Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: finansowanie nowego budownictwa

Napisany przez kolog94
Cześć, jako młoda rodzina zastanawiamy się nad zakupem nowego domu. Dotąd otrzymałem kilka ofert od kilku banków. Jednakże jeszcze nie byłem w stanie się zdecydować. Wyglądają one następująco: Sparkasse: Kwota kredytu: 240.000€ za 1,29% (efektywne 1,32%, 3% dodatkowa spłata, 15 lat oprocentowania) oraz 100.000€ za 0,8% (efektywne 0,83%, 5% dodatkowa spłata, 10 lat oprocentowania) Istotną kwestią tutaj jest to, że kwota 100.000€ nie pochodzi z KfW, ale zostanie pożyczona od Sparkasse, dlatego też istnieje możliwość 5% dodatkowej spłaty. PSD Bank: Kwota kredytu: 340.000€ za 1,58% (efektywne 1,6%, 5% dodatkowa spłata, 20 lat oprocentowania) Jeszcze jeden z PSD Bank: Kwota kredytu: 240.000€ za 1,58% (efektywne 1,6%, 5% dodatkowa spłata, 20 lat oprocentowania) oraz 100.000€ KfW za 0,75% (efektywne 0,77%, brak dodatkowej spłaty, 10 lat oprocentowania) To są różnice między ofertami. W każdym z 3 przypadków chodzi o kredyt ratalny z 2% spłatą główną, poza odpowiednio kwotą 100.000€. Czy możecie mi może poradzić, która z tych 3 ofert byłaby najlepsza. Planuję dodatkowo spłacać około 3000€ rocznie, być może nawet 4000€. Będę wdzięczny za każdą opinię. Pozdrowienia

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Ile kapitału własnego wnosisz i jak jest rozłożony miesięczny dochód?

Napisany przez kolog94
Około 55 000€ kapitału własnego. Zarabiam około 3200€ netto, a moja żona 800€ netto.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć kolog94, aby móc ocenić i oszacować ofertę, ważne są następujące informacje: 1) Cena zakupu działki wraz z uzbrojeniem 2) Koszty budowy wraz z kosztami podłączenia domu 3) Koszty dodatkowe przy budowie 4) Tereny zewnętrzne a) Należy zwrócić uwagę, aby elementy niezwiększające wartości, takie jak kuchnia, meble itp., były wyświetlane osobno lub oznaczone b) Wszystkie usługi budowlane, w tym własna praca 5) Podatek od zakupu nieruchomości 6) Koszty notarialne i wpisu do księgi wieczystej 7) ewentualne koszty pośrednictwa 8) dodatkowe koszty, takie jak kuchnia, meble lub czynności niezwiększające wartości 9) Oszacowanie całkowitych kosztów 10) Określenie kapitału własnego 11) Określenie własnej pracy 12) Potrzebny finansowanie 13) Region/Miasto (ze względu na wybór banków regionalnych oraz ewentualne środki publiczne) 14) Czy mają Państwo dzieci? 15) Oczekiwana stopa procentowa i spłaty 16) Czy osiągnięto standard efektywności energetycznej KfW? .....i zobaczymy co z tego wyniknie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata