Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Nieprawidłowe dane księgi wieczystej w umowie kredytowej.

Napisany przez Teatro
Witaj, od jakiegoś czasu jestem cichym czytelnikiem na tym forum. Trzy lata temu kupiłem nieruchomość (mieszkanie z 4 pokojami w budynku wielorodzinnym) i pozyskałem wiele cennych rad dotyczących finansowania nieruchomości z istniejących już wątków. Od około 5 tygodni nurtuje mnie pewne pytanie, na które sieć nie potrafi mi odpowiedzieć. Dostałem list od mojego banku. Konkretnie nowe oświadczenie o przeznaczeniu oraz dodatek do umowy kredytowej. Poproszono mnie o podpisanie i odesłanie ich. Jako że w tej chwili mam niewiele czasu (praca + drugie dziecko), nie odpowiedziałem od razu, ponieważ chciałem się najpierw lepiej zaznajomić z treścią. Dlatego w zeszłym tygodniu bank zatelefonował, pytając gdzie są dokumenty i że wystarczy je tylko podpisać i odesłać. Przyjrzałem się dokładniej i zauważyłem, że w mojej umowie kredytowej i oświadczeniu o przeznaczeniu z 2017 roku podane są błędne dane księgi wieczystej. Moim zdaniem kredyt jest zabezpieczony na nieruchomości, które mi nie należą? Następnie kilkakrotnie próbowałem zadzwonić do banku, aby dowiedzieć się dlaczego po 3 latach zauważono ten błąd i co to zmienia? Jednak do tej pory nie udało mi się nikogo osiągnąć. Ogólnie rzecz biorąc, uważam że obsługa tego banku od zawarcia umowy nie jest zbyt przyjazna dla klienta. Dlatego zastanawiam się, czy mogę temu jakoś przeciwdziałać. Czy ktoś ma pojęcie dlaczego teraz to zostało zauważone i jakie mam możliwości? Co się stanie, jeśli nie podpiszę? Czy możliwe jest rozwiązanie umowy? (co ze względu na zmiany w moim życiu nie byłoby dla mnie problemem) Dużo tekstu na nic może. Dziękuję już teraz za Wasze odpowiedzi. Pozdrowienia Teatro

Napisany przez NaTwoim13
Teatro pisze: Dzień dobry, jestem już od dłuższego czasu cichym czytelnikiem na tym forum. Trzy lata temu kupiłem nieruchomość (sam używam 4-pokojowego mieszkania w bloku wielorodzinnym) i skorzystałem z wielu porad dotyczących finansowania nieruchomości z istniejących już wątków. Od około 5 tygodni nurtuje mnie jednak pytanie, na które sieć nie potrafi mi odpowiedzieć. Otrzymałem list od mojego banku. Konkretnie nowe oświadczenie o przeznaczeniu oraz dodatek do umowy kredytowej. Poproszono mnie o podpisanie i odesłanie ich. Ponieważ w tej chwili nie mam zbyt wiele czasu (praca + drugie dziecko), nie odpowiedziałem od razu, ponieważ chciałem się najpierw dokładnie zapoznać. Dlatego także w zeszłym tygodniu otrzymałem telefon od banku z pytaniem, gdzie są dokumenty i czy mogę po prostu podpisać i odesłać. Przyjrzałem się temu dokładniej i zauważyłem, że w mojej umowie kredytowej oraz oświadczeniu o przeznaczeniu z 2017 roku podane są błędne dane księgi wieczystej. Wydaje mi się, że kredyt jest zabezpieczony na nieruchomości, która nie należy do mnie? W związku z tym próbowałem kilkakrotnie skontaktować się z bankiem, aby dowiedzieć się dlaczego po 3 latach to wychodzi na jaw i co się zmienia? Jednak do tej pory nie udało mi się nikogo osiągnąć. Ogólnie rzecz biorąc, uważam opiekę tego banku od czasu podpisania umowy za mało przyjazną dla klienta. Dlatego zastanawiam się, czy mogę coś temu przeciwstawić. Czy ktoś wie, dlaczego teraz to wychodzi na jaw i jakie mam możliwości? Co się stanie, jeśli nie podpiszę? Czy możliwe jest rozwiązanie umowy? (Co w obliczu zmienionych okoliczności życiowych nie byłoby dla mnie problemem) Wiele tekstu, może na nic. Dziękuję jednak z góry za odpowiedzi. Pozdrawiam Teatro
kredyt można odwołać z powodu błędów formalnych i przeszacować na dzisiejsze, lepsze warunki, lepiej się nie da

Napisany przez bruno68
W Teatrze, to nie będzie takie proste z refinansowaniem! Zwłaszcza że warunki się zmieniły, 2. dziecko zamiast jednego! Pytanie brzmi: Czy będziesz w stanie spełnić nowe warunki! Dla 4 osób kwota wolna od zajęcia wynosi już 3,600 €! A czy spłata nie przekracza 40% dochodu? Najpierw pojawia się to pytanie! Czy możesz otrzymać nową pożyczkę! Jeśli zostaniesz odrzucony, sugerowałbym wprowadzić ręcznie informację na oświadczeniu wierzytelności, że podane informacje są zgodne z prawdą! Udaj się do sądu miejskiego i poddaj potwierdzeniu przez urzędnika tam! Nie potrzebujecie oferty finansowania, ale pisemnej zgody na finansowanie, zgodnie z nowymi warunkami! Jeśli nie otrzymasz nowej zgody, musisz niestety podpisać, inaczej wierzyciel może natychmiastowo rozwiązać swoją pożyczkę! Zabierz sobie teraz szybko czas, aby uzyskać nową pożyczkę! bruno68

Napisany przez NaTwoim13
Bruno68, jeśli chcesz już przejść do szczegółów, chciałbym skonkretyzować to, co powiedziałem w zeszycie. Wskazane jest skonsultowanie umowy i wpisu hipoteki z prawnikiem oraz dowiedzenie się, czy możliwe jest uzyskanie nowego finansowania. Obydwie rzeczy można załatwić bezpłatnie nawet poprzez forum! Jeśli kredyt można wypowiedzieć i odwrócić jego skutki, równolegle warto skonsultować się w sprawie nowego kredytu. Jeśli to możliwe, wypowiada się obecny kredyt i składa wniosek o finansowanie. Warto wspomnieć, że na przykład doradca finansowy jest w stanie oszacować, czy nowy kredyt zostanie przyznany. Chciałbym przypomnieć o jokera odstąpienia. Jeśli konsument odwołał swoje zobowiązanie kredytowe zgodnie z wymaganiami, a następnie, mimo odmowy, nie wystąpił przypadek ochrony prawnej, to nie poniósł żadnej szkody, gdy odwołanie zostało wycofane. Niemniej jednak zaleca się zasięgnięcie porady prawnej i przeanalizowanie finansowania nadrzędnego. Nie rozumiem, o co ci chodzi zawsze mówiąc i wyjaśniając swoje dochody niewymiarowalne przez komornika!!!

Napisany przez Teatro
Cześć, Dziękuję za odpowiedzi noelmaxim i Bruno. Teraz jestem już trochę mądrzejszy. Wydaje mi się, że zamiarem mojego banku jest szybko i pochopnie zmusić mnie do podpisania. Co oznacza, że stary umowa kredytowa miałaby zostać odwołana? Jeśli otrzymam zgodę na nowy kredyt, czy mogę po prostu spróbować odwołać się od starej umowy? Czy powinienem najpierw skonsultować się z prawnikiem przed odwołaniem? Z poważaniem Teatro

Napisany przez NaTwoim13
Zasadniczo cofnięcie zgody ma miejsce z góry, ale należy już ustalić, czy możliwe jest udzielenie nowego pożyczki, a przede wszystkim ustalić, jakie dokładnie błędne fakty występują.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata