Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Książeczka oszczędnościowa dla początkujących.

Napisany przez derUnwissende
Cześć, czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, co to są książeczki oszczędnościowe? Jestem zupełnie nowy w świecie finansów. Od pewnego czasu mieszkam z rodzicami i mam teraz konta w różnych bankach. Po połączeniu wszystkich kont okazało się, że mam 11 kont. Pomyślałem, że skorzystam z internetu i poszukam banku z najlepszymi warunkami, czyli najwyższymi oprocentowaniami. Ponieważ chcę wypłacić pieniądze w dowolnym momencie i nie interesuje mnie spekulacja, to chyba tylko książeczka oszczędnościowa, zgaduję. To, co mnie tutaj zaskakuje: Co oznaczają okresy wiązania? Czy to po prostu oznacza, że muszę prowadzić konto przez X lat, niezależnie od wysokości salda? lub z jakąś określoną sumą?? Oprocentowanie zmienne i stałe? Hm? Co jest lepsze? Czy są jeszcze jakieś inne rzeczy, o których powinienem pamiętać? _______ To by było na tyle, hehe, bardzo dziękuję za pomoc!!!

Re: Książeczka oszczędnościowa dla początkujących.

Napisany przez ProperSoul
Cześć, To już nie tylko książeczka oszczędnościowa. Obecnie konta oszczędnościowe banków wysyłkowych wyprzedzają książeczki oszczędnościowe, ponieważ oferują one lepsze oprocentowanie niż książeczki oszczędnościowe, a pieniądze są dostępne codziennie. Wszystko zależy od tego, czy chcesz mieć osobistego konsultanta w oddziale banku, czy możesz zrezygnować, ponieważ banki internetowe często oferują wyższe oprocentowanie na rachunkach oszczędnościowych niż tradycyjne banki stacjonarne. Jednak stopa oprocentowania na koncie oszczędnościowym może również bardzo szybko się zmienić, podczas gdy na książeczkach oszczędnościowych jest bardziej stabilna, ale znacznie niższa. Najlepiej będzie, jeśli sprawdzisz stopy procentowe w swoim banku i porównasz je z oprocentowaniem na www.321finanzcheck.de, aby zobaczyć, co jest dla Ciebie ważniejsze. Powodzenia i jeśli masz jakieś dodatkowe pytania, chętnie pomogę w miarę moich możliwości. z poważaniem

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata