Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Rozliczenie podatkowe po zakupie mieszkania.

Napisany przez Shell
Cześć razem, W maju 2019 roku kupiłem mieszkanie własnościowe i gruntownie je odnowiłem. W skrócie, wszystko całkowicie nowe, ogrzewanie, woda, łazienka, okna itd. Na prace potrzebowałem dobre 5 miesięcy, więc dopiero w październiku się wprowadziłem. Renowacja kosztowała mnie około 30 000€ na materiały. Nie korzystałem z usług fachowców (sam znam się na tym obszarze). Czy mimo to mogę odliczyć coś od podatku, czy tylko w przypadku usług fachowców? Dzięki z góry

Napisany przez 2utopus
Jakie koszty chcesz odliczyć od jakich dochodów?

Napisany przez Shell
O, czyli tylko gdybym był właścicielem, miałbym możliwość? Koszty utrzymania też się nie zgadzają?

Napisany przez 2tneub
Prawdopodobnie nie byłby to koszt utrzymania, ale blisko związany z zakupem koszt produkcji, który należy uwzględnić przy obliczaniu odpisów. Ale tylko wtedy, gdy wynajmujesz, więc nie dotyczy Cię to. Prywatnie istnieje tylko możliwość odliczenia kosztów usług rzemieślniczych (jednak tylko za pracę) - również odpada. Dwa tygodnie temu uczestniczyłem w seminarium dotyczącym aktualnego prawa podatkowego. Jednym z tematów była możliwość odliczania kosztów związanych z termomodernizacją od 01.01.2020 roku, jeśli nie korzysta się z preferencyjnych stawek procentowych KFW. Jak to dokładnie działa i na co trzeba zwrócić uwagę, nie jestem pewien, ponieważ nie mam już styczności z podatkami dochodowymi. Kilka pytań zostało tu już odpowiedzianych: https://www.energie-experten.org/bau...en.html#c34565 W razie dalszych pytań najlepszym kontaktowym jest doradca podatkowy. PS: Zauważyłem właśnie, że działania te mogą zostać podjęte dopiero od 01.01.2020. Więc również nie wchodzi to w grę w Twoim przypadku.

Napisany przez 2utopus
Generalnie rzecz biorąc: Jeśli osiągasz przychody z najmu, możesz odliczyć od nich odpowiednie koszty. Jeśli korzystasz z biura domowego, możesz ewentualnie odliczyć odpowiednią część kosztów od przychodów. Usługi domowe/usługi rzemieślnicze zazwyczaj nie obejmują materiałów. W przypadku odpowiednich programów KfW zazwyczaj należy złożyć wniosek przed dokonaniem działania ... Jeśli samodzielnie remontujesz zamieszkały przez siebie Dom, jest to zazwyczaj czysta przyjemność prywatna. Dla prawidłowego doradztwa podatkowego warto zapytać swojego doradcę podatkowego - ponieważ poradnictwo dla osób prywatnych jest niedozwolone - dlatego to tylko moje prywatne zdanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata