczące funduszy inwestycyjnych

Napisany przez Koebi
Cześć. Mam nadzieję, że jestem tutaj na właściwym wątku!? doradca z Sparkassen (tak, osobiście mam zerowe pojęcie) polecił mi Deka-MegaTrends CF jako inwestycję dla mojego syna (2 lata) do jego 18 urodzin. Kwota inwestycji: 50 € / miesiąc Prowizja sprzedaży: 3,75 % Moje pierwsze pytanie: Czy te 3,75 % są naliczane co miesiąc, czy tylko jednorazowo przy zakupie? Pozdrowienia, Koebi

Napisany przez 2utopus
Opłata w wysokości 3,75% dotyczy całkowitych wpłat - 16 lat x 12 miesięcy x 50€ = 360€ opłata za transakcję. Dodatkowo należy zapłacić opłatę TER w wysokości 1,5% - czyli 1,5% wartości rocznie. Czy istnieją dodatkowe opłaty depozytowe lub koszty związane z rachunkiem rozliczeniowym? Te opłaty muszą być na poziomie wyższym niż średnia rynkowa, aby fundusz mógł się opłacać.

Napisany przez Koebi
Czy są jakieś dodatkowe opłaty za prowadzenie rachunku depozytowego lub za konto rozliczeniowe? Dobrze. Na to pytanie jeszcze nie znam odpowiedzi, bo nie mam jeszcze kompletnych dokumentów. Mam ogólne pytanie - oczywiście, zawarcie umowy za pośrednictwem banku wiąże się prawdopodobnie z dodatkowymi kosztami w porównaniu z zawarciem umowy samodzielnie. Czy oferty znanych banków są mimo to w miarę solidne (choć droższe ze względu na świadczone usługi) czy też można na nich stracić pieniądze?

Napisany przez 2utopus
Warto zastanowić się, ile z sumy wpłat faktycznie zostanie zainwestowane i jakie koszty zostaną poniesione. Jeśli wpłacimy 600 € w pierwszym roku, 3,75% zostanie odjęte - czyli 22,50 € - co musi na początku zarobić fundusz - przy 7% wzroście wartości, zysk w pierwszym roku praktycznie zostanie zjedzony - do tego dochodzi kolejne 9 € prowizji TER ... ponieważ opłata manipulacyjna w stosunku do zainwestowanego kapitału staje się coraz niższa, oczywiście całościowo osiągnie się dodatnią stopę zwrotu - wyższa prowizja TER oczywiście wzrośnie później odpowiednio - jednakże bank filialny zastrzega sobie tu sporą część śmietany. Inwestowanie w plan oszczędnościowy ETF na darmowym koncie depozytowym z banku internetowego jest zdecydowanie tańsze - przez 16 lat oszczędności na kosztach powinny wynosić w tysiącach euro - biorąc pod uwagę, że 80% aktywnie zarządzanych funduszy nie osiąga wyników rynkowych, osobiście wolę wariant ETF.

Napisany przez bruno68
Do Koebi, sprawdź ofertę Norymberskiego Pszczółka Maji - ubezpieczenie oszczędnościowe dla dzieci! Składka w wysokości 50 € do 18. roku życia daje 9600 € wartości inwestycji przez 16 lat, czyli 16 lat x 50 € x 12 = 9600 € wartości inwestycji! Zakładamy, że koszty są pokrywane przez oprocentowanie! W ten sposób jako rodzice można wcześniej ustalić okres trwania do wieku emerytalnego, czyli od 63 do 67 roku życia, oraz z gwarancją rentową na 35 lat, około 112 lat! Dziecko urodzone w 2018 roku będzie zabezpieczone do 2140 roku n.e.! To, czego nie może zaoferować plan oszczędnościowy, to wielokrotne wejście do ubezpieczeń na życie bez pytań dotyczących zdrowia ubezpieczonej osoby. Wchodzenie w ubezpieczenie na życie uczniów, studentów, pracowników i zawsze bez pytań o zdrowie! Czy może to być kwota rocznej składki w wysokości 22,50 €? Pani błąd polegał na zadaniu pytania o formę oszczędzania, a nie o finansowe zabezpieczenie przyszłości dziecka! Oczywiście musi być ona odpowiednio ubezpieczona zgodnie z jej stylem życia! Bo co z tego, że nie są ubezpieczeni, jeśli w przypadku poważnej choroby ich dochód spada do 70% pensji netto, wtedy nagle brakuje części oszczędności! Zasadniczo zawsze musi istnieć podstawa dla budowy majątku, a nie odwrotnie! Gdy ma się miliony €, nie ma potrzeby ubezpieczenia społecznego, ale gdy brakuje €, ubezpieczenia społeczne stają się tym cenniejsze! Ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków zmniejsza rentę ofiary Czy płatności z prywatnego ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków mogą być zaliczone do tzw. renty dla poszkodowanych zgodnie z ustawą o odszkodowaniach dla ofiar? Tak, orzekł Sąd Socjalny w Dreźnie. Płatności rentowe z prywatnego ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków mogą być częściowo zaliczone do renty dla poszkodowanych zgodnie z ustawą o odszkodowaniach dla ofiar. Wynika to z wyroku Sądu Socjalnego w Dreźnie z 9 marca 2017 roku (numer akt: S 39 VE 25/14). Sprawa 66-letnia kobieta była ofiarą przestępstwa w noc sylwestrową 2010 roku. Nieznany sprawca brutalnie uderzył ją w tył głowy. Kiedy kobieta spadła na asfalt, doznała urazu czaszkowo-mózgowego z powikłaniami. W wyniku tego musiała ograniczyć swoją pracę jako sekretarka. Kommunale Sozialverband Sachsen początkowo przyznał jej rentę dla poszkodowanych zgodnie z ustawą o odszkodowaniach dla ofiar w wysokości 708 euro. Dodatkowo kobieta otrzymywała co miesiąc 990 euro renty z ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków swojego męża, ponieważ jego umowa obejmowała również ją. Kiedy Kommunale Sozialverband się dowiedział, zaliczył około 580 euro do renty dla poszkodowanych i zmniejszył wypłatę odpowiednio. Kobieta złożyła przeciw temu pozew przed Sądem Socjalnym. Wyrok Sąd Socjalny w Dreźnie oddalił pozew. Renta socjalna zawiera tzw. rekompensatę za uszkodzenia zawodowe, która ma zrekompensować utratę dochodu spowodowaną uszkodzeniem, argumentowali sędziowie. Na to można zaliczyć wiele rodzajów dochodów - w tym świadczenia emerytalne. Fakt, że umowa nie została zawarta przez samą skarżącą, a przez jej męża, według drezdeńskich sędziów socjalnych nie zmienia możliwości zaliczenia. Wreszcie, zarówno ona, jak i jej mąż byli zatrudnieni na pełny etat w ramach tej umowy. "Można przyjąć, że składki ubezpieczeniowe były finansowane z dochodów rodziny" - stwierdzili sędziowie.

Napisany przez Freeliner
Koebi pisze: Nie ma już pierwszego błędu myślowego......oni nie są doradcami, tylko sprzedawcami
To już pierwszy błąd myślowy...... To nie są doradcy, a sprzedawcy.

Napisany przez Experte
Koebi pisze: Sparkassenberater (tak, osobiście nie mam pojęcia) polecił mi Deka-MegaTrends CF jako inwestycję dla mojego syna (2 lata) do jego 18. urodzin.
Proszę zauważyć: w forum odpowiedzi mogą udzielać tylko amatorzy. Po prawie finansowym nie wolno tego robić zgodnie z prawem. A nad tym czuwa Bafin! Więc nie spodziewaj się zbyt wiele od odpowiedzi. Nie mam zbyt wysokiej opinii o pracownikach Sparkassen, ponieważ nie mają oni odpowiedniego wykształcenia i nie ponoszą odpowiedzialności za błędną poradę ze swojego osobistego majątku. Znajdź lokalnego pośrednika finansowego, który ma zezwolenie zgodnie z przepisami Ustawy o działalności gospodarczej - § 34f, co może on również zawsze udokumentować. ttps://www.gesetze-im-internet.de/gewo/__34f.html Tylko wtedy będziesz na bezpiecznej pozycji!

Napisany przez Marc2512
Experte pisze: Proszę zwrócić uwagę: W forum mogą odpowiadać tylko amatorzy. Pośrednikom finansowym jest to zabronione zgodnie z prawem. A o tym czuwa Bafin! Więc nie spodziewaj się zbyt wiele od odpowiedzi. Nie mam zbyt wysokiego mniemania o pracownikach banku, ponieważ nie mają oni odpowiedniego wykształcenia i nie ponoszą odpowiedzialności finansowej za błędne doradztwo ze swojego osobistego majątku. Znajdź lokalnego pośrednika finansowych, który ma zezwolenie zgodnie z przepisami ustawy o przemysłowym zarządzaniu firmą - § 34f, co może ci on również w każdej chwili udowodnić. ttps://www.gesetze-im-internet.de/gewo/__34f.html Tylko wtedy będziesz na bezpiecznej stronie!
Bez podania prawdziwego imienia będzie trudno to udowodnić, prawda? Nawet Bafin nie pomoże.

Napisany przez 2tneub
bruno68 pisze: Do Koebi, sprawdź ofertę norymberskiej Bee Maya - ubezpieczenie oszczędnościowe dla dzieci! Kwota płatności od 50 € do 18. roku życia wynosi 16 lat razy 50 € razy 12 = 9.600 € kapitału inwestycyjnego! Załóżmy, że koszty są pokrywane przez oprocentowanie! Dzięki temu jako rodzice można z góry ustalić okres do wieku emerytalnego, do 63 do 67 roku życia, z dalszą gwarancją rentową na 35 lat, czyli około 112 lat! Dziecko urodzone w 2018 roku jest zabezpieczone do roku 2140 naszej ery!
Co można sądzić o takich umowach przymusowych jak Bee Maja, można przeczytać w internecie. 112 lat gwarancji emerytalnej, nie mogę w to uwierzyć. Dokładnie ten rodzaj bzdur sprawia, że po kilku latach zaczynasz zastanawiać się, że wpłacasz więcej, niż kiedykolwiek będziesz mógł otrzymać, i próbujesz pozbyć się tego czegoś. Oczywiście tylko z odpowiednimi stratami.

Napisany przez bruno68
ja. Ja Tneub, co ma to wspólnego z czymś innym? Prawdą jest, że wymaga to kompleksowego doradztwa w zakresie majątku! Więcej niż klienci sądzą, że wiedzą! W tym przypadku klient chce zainwestować kwotę x dla dziecka! Błędem jest sądzić, że jest to w porządku! Ponieważ własne ubezpieczenie zdrowotne staje się obowiązkowe, jeśli dziecko zarabia więcej; ubezpieczenie rodziny jest regulowane w § 10 Kodeksu ustaw o ubezpieczeniu społecznym V (SGB V). Dzieci i małżonkowie członka mogą być objęci bezpłatnym ubezpieczeniem, jeśli spełnione są następujące warunki: Regularne miesięczne dochody nie mogą przekraczać 1/7 „płacy odniesienia do ubezpieczeń zdrowotnych i pielęgnacyjnych” (2019: 445 €/ 2018: 435 € ) Dla osób zatrudnionych na pół etatu, niezależnie od tego, obowiązuje limit 450 euro (limit dla umów zleceń). Ponadto objęci ubezpieczeniem członkowie rodziny nie mogą być głównie samozatrudnieni, zasadniczo nie mogą być inaczej ubezpieczeni ustawowo, zwolnieni z obowiązku ubezpieczenia lub zwolnieni z obowiązku ubezpieczenia. Dochód jest generowany, a jak wiadomo, zasiłek rodzinny jest również zaliczany do dochodu! Jeśli dochody obejmują również odsetki lub renty, takie jak renta dla sierot, obowiązuje obowiązek ubezpieczenia własnych dzieci. W rezultacie dziecko wychodzi z osobnych obciążeń podatkowych, a rodzice muszą nagle płacić za znacznie wyższe podatki rocznie, ponieważ kwota wolna od podatku za 1,0 dziecka wypada z osobistej kalkulacji podatkowej. Owszem, dziecko ma swoją kwotę wolną od podatku i składkę zdrowotną rocznie, co jednak z powodu niskich dochodów dziecka przekłada się na oszczędności podatkowe na poziomie 0 €! Ale dla rodziców oznacza to wzrost podatku o co najmniej 2.496 € rocznie, czyli co najmniej utratę zasiłku rodzinnych! Nawet jeśli ten przypadek nie zachodzi! To później przychodzi na myśl sprawa stypendium! Ponieważ przecież dziecko będzie kiedyś studiować! Jakiej kwoty majątek można posiadać, aby otrzymać stypendium? Osoba samotna bez dzieci otrzymuje kwotę wolną od opodatkowania w wysokości 7.500 euro. Dla każdego dziecka przysługuje dodatkowa kwota wolna od opodatkowania w wysokości 2.100 euro. Jeśli majątek jest wyższy, nie oznacza to automatycznie, że nie ma prawa do stypendium, jednak będzie ono obniżone. Na semestr zimowy 2020/2021 kwoty wolne od opodatkowania wyniosą odpowiednio 8.200 i 2.300 euro. Czy majątek rodziców lub małżonka jest również brany pod uwagę? Nie, brany jest pod uwagę tylko twój własny majątek. Na jakich pozycjach majątkowych należy się skoncentrować podczas ubiegania się o stypendium? Są to m.in. samochody, kaucje mieszkaniowe, renty z programu riester, ubezpieczenia na życie z kapitałem, umowy oszczędnościowe, lokale mieszkalne lub domy zamieszkałe przez właściciela oraz majątek powierniczy. Mogą one być (częściowo) zwolnione z egzekucji. Szczegółowe informacje można znaleźć w artykule! Uwaga: Urzędy mogą zażądać wglądu w konta – a informacje o istniejących kontach mogą zostać uzyskane przez urzędy w wyniku porównania danych. Na początek dziecko może wykorzystać nadmierny majątek, a następnie stypendium będzie systematycznie pomniejszane o roczne dochody z odsetek! Piękny sukces! Jak było, kiedy wykładowca powiedział: Nieważne, kto opróżnia kosze na śmieci, czy to pracownik z niskimi rocznymi dochodami czy jeśli ten pracownik ma roczny dochód w wysokości milionów, kosze muszą zostać opróżnione! W następnym zdaniu wyjaśnił, że milioner, w porównaniu z miliarderami i bilionerami, jest biedakiem! Zawsze zadziwia mnie z jakimi różnicami mam do czynienia jako pośrednik: Niektórzy dziadkowie zabezpieczyli to dla swoich 4 wnuków! Na głupoty nie mają pieniędzy!; powiedziała! A była dyrektorką szkoły średniej! Żeby to szybko wyjaśnić: W ubezpieczeniu tym dziadkowie są ubezpieczonymi i płatnikami składek, a beneficjentem jest wnuk! Oznacza to, że w przypadku śmierci dziadków podczas fazy oszczędzania, maksymalna suma ubezpieczenia zostanie natychmiast i bezpośrednio wpłacona na ubezpieczenie! Umowa zostanie wtedy zawieszona, do momentu przejścia na emeryturę kapitał rosnący na odsetkach i zyskach nadal będzie bezopodatkowany, aż do przejścia na emeryturę według stanu na koniec roku zawarcia umowy, czyli do 63. roku życia, zamiast 67. Jeśli założyć, co oznacza tabela długowieczności z lat 2014/2016, to średnia długość życia, począwszy od 70 roku życiu to nadal 17 lat dla kobiet i 14,5 lat dla mężczyzn! W rezultacie należytej płatności zawsze zostanie pomniejszona i zastąpiona możliwą jednorazową premią z tytułu umowy lub dodatkowo uzupełniona! Kto chce zaplanować majątek dla dzieci, powinien przyjrzeć się wszystkim aspektom, w szczególności uniemożliwić swoim dzieciom przedwczesne zniszczenie finansowe! Ze względu na lata unikania płacenia podatków, zaniechania wpłat na ubezpieczenia społeczne, obniżenia świadczeń stypendialnych,... A już patrzyłeś na pasywne kursy funduszy ETF? Dax minus 2,0 %, a jak wygląda amerykańska giełda? To samo jest z ubezpieczeniem z limitem od 0 % do 3,3% msc! A jakie byłyby straty? Dokładnie 0 € lub 0,0 %! Teraz przy 20.000 € na koncie i 2,0 % straty jest to 400 €, nowy stan konta 19.600 € I o ile kurs musi wzrosnąć, by znów osiągnąć 20.000 €? Niewiele ponad 2,04 %! Porównując ETF-y z ubezpieczeniem z limitem 6 razy minus 2 % w roku i 6 razy plus 2,04 % ile zysku uzyskałby ETF przy 20.000 € na koncie? 0 € A jak wyglądałoby to w przypadku ubezpieczenia? W przybliżeniu, nawet przy dodatkowych kosztach zabezpieczenia do 2.500 rocznie, niewiele zmieni to ujemnych wyników wynikających z wahania kursu w granicach 2.576 €! To takie proste! bruno68

Napisany przez 2tneub
Chodzi o miesięczną wpłatę w wysokości 50 €. Całkowita suma to około 10000 € po 12 latach. Nie rozumiem, skąd ma się wziąć problem z przekroczeniem jakichkolwiek limitów w GKV. Obecnie koszty wejścia do ETF są lepsze. Ważne jest nie to, jak sytuacja wygląda po drodze, ale jaki jest rezultat końcowy. Jeśli ktoś potrzebuje pieniędzy w wieku 18 lat, powinien stopniowo je wypłacać.

Napisany przez kub0185
To znalazłem na stronie test.de https://www.finvesto.de/depots/selbs...xoCqwUQAvD_BwE

Napisany przez Koebi
Cześć. Przepraszam, że odpowiadam teraz dopiero - wcześniej niestety nie było to możliwe. Dziękuję za liczne odpowiedzi! Czy istnieje jakieś miejsce, gdzie osoby takie jak ja, czyli „absolutni amatorzy” w dziedzinie inwestycji, mogą uzyskać sensowne porady? Oczywiście, ostatecznie każdy chce (zrozumiale) zarabiać...

Napisany przez kub0185
Mogę ci powiedzieć, gdzie NIE powinieneś iść. Do TWOJEGO BANKU. :-) Kilka (moim zdaniem) godnych polecenia stron internetowych. www.test.de https://www.finanzwesir.com/ https://schliesslich-ist-es-ihr-geld.de/ Istnieje także Centrum Konsumenckie lub doradcy honorowi

Napisany przez Investor98
Poleciałbym tutaj raczej klasyczny i niedrogi ETF. Z tym nie można pomylić. Produkty oferowane przez Sparkassen lub banki są zazwyczaj bardzo przecenione. Możesz także zajrzeć na moją stronę internetową i trochę poczytać. W przeciwnym razie, śmiało możesz do mnie napisać!

Napisany przez Beagle
Koebi pisze: Okej. Czy oferty renomowanych banków są w miarę uczciwe (choć droższe ze względu na usługi), czy można tam również doznać poważnych strat finansowych?
Co rozumiesz przez uczciwość? Nikt cię tam nie oszuka, ale specjaliści od bankowości chcą/muszą zarabiać pieniądze dla swojego banku, nie mają też nic za darmo do rozdania. Tak samo jest z każdym brokerem internetowym, zwykle są oni tańsi, ale oferują również mniej usług. Odpowiadając na twoje pytanie: Tak, są uczciwi, ale trochę drożsi. To także był jeden z powodów, dla których zacząłem bardziej interesować się tematem finansów i teraz robię to samodzielnie... dużo oszczędności...

Napisany przez 2utopus
Dobrze, ale drogie, to chyba całkiem dobrze oddaje sytuację. Gdy porównasz tradycyjny fundusz zarządzany z ETF-em, może być to trochę jaśniej. Na przykład: Inwestujesz 100 tys. € na 20 lat - w funduszu zarządzanym jest 5% opłaty początkowej i 2% opłaty zarządzania (TER) - w ETF-ie tylko 0,3% TER. Biorąc pod uwagę, że 80% funduszy zarządzanych nie przewyższa indeksu, załóżmy optymistycznie, że oba generują 5% zwrotu przed kosztami. Fundusz: 5000 € opłaty początkowej - zatem 95 tys. € jest inwestowanych z 3% (zwrot - TER) - po 20 latach (bez uwzględnienia podatków) wynosi to: 171 580 €. ETF: 100 tys. € z 4,7% zwrotem po kosztach to po 20 latach: 250 572 €. W tym przykładzie ETF byłby zatem około 80 000 € (przed opodatkowaniem) bardziej opłacalny - w przypadku funduszu zarządzanego byłyby to koszty zarządzania fondem oraz związane z tym zarządzanie/bank itp. - wtedy musiałbym zastanowić się, jaką dodatkową wartość za to otrzymuję i czy jest ona warta ceny.

Napisany przez Jolme
Pracownicy banku zawsze mają tylko jeden cel: zdobycie prowizji. niedawno przeczytałem naprawdę fajny wpis na blogu. Oto blog:
https://www.brüllaffe-finanzblog.de

A tutaj link do wpisu na blogu: https://www.brüllaffe-finanzblog.de/B...69005__-anchor

Tam wszytko jest super trafnie podsumowane!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata