Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pełne finansowanie mieszkania własnościowego.

Napisany przez AKalle
Cześć wszystkim, chciałbym pokrótce opisać mój przypadek: Chcę kupić z moją dziewczyną mieszkanie na własność. Naszym maksymalnym budżetem jest 250 000 €. Na początek każdy 125 000 €, a potem jeszcze coś na wyposażenie, czyli prawie 150 000 €. Teraz moje pytania: Jestem urzędnikiem. Nie zarabiam fortuny, ale dostaję wynagrodzenie na całe życie. Niestety, ze względu na niekorzystny styl życia, posiadam długi w wysokości około 15 000 €. Chciałbym również spłacić je kredytem, aby mieć miesięczną ratę w wysokości 600 - 700 euro, którą mogę spłacać w ramach tego kredytu. Czy ktoś z Was ma podobną sytuację? Czy ktoś otrzymał kredyt? Jeśli tak, to w jakim banku? Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Cześć AKalle, w zasadzie na razie nic strasznego, chociaż nie jest miło, że nie ma żadnego wkładu własnego, ale nie musi to być kryterium wykluczające. Pytania, które powstają dla lepszej, pierwszej oceny: 1) Co masz na myśli mówiąc co 125 000 euro? Czy nie chcesz kupować razem? 2) Jakie są wasze nettozarobki? 3) Jak wysoka jest miesięczna rata kredytu i jaka jest stopa procentowa? 4) W jakim mieście planujesz zakup? 5) Brak wkładu własnego? 6) Jaką miesięczną ratę odsetkową i kapitałową chcesz mieć? 7) Czy istnieje już konkretny obiekt, jeśli tak, czy jest zaangażowany agent nieruchomości? 8) Jeśli tak jest odpowiedź na 7, czy będą potrzebne środki na modernizację?

Napisany przez AKalle
Na Twoje pytania: 1) Tak, możemy kupować razem, ale każdy finansuje się sam, ponieważ jeszcze nie jesteśmy w związku małżeńskim. Czyli maksymalnie mieszkanie za 250.000 €, każdy udział w wysokości 125.000 €. 2) Aktualnie miesięczne dochody netto wynoszą nieco ponad 2000 €. 3) kredyt powinien być spłacony w maksymalnie 22 lata, czyli maksymalnie 750 € miesięcznie... nie mam jeszcze konkretnych ofert, chciałem zapytać tutaj... 4, 6, 7, 8) jeszcze otwarte... 5) Poza oszczędnościami w planie mieszkaniowym (około 5000 € salda) nie ma innych środków...

Napisany przez NaTwoim13
AKalle pisze: na Twoje pytania: 1) kupować razem tak, ale każdy finansuje się sam, ponieważ jeszcze nie jesteśmy małżeństwem. Czyli mieszkanie do 250.000 €, każdy ma udział w wysokości 125.000 €.
To nie będzie działać, ponieważ trzeba wpisać 2 prawa własności w księdze wieczystej, a pierwsze miejsce będzie tanie, a drugie drogie, ponadto ten, który ma zastaw drugiego stopnia (jeden otrzymuje pierwszy stopień, a drugi drugi) poniesie większe ryzyko, ponieważ w przypadku możliwości zbycia przez trzecią osobę (co może się zdarzyć również w wyniku rozwodu i sporu) osoba zastawiona drugim stopniem wpadnie w kłopoty, jeśli cena sprzedaży będzie niższa od wartości nieruchomości.

Napisany przez NaTwoim13
AKalle pisze: 5) oprócz konta oszczędnościowego mieszkaniowego (ok. 5000 € salda) brak kapitału własnego...
Przy podziale konta oszczędnościowego mieszkaniowego być może około 12 000 - 13 000 euro kapitału własnego (5 000 kapitał własny/6 000 - 7 000 euro kapitał własny uzyskany drogą finansowania zewnętrznego)

Napisany przez 2utopus
Jaka byłaby wysokość czynszu, który by odpadł? I jakie są wasze obecne i przyszłe inne koszty dodatkowe? (transport/ubezpieczenia/podstawowe potrzeby/podatek od nieruchomości/opłaty za mieszkanie/fundusz remontowy/prąd/internet/opłata publiczna za media/...) Wtedy będziecie współwłaścicielami mieszkania - co by się stało w przypadku rozstania? Czy planujecie mieć dzieci? Osobiście sugeruję nie wydawać od razu 25 000 € (x2 ?) na wystrój wnętrza, lepiej zacząć od używanych (eBay)/dotychczasowych mebli, a potem stopniowo dokupować nowe elementy.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
utopus pisze: Osobiście nie ulokowałbym 25000€ (x2 ?) w wyposażenie wnętrza, ale zacząłbym od używanych (z eBaya) lub dotychczasowych mebli, a następnie stopniowo kupował nowe meble.
Dlaczego nie? W ten sposób nie musisz się ograniczać i możesz kontynuować dotychczasowy styl życia, nie odczuwając jeszcze (teraz) bólu. Przepraszam za sarkazm, ale w tej sytuacji OP powinien najpierw zebrać się w sobie i spłacić gromadzone długi, a nie wyrównywać je kredytem... Tutaj nie wyrównujesz niczego, tylko zadłużasz się. Mam nadzieję, że teraz to: 2) Obecne dochody netto wynoszą nieco ponad 2000 €. to nie jest suma dochodów obojga, tylko Twój własny.???

Napisany przez hanes
Śmieszne, jako urzędnik 2000 netto? ? A na całe życie? W dwójkę ledwo przekracza to poziom zasiłku Hartz4.

Napisany przez BenniG
Ile jeszcze zostanie po odejściu na prywatne ubezpieczenie zdrowotne?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata