Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: EKSt: Które części honorarium podlegają opodatkowaniu?

Napisany przez MoonKid
Jestem zatrudniony na pełny etat podlegający obowiązkowi ubezpieczenia społecznego. Czasami otrzymuję honorarium za wykłady jako dodatkową działalność (zgłoszoną pracodawcy). Czy te przychody z tytułu dochodów pobocznych muszę zgłosić w moim zeznaniu podatkowym? W moim przypadku honorarium składa się nie tylko z godzinowej stawki lub fikcyjnych kwot, ale również z kosztów związanych z zakwaterowaniem, podróżami i sprzętem. Określone są one również na moim rachunku i mogą być potwierdzone na podstawie faktur osób trzecich (np. faktury hotelowe). Czy pomimo tego muszę zgłosić całe honorarium jako dochód poboczny, czy mogę od razu odliczyć koszty?

Napisany przez 2tneub
Na pewno masz na myśli Inne dochody zgodnie z §22ESTG. Moim zdaniem inne dochody mogą występować tylko wtedy, gdy nie można ich przyporządkować żadnej innej kategorii dochodów. Twoje honorarium na pewno może być przyporządkowane do §15 lub 18 ESTG. Dlatego moim zdaniem powinieneś sporządzić rachunek zysków i strat i tam uwzględnić koszty. Ponieważ nie zajmuję się już tą tematyką i nie mogę udzielać porad podatkowych, informuję, że jest to tylko moja prywatna opinia. W przypadku pytań skontaktuj się proszę ze swoim doradcą podatkowym.

Napisany przez 2utopus
O ile mi wiadomo - i z pewnością powinien doradzić tylko doradca podatkowy - zazwyczaj trzeba podać dochody oraz odpowiadające im koszty - a potem Urząd Skarbowy oblicza to odpowiednio - prawdopodobnie nie powinno się samodzielnie dokonywać potrąceń.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata