- pn mar 02, 2020 1:10 pm
Cześć wszystkim,
spróbuję krótko podsumować moją sytuację:
- Istnieją dwa umowy oszczędnościowe Wohnriester-Bausparverträge (BSV) (dla mnie i mojej żony)
- Od około dziewięciu lat korzystamy z dotacji i ulg podatkowych
Początkowo BSV (środki + pożyczka) miały być przeznaczone na spłatę pożyczki bankowej. Miało to nastąpić w 2020 roku. Jednak ze względu na wysokie oprocentowanie pożyczki hipotecznej, obecnie nie miałoby to sensu, ponieważ stopy procentowe na rynku są niższe od oprocentowania BSV. Oznacza to, że nie będę korzystał z pożyczki z BSV.
Na szczęście pożyczka bankowa została spłacona już w zeszłym roku, ponieważ umowę udało się unieważnić (ze względu na błędy umowne) i natychmiastowo spłacono. Dlatego nie potrzebuję już tych środków do spłaty pożyczki bankowej.
Nadal istnieje pożyczka z programu KfW, która wygasa w 2020 roku i mogłaby zostać spłacona tymi środkami.
Ogólnie jednak zdecydowałem się na rezygnację z Wohn-Riester, ponieważ skutkuje to otrzymaniem fikcyjnego konta dofinansowania mieszkaniowego, które jest oprocentowane w wysokości 2% do czasu emerytury i opodatkowane w późniejszym wieku. Nie chcę mieć tego obciążenia aż do osiągnięcia wieku emerytalnego.
Teraz zastanawiam się, czy ma sens przekształcenie tego kontraktu oszczędnościowego Wohn-Riester na normalny kontrakt Riester.
- Czy można przekształcić Wohn-Riester na zwykłe Riester i zachować wszystkie wsparcia i ulgi podatkowe?
- Przejrzałem ofertę fairr.de i wydaje mi się, że jest dość interesująca. Czy ktoś ma z nią doświadczenie? Czy można przelać Wohn-Riester tam?
Minusem tego rozwiązania byłoby to, że oczywiście nie mogę wykorzystać oszczędności z Bausparvertrag do spłaty kredytu KfW i musiałbym spłacić pożyczkę KfW z innych środków lub zaciągnąć nowy kredyt.
Macie jakieś wskazówki, jakie podejście wydaje się najbardziej sensowne w moim przypadku?
Dzięki z góry.