Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Renta Riester, co się dzieje z dodatkiem zabezpieczenia na starość

Napisany przez Herr Bert
Cześć, mam pytanie, mam 38 lat i mam ubezpieczenie Riester (od około 2 lat, płacę 100 euro miesięcznie). Moje pytanie: Jeśli ostatecznie otrzymam tak niską rentę od państwa, że wpadnę w zasiłek socjalny, czy moje świadczenie z ubezpieczenia Riester zostanie mi potrącone? Jeśli tak, co mogę zrobić, aby tego uniknąć? Dziękuję Pozdrowienia, HerBert

Re: Renta Riester, co się dzieje z dodatkiem zabezpieczenia na starość

Napisany przez PI112
Cześć Herbert, Prawdą jest, że płatności emerytalne są wliczane do zasiłku socjalnego. Dotyczy to jednak WSZYSTKICH dochodów obok emerytury ustawowej, czyli także przychodów z wynajmu, odsetek oraz każdego rodzaju płatności emerytalnych, niezależnie od tego, czy jest to emerytura Riester czy nie. Chociaż teraz może to zabrzmieć nieco złośliwie, ale jedyną rzeczą, którą możesz zrobić, aby temu przeciwdziałać, jest uzyskiwanie jak najwyższej emerytury. Jako przykład obliczeniowy (biorąc pod uwagę, że masz dopiero 30 lat i do czasu osiągnięcia wieku emerytalnego może się wiele wydarzyć, czyli za 35 lat euro nie będzie miało takiej samej wartości jak dzisiaj, przyjmując fikcyjne kwoty): Emerytura 850€; Zasiłek socjalny 1.000€, w tym przypadku zostanie potrącone 150€ dochodu. Czyli nie otrzymasz 850€ emerytury + 150€ wsparcia + 500€ innych dochodów, a tylko emeryturę i inne dochody. Pozdrowienia, Christian

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata