Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Podstawa wymiaru składki ubezpieczenia zdrowotnego jest błędna.

Napisany przez Jas12321
Cześć wieczorem! Do 01.09.2019 r. byłam studentką i odpowiednio ubezpieczona. Od tego czasu jestem zarejestrowana jako osoba poszukująca pracy, ale bez świadczeń społecznych (bez ALGI/ALGII). Nie mam żadnych dochodów. Niestety zapomniałam poinformować o tym moją kasę chorych. Nie odpowiedziałam również na odpowiednie listy od mojej kasy chorych, aby wyjaśnić tę sytuację. Obecnie moje ubezpieczenie zdrowotne opiera się na dochodzie w wysokości 4.537,50 €. Oznacza to miesięczną składkę w wysokości 712,39 €. Do dziś zgromadziła się kwota blisko 3000€. Moje pytania: Czy można retrospektywnie zmienić podstawę wymiaru składek? Czy muszę uiścić tę kwotę, czy istnieje możliwość dostosowania jej retrospektywnie do mojego dochodu (którego nie mam)? Z góry dziękuję!

Napisany przez Reibold
Cześć, Jesteś ubezpieczony dobrowolnie zgodnie z § 9 Ustawy o systemie ubezpieczeń zdrowotnych. Od 2018 roku ustawowe fundusze zdrowotne muszą przeanalizować i skorygować składki osób ubezpieczonych dobrowolnie. Dla osób ubezpieczonych dobrowolnie istnieje minimalny dochód w wysokości około 1 060 € miesięcznie, od którego można wyliczać składki. Podana przez Ciebie podstawa wymiaru to maksymalna kwota! Dotyczy to ubezpieczonych, którzy osiągają tyle samo lub większe dochody. Jako dochód uważane są wszelkie kwoty, które są dostępne dla gospodarstwa domowego na wydatki, w tym dochody z kapitału, takie jak czynsze, odsetki itp. Maksymalna kwota jest również obliczana w przypadku braku potwierdzenia przez osobę, że jej dochód jest niższy. Powinieneś pilnie skontaktować się ze swoim funduszem zdrowotnym i wyjaśnić tę sprawę. Na pewno można jeszcze zmienić żądanie, jeśli dostarczysz odpowiednie dowody! Z poważaniem Alexander Reibold Niezależne doradztwo finansowe Neuburg an der Donau

Napisany przez BenniG
... Ale jak udowodnić, że się nic nie otrzymuje? Oczywiście można skopiować wyciąg z konta, ale zawsze istnieje jeszcze inne konto. Więc tak naprawdę trzeba złożyć zeznanie podatkowe, z którego wynika, że w ubiegłym roku faktycznie dochody wynosiły mniej niż 12 000 €.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata