- pn lut 24, 2020 7:53 pm
Witaj,
od jakiegoś czasu jestem cichym czytelnikiem na tym forum.
Trzy lata temu kupiłem nieruchomość (mieszkanie z 4 pokojami w budynku wielorodzinnym) i pozyskałem wiele cennych rad dotyczących finansowania nieruchomości z istniejących już wątków. Od około 5 tygodni nurtuje mnie pewne pytanie, na które sieć nie potrafi mi odpowiedzieć.
Dostałem list od mojego banku. Konkretnie nowe oświadczenie o przeznaczeniu oraz dodatek do umowy kredytowej. Poproszono mnie o podpisanie i odesłanie ich. Jako że w tej chwili mam niewiele czasu (praca + drugie dziecko), nie odpowiedziałem od razu, ponieważ chciałem się najpierw lepiej zaznajomić z treścią. Dlatego w zeszłym tygodniu bank zatelefonował, pytając gdzie są dokumenty i że wystarczy je tylko podpisać i odesłać.
Przyjrzałem się dokładniej i zauważyłem, że w mojej umowie kredytowej i oświadczeniu o przeznaczeniu z 2017 roku podane są błędne dane księgi wieczystej. Moim zdaniem kredyt jest zabezpieczony na nieruchomości, które mi nie należą? Następnie kilkakrotnie próbowałem zadzwonić do banku, aby dowiedzieć się dlaczego po 3 latach zauważono ten błąd i co to zmienia? Jednak do tej pory nie udało mi się nikogo osiągnąć.
Ogólnie rzecz biorąc, uważam że obsługa tego banku od zawarcia umowy nie jest zbyt przyjazna dla klienta. Dlatego zastanawiam się, czy mogę temu jakoś przeciwdziałać. Czy ktoś ma pojęcie dlaczego teraz to zostało zauważone i jakie mam możliwości? Co się stanie, jeśli nie podpiszę? Czy możliwe jest rozwiązanie umowy? (co ze względu na zmiany w moim życiu nie byłoby dla mnie problemem)
Dużo tekstu na nic może.
Dziękuję już teraz za Wasze odpowiedzi.
Pozdrowienia
Teatro