Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Bankructwo banku / Finansowanie budowy / Opcja zwrotu odszkodowania za wcześniejszą spłatę

Napisany przez Martin79HN
Cześć, mamy kredyty w L-Bank i Sparda Bank BW. Okres przypięcia oprocentowania w Sparda BW (suma 110t) minie za niecałe 5 lat! (saldo 110 000 €) 100 000 € bez spłaty kapitału przy oprocentowaniu 1,55% (zabezpieczenie hipoteki + umowa oszczędnościowa BHW z saldem 55t) 10 000 € przy oprocentowaniu 1,55% z opcją dodatkowej spłaty kapitału 10% (takie samo zabezpieczenie hipoteki) W L-Bank za około 6 lat (saldo 275 000 € aktualnie, za 6 lat ok. 230 000 €, oprocentowanie 0,75% obecnie) brak opcji dodatkowej spłaty kapitału, spłata kapitału po 2%. Czy możliwe jest wykorzystanie środków z umowy oszczędnościowej BHW w Sparda Bank, 55t a pozostałe 55t z salda + odszkodowanie za wcześniejszą spłatę np. 10t w ciągu 6 miesięcy? W przypadku bankructwa środki nie są w 100% bezpieczne! (środki są ulokowane w Old Leipziger, BHW, VTB Flex konto) Jednak kredyt musiałbyśmy spłacić Spardzie BW wtedy. Co eksperci sądzą o tym pomysle? Czy Sparda BW zgodzi się na wcześniejszą spłatę z odszkodowaniem za wcześniejsze wygaśnięcie? Poprzez spłatę 120t pozostaniemy bez środków i stracimy następujące inwestycje. 55t na rzecz BHW jest oprocentowane 1,0% (BHW) & 45t na rzecz VTB oprocentowane 1,7%, pozostałe 10t na koncie bieżącym bez oprocentowania. Pozostałe 10t możemy zaoszczędzić przez kolejne 6 miesięcy. Czy mój pomysł jest głupi? Co myślicie? BHW, VTB, Old Leipziger, Sparda BW wszystkie środki są objęte ochroną depozytową! (ale czy to wystarczy?)

Re: Bankructwo banku / Finansowanie budowy / Opcja zwrotu odszkodowania za wcześniejszą spłatę

Napisany przez kub0185
Tak więc na twoim miejscu nie zrobiłbym na razie nic. Skąd się bierze strach przed bankructwem? W żadnym wypadku nie zapłaciłbym odszkodowania za wcześniejszą spłatę. Wykorzystałbym dostępne dodatkowe spłaty w Sparda Banku. Możesz wziąć gotówkę z umowy oszczędzania mieszkania w przyszłym roku. Jeśli to możliwe, znowu dokonaj dodatkowej spłaty.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Martin79HN, z pewnością uzasadniony jest strach przed bankructwem banków. Tutaj w Niemczech również dojdzie do oczyszczenia, gdy bańka zadłużenia pęknie (co można już teraz zaobserwować również na giełdzie) i wtedy życie banków będzie kontynuowane. Na wszelki wypadek istnieje Fundusz Gwarantowania Depozytów, więc na razie wszystko jest w porządku. Państwo prawdopodobnie również rozważy zaangażowanie się w kapitał własny ważnych firm, aby zabezpieczyć ich przetrwanie. Po prostu poczekaj.

Napisany przez NaTwoim13
Bankkaufmann pisze: Cześć Martin79HN, z pewnością uzasadniona jest obawa przed bankructwem banku. Również tutaj w Niemczech będzie miała miejsce restrukturyzacja, gdy bańka zadłużeniowa pęknie (co można teraz zauważyć również gospodarczo na giełdzie) i wtedy życie banków będzie kontynuowane. Przede wszystkim jednak działa tutaj fundusz gwarantujący depozyty, więc na razie wszystko jest w porządku. Rząd prawdopodobnie również będzie rozważał zaangażowanie w kapitał własny ważnych firm, aby zapewnić ich przetrwanie. Po prostu poczekaj.
Czy na giełdzie widać, że bańka zadłużeniowa pęka? Nie rozumiem, dlaczego ktoś wysyła takie posty, dlaczego tak się eksponuje jako amator - nawet z podpisem.

Moja opinia: najpierw gospodarka stoi źle (co obecnie obserwujemy) potem wzmacnia się działanie ECB i państw. Jednakże jeśli firmy, ubezpieczyciele, banki zbankrutowały to pieniądze na moim koncie nie znaczą wiele! (częściowo stracone) Fundusz Gwarancji Depozytów pokrywa tylko część! Dlatego moja myśl jest wcześniejsza spłata kredytów. (i czy płacę odsetki teraz czy w ciągu 5 lat, to bez znaczenia!) W przypadku bankructwa banku mniej długu = dobrze ?

Napisany przez hausbauwest
Tak daleko to wcale nie jest odległe.... wiele firm istnieje tylko dlatego, że dziura numer jeden jest zatykana obrotem z zamówienia numer dwa itd.... gdy łańcuch obrotów zostanie przerwany raz, cały system się zawali. Firma upada, kredyt stoi na krawędzi, a bank patrzy bezradnie...... pieniądze były po prostu traktowane zbyt swobodnie. A na czele tego wszystkiego nasz największy Dom maklerski, którego wartość przedsiębiorstwa w ostatnich tygodniach została po prostu zmniejszona o połowę.

Napisany przez NaTwoim13
hausbauwest pisze: Aż tak daleko nie trzeba sięgać... wiele firm istnieje tylko po to, aby zasypać dziurę powstałą po zleceniu nr 2... jeśli łańcuch obrotu zostanie przerwany, system się załamie. Firma upadnie, kredyt stanie się bezwartościowy, a bank patrzy głupio... Pieniądze były po prostu traktowane zbyt swobodnie. A na czele wszystkiego nasz największy bank, którego wartość firmowa w ostatnich tygodniach spadła o połowę.
To właśnie tak działa nasz system gospodarczy! Gdy nikt nie podejmuje już ryzyka, nawet upadłości, nie ma już miejsc pracy, a jedno jest pewne, zysk z ekonomicznie przetrwających firm jest wielokrotnie większy niż to, co banki, wierzyciele i państwo muszą odpisać na skutek upadłości! Faktem jest, że zdarzają się ludzie, instytucje i społeczeństwa, które nie potrafią zarządzać pieniędzmi, nie potrafią liczyć ekonomicznie i planować, przeceniają lub prowokują ryzyko, ale to jest normalne i tylko nieliczni posługują się siekierą jak w lesie, a raczej nawet banki niż ludzie, którym niekoniecznie poprawi się po upadku, podczas gdy prosperująca i dobrze funkcjonująca firma, społeczeństwo lub biznes to zdecydowanie lepsza opcja!

Kursy akcji odzwierciedlają czarno na białym napisane, Obeliks!!!! Inwestorzy wyciągają swoje pieniądze z rynku kapitałowego, ponieważ dokładnie znają te problemy. Systemem piramidy nazywa się firmy-zombie!!!! A banki zarobiły masę pieniędzy.

Napisany przez NaTwoim13
hausbauwest pisze: Kurs akcji odzwierciedla to, co jest na czarnym na białym Obelixu!!!! Inwestorzy wycofują swoje pieniądze z rynku kapitałowego, ponieważ dokładnie znają te problemy.
A potem? Czy trzymają je pod poduszką? Pozostaw to tam, dobrze jest je kupić ponownie, po kryzysie przed kryzysem, zawsze wyżej, zawsze szybciej, zawsze dalej!

To, że ta zasada nie zawsze się sprawdza, widać na przykładzie Yvonne......

Cześć, Moje pytanie dotyczące dodatkowej spłaty kredytu hipotecznego z rekompensatą jest poważne. Mamy pewne dochody, aby spłacić kredyt. Jednak czy ma sens obniżenie zadłużenia teraz z nadwyżką, zanim banki ewentualnie zbankrutują? Mogę poprosić Sparda BW o wyliczenie spłaty z odsetkami przedterminowej spłaty. (oczywiście nie muszę się zgodzić!) Mówimy o zadłużeniu w wysokości około 110 000 € więcej lub mniej! Co sądzicie?

Napisany przez NaTwoim13
Nie mam pojęcia, żadnych argumentów, przede wszystkim żadnego tła, ale znowu HouseBuilder, przypominam, który to już jest numer konta? OK, zobaczmy

Nie spłacać, poczekać i mądrze zainwestować płynności finansowe.

Napisany przez kub0185
Jednakże nauczyliśmy się z lat 2008 i 2009, że w Europie nie będzie bankructw banków, ponieważ banki centralne je ratują i drukują pieniądze.

@kub0185 W porównaniu do 2008 roku obecnie mamy znacznie więcej długów, znacznie więcej zombi firm. Według mnie, nieuchronnie dojdzie do bankructw banków. Na pewno Twoja wypowiedź była ironiczna :-)

Bankierze, dziękuję za ocenę. Czy banki w obecnej sytuacji zgodzą się w ogóle na spłatę z odsetkami przedterminowymi? (Sparda BW) Moja żona uważa, że mamy się dobrze i uważa tę kwestię za zbędną. Ponadto, ponieważ nie jesteśmy hazardzistami i nie inwestujemy w akcje ani fundusze (w przeciwieństwie do mojej lepszej połowy), zastanawiam się, czy warto zapytać, czy spłata z odszkodowaniem jest możliwa, albo czy banku bliskiego upadłości będzie zależało na spłacie klientów. Wtedy można by poczekać. Myślę, że rozważenie wyboru banku według solidności finansowej też ma sens.

Napisany przez volltilger
Bankkaufmann pisze: @kub0185 w zamian za 2008 jest obecnie dużo większy dług, dużo więcej firm-zombi.)
Tak, ponieważ pieniądze są teraz takie tanie, stać nas na marmurową łazienkę i Q5 przed drzwiami, i wiele innych... Jest też mnóstwo gospodarstw domowych-zombi, szkoła podstawowa jest zamknięta od 3 dni, u podwójnych zarabiających w rodzinie panuje czysta panika. A to dopiero początek, za 2-3 miesiące będzie naprawdę zabawnie. Tutaj @Hausbauwest ma rację, trzeba poczekać, a potem inwestować.

Istnieje o wiele więcej długów niż w 2008 roku, to prawda, i będzie jeszcze więcej długów... znacznie więcej nawet. Przewidywane pakiety ratunkowe to po prostu pożyczki. Nawet jeśli są bez odsetek, muszą zostać zwrócone w pieniądzu... oznacza to, że firmy muszą zarobić więcej pieniędzy po kryzysie niż przed nim... po prostu nie wszyscy chcą zrozumieć, że to rzeczywiście nie ma znaczenia, czy kredyt ma odsetki 1, 2 czy 4%, czy nawet jest bezodsetkowy. Pożyczone pieniądze muszą zostać zwrócone, a to się nie uda... tak jak nie udało się oszczędzanie przed kryzysem.

Napisany przez NaTwoim13
Jak to może mieć znaczenie, czy oprocentowanie wynosi 1,2 czy 4%? Przy 0% łatwiej mi spłacić pożyczoną kwotę, bo płacę mniej. Nie rozumiem takich stwierdzeń!

Napisany przez kub0185
pisze: Bankowiec, dziękuję za ocenę. Czy banki w obecnej sytuacji zgodzą się w ogóle na spłatę z odsetkami przedterminowymi? (Sparda BW) Moja żona uważa, że stoimy dobrze i uważa tę rozważanie za zbędne. Ponieważ nie jesteśmy hazardzistami i nie inwestujemy ryzykownie w akcje ani fundusze (lepsza połowa natomiast). Czy można zapytać, czy spłata z odszkodowaniem jest możliwa, czy bank tuż przed bankructwem ma interes w spłacie klientów? W takim przypadku można by poczekać. Wydaje mi się, że również warto rozważyć wybór banków według wiarygodności.
Następnie oblicz, jaką kwotę musisz przewidzieć na odszkodowania przedterminowe. https://vorfaelligkeit.fmh.de/fmh/schnellversion.aspx Jeśli boisz się, że BHW, VTB, Alte Leipziger padną, spróbuj wypłacić swoje pieniądze i ulokuj je w krótkoterminowych obligacjach skarbowych w strefie euro o ratingu AAA. A sprzedaj je, kiedy tylko będziesz mógł spłacić dodatkowo.

Napisany przez NaTwoim13
Nie jestem w stanie zrozumieć tej logiki, żeby brać pod uwagę i płacić za VFE, ponieważ możliwe, że bank u Cioci Trudzi w Buxtehude zbankrutuje??? Od lat ratujemy banki m.in. we Włoszech i Grecji, a teraz pieniądze z ulokowane w niemieckich bankach zabezpieczonych lokatach mają zostać utracone?? Jak można dojść do pomysłu, że kredyty są bezpieczne, podczas gdy zgromadzone środki, zainwestowane w obligacje o stałym oprocentowaniu, mogą zostać stracone? Ale koniec, serio.

Nie, absolutnie nic nie kupować jest naprawdę dobre. Martin79Hn wyraził to jasno: Nie przyjmować nic w zamian, koszty związane z odsetkami lub opłatą za wczesną spłatę pozostają takie same, jedyny plus w przypadku wcześniejszej spłaty: Jestem panem w moim własnym domu, banki są na zewnątrz (!!!) i moje pieniądze są w dużej mierze bezpieczne, z wyjątkiem oczekiwanej obniżki cen nieruchomości w związku z kryzysem, ponieważ pojawi się wiele okazji do zakupu nieruchomości i powstanie wolne miejsce mieszkalne... co obniży ceny. Po prostu nie poszedłbym w „całość” i nie spłaciłbym całkowicie, bo kusi dużymi pieniędzmi, gdy zbliża się dno. Po prostu trzeba policzyć, co się bardziej opłaca. Czy istnieją zwroty prowizji od finansistów, jeśli klient wcześniej wychodzi z opłatą za wczesną spłatę?

Napisany przez NaTwoim13
Nie, nam się nic nie stanie. Banki nie wezmą pieniędzy, nie zgodzą się na wcześniejszą spłatę. Otrzymają pieniądze taniej

Spójrz Obelixie..... To tak, jakby ktoś sfinansował Dom. Zarabia 2000 € netto, a jego rata kredytu wynosi 1500 €. Pozostałe 500 € potrzebuje na życie. Teraz piec się psuje, więc bierze bezodsetkowy kredyt w wysokości 15 000 €. Teraz musi spłacić tych 15 000 € w 100 miesięcznych ratach po 150 €. Problem pojawia się wtedy, gdy ma tylko 500 € na życie i nie może oddać 150 € z tego. Dlatego nie ma znaczenia, czy dostanie kredyt w wysokości 15 000 € bez odsetek, czy musi za nie płacić odsetki. Ponieważ nie jest w stanie spłacić nawet tych 150 €. A w przypadku kredytów firmowych jest to jeszcze bardziej wyraźne, ponieważ zabezpieczenie kredytów firmowych, zwłaszcza w przypadku małych przedsiębiorstw, polega na przekształcaniu bilansów. W przypadku wielu przedsiębiorstw brakuje płynności finansowej, a stan magazynowy jest wyceniany na 3-5-krotność miesięcznego obrotu. Zazwyczaj dzieje się to w celu zamaskowania deficytów. Alarm wybucha dopiero wtedy, gdy firma bankrutuje, a nagle okazuje się, że stan magazynowy jest niewart nic albo tylko ułamek wartości podanej w bilansie. W przeciwieństwie do nieruchomości, nie ma tu rzeczywistej wartości. Samochody firmowe są dzierżawione, a czasami nawet meble biurowe są dzierżawione, nieruchomości są wynajmowane i nie mają żadnej trwałej wartości. Dokładnie dlatego inwestorzy unikają inwestowania w nieruchomości komercyjne, pomimo tego, że zwrot z inwestycji krótkoterminowo jest zazwyczaj znacznie wyższy.

I dokładnie tak to wygląda! Musisz tego nie brać i nie weźmiesz. Chyba że masz jokera w rękawie. I o to właśnie chodziło w obawie TE. No cóż, co radzisz zrobić, gdy bankrut wyciąga pieniądze spod poduszki i spłaca dług? Miałem pisemną gwarancję, że pożyczka nie mogła zostać sprzedana/przeniesiona, czy VFE nadal ma pierwszeństwo wykupu, czy to wciąż istnieje?

Dziękuję za wiele wpisów. Nie skonsultowałem się jeszcze ze Sparda BW w sprawie wcześniejszej spłaty. Zanim uzbieram całą kwotę, minie 3-6 miesięcy. Nie chcę spekulować, ponieważ turbulencje mogą być spowodowane przez innych, którzy obstawiają przeciwko Daxowi. Można być szczęśliwym, mając pracę i nikt w rodzinie nie jest chory. Dom jest przeznaczony do zamieszkania i rata w wysokości poniżej 1000 € jest zawsze opłacalna. Mieszkanie, które posiadam, jest wynajmowane osobie pracującej w Lidlu na stanowisku kierowniczym (500 € każdego miesiąca). Nie martwię się o przychody, ponieważ jestem solidnie zabezpieczony. Nawet w przypadku pracy w systemie skróconym mamy o 300/400 € mniej. (uzależnione od zakresu) Myślę, że nastąpi jakaś fala wypłat gotówki i bankructw banków, a wtedy nawet ECB nie będzie w stanie uratować sytuacji. Tak, ceny nieruchomości spadną Tak, branża budowlana zmniejszy się, a ceny spadną przez 1/2 roku Tak, inflacja wolno rośnie Moje zdanie

Napisany przez Smirnoff1983
Martin79HN pisze: Dziękuję za liczne komentarze. Uważam, że w końcu może dojść do wzrostu popytu na gotówkę oraz bankructw banków, a wówczas nawet działania Europejskiego Banku Centralnego nie będą w stanie uratować sytuacji. Tak, ceny nieruchomości będą tanieć Tak, sektor budowlany będzie się zmniejszać lub ceny spadną o połowę w ciągu pół roku Tak, inflacja będzie stopniowo rosnąć Moje zdanie
Ja raczej nie wierzę w taki scenariusz. Dopóki Europejski Bank Centralny może po prostu drukować pieniądze, bankructwo jest mało prawdopodobne. Dobrze to widać na przykładzie USA.... tam po prostu ciągle i ciągle drukuje się nowe pieniądze, i uważam, że w UE będzie podobnie. To, że ceny nieruchomości są teraz tańsze, może być związane z dobrymi wynikami programu subsydiów dla pracowników na czas skrócony, ponieważ wielu ludzi nie ma oszczędności i jeśli byli blisko swojego maksymalnego budżetu, może się zdarzyć, że ktoś będzie miał problemy z opłaceniem rat. Wydaje mi się, że sektor budowlany będzie miał raczej problemy, ponieważ ludzie będą bardziej ostrożni i nie będą się natychmiast porywać na następny Dom. Ale może też zdarzyć się dokładnie odwrotnie, że w wyniku godzin policyjnych/ ograniczeń przemieszczania ludzie zobaczą zalety posiadania własnego mieszkania (ogrodu itp.) i po kryzysie koronawirusowym natychmiast zdecydują się na zakup. Moim celem jest pokazanie, że sytuacja może potoczyć się w obu kierunkach.

Napisany przez NaTwoim13
To działa w obie strony, zawsze tak było, ale nigdy nie było tak, że wartość rzeczy materialnych spadała przez bardzo krótki okres czasu! I jeśli tak się stanie, to i tak będzie to obojętne, ponieważ wtedy nic nie będzie takie jak wcześniej, będzie wojna międzyludzka i społeczna!!

Napisany przez kub0185
Martin79HN pisze: Dziękuję za wiele postów. Tak, nieruchomości stają się tańsze
i dlaczego nagle miałyby być tańsze?

Tutaj także dobry link https://www.n-tv.de/wirtschaft/der_b...e21650435.html

Napisany przez NaTwoim13
Tak, pasuje! Bezruchu i potem, hop, jazda się toczy dalej. Wspaniałe urządzenie pod względem wartości, a odsetki i koszty utrzymania zamieszkuję

Stagnacja ma miejsce, po której kontynuowany jest rozwój w sektorze nieruchomości. Jednak osobiście nie wierzę w dalszy wzrost cen nieruchomości. Raczej sądzę, że dostaniemy deflację. Wszystkie klasy aktywów spadną. Nastąpi oczyszczenie, a potem będzie kontynuacja, ale raczej w inny sposób.

Napisany przez finanzierung
Smirnoff1983 pisze: To, że ceny nieruchomości mogą teraz tymczasowo spaść, może być korzystne dla osób korzystających z programu skróconego czasu pracy, ponieważ wielu nie ma oszczędności, a jeśli ktoś miał niewielkie środki finansowe, może się zdarzyć, że ktoś nie będzie w stanie spłacić rat.
Uważam również, że teraz ci, którzy nawet przy bardzo ograniczonych środkach finansowych słyszeli krzyki radnych, jak to wspaniale... !!! nagle w przypadku utraty pracy i partnera na skróconym czasie pracy przypominają sobie ostrzegawcze słowa innych, bezstronnych (czyli tych, którzy nie mieli z tego żadnej korzyści), ostrzegających, że jest za ciasno, aby móc wytrwać w trudniejszych sytuacjach.

Istotnie nastąpi oczyszczenie, i myślę, że to dobra rzecz.... Wiele małych firm, które żyją tylko z przyszłorocznego dochodu, ciągle zatykają dziury i bezlitośnie żyją ponad stan (Wyżej, szybciej, dalej). Mój Dom, mój samochód... I dokładnie tego wielu ludzi się obawia, będziemy mieli wiele niewypłacalności kredytowych, ponieważ pieniędzmi się rzucało na lewo i prawo. Chciwość przewyższała rozum, i teraz to się odbije. Na końcu tego procesu będą banki, problem tylko taki, że banki i pośrednicy zgarnęli ogromne premie, a my, podatnicy, będziemy musieli zapłacić za ratowanie banków. Zdrowy mikroprzedsiębiorca, który oficjalnie zarabia wystarczająco dużo pieniędzy, może w takich sytuacjach zabezpieczyć się rezerwami, ma odpowiednie ubezpieczenie zdrowotne z zasiłkiem chorobowym. Wówczas bierze zwolnienie lekarskie i dostaje odpowiednią kwotę zasiłku chorobowego, jeśli zarobił wystarczająco dużo w ubiegłym roku. Za to wówczas płacił miesięcznie 850 - 900 euro składek na ubezpieczenie zdrowotne. (Przykład osoby ubezpieczonej dobrowolnie zgodnie z prawem). Żeby móc to opłacić, możliwe, że nie jeździł luksusowym BMW za Leasing bez wpłaty początkowej i 850 euro netto raty, tylko skromnym 3-serią z niewielką wpłatą początkową na Leasing i może 200 euro raty. Albo jeszcze lepiej, po prostu kupił go za bieżące przychody. Zobaczymy, dokąd zmierzamy, ale wątpię, żebyśmy kontynuowali dotychczasowy trend (wyżej, szybciej, dalej). Teraz ludzie widzą, co się może wydarzyć i być może będą oszczędzać więcej pieniędzy na przyszłość. Wówczas dekarz zgodzi się naprawić dach garażu za 1500 euro. W 2019 wyśmiano kogoś za takie marne zlecenia... Nie wykonujemy takich małych zadań... Przykro mi. Według niektórych tu wypowiedzi, banki finansowały domy w przeszłości osobom z umowami czasowymi, na 110% z 1% początkową spłatą kapitału. Być może teraz zauważymy, że to było przesadzone i zmienimy kryteria, aby minimalizować takie sytuacje w przyszłości. Teraz widać, że najlepszy pracownik nagle może zostać przeniesiony na czasowe zwolnienie... I nagle brakuje 30% wypłaty... Albo zdarza się przerwa, w której przez miesiąc nie ma żadnych dochodów. A jeśli Niemcy zdecydują się na wsparcie finansowe dla przedsiębiorców, to moim zdaniem powinno się je obliczać na podstawie ostatniego zeznania podatkowego. Jeśli przedsiębiorca twierdzi przed fiskusem, że zarabia tylko 10 tysięcy euro rocznie, i że świetnie z tego żyje, nie płacąc podatków, to również powinno mu przysługiwać odpowiednie wsparcie. Wtedy oszustwo nie będzie opłacalne, jeśli babcia, wujek, ciocia itp. są zatrudnieni na podstawie umów o wynagrodzenie minimalne w celu uniknięcia podatku. Wszystko inne byłoby zupełnie niesprawiedliwe wobec zwykłych pracowników, którzy ciężko pracują na swoje zarobki. A ci przedsiębiorcy, którzy nie mają ubezpieczenia chorobowego, po prostu pech mają i otrzymają zasiłki socjalne, bo inaczej byłoby niesprawiedliwe wobec tych, którzy odpowiednio się zabezpieczyli.

Napisany przez NaTwoim13
Niezależnie od tego, czy zawsze jest niewskazane finansowanie czegoś na styk, czy też nie uwzględnienie wszystkich indywidualnych okoliczności i obliczanie ich indywidualnie, ze względu na nieprzewidywalną sytuację wyjątkową, tak jak obecnie we wszelkich innych dziedzinach życia, będą tu rozwiązania, pomoc i wsparcie ze wszystkich stron, aby zapobiec najgorszemu. Moim zdaniem fatalne byłoby traktowanie obecnej sytuacji jako standardu. W mojej ocenie nie jest teraz rozsądne traktowanie obecnych właścicieli nieruchomości i kredytobiorców z lękiem, paniką i pośpiechem oraz dawanie wrażenia, że cieszymy się z ich upadku lub nadchodzących problemów! Czas i sytuacja są wystarczająco trudne, ale zostaną one przezwyciężone, a z pewnością szybciej, jeśli wszyscy się trzymają razem, wzmacniają się nawzajem i przemawiają do siebie odwagą! Jest z pewnością teraz inne rzeczy do zrobienia niż skupianie się na negatywnym i szukanie raczej rozwiązań (które znajdą się), niż widzenie wszystkiego w problemach! Zostańcie zdrowi, jeśli was to dotknęło! Nawet ten kryzys zostanie pokonany, na pewno wyjdziemy z niego wzmocnieni!

Napisany przez NaTwoim13
hausbauwest pisze: Nie wszystko, co piszesz, jest złe, nasze dobrobyt jest oparty również na solidarności, naszym państwie opiekuńczym i dobru wspólnym, a także na tych, którzy podejmują ryzyko, zakładając własną firmę i tworząc miejsca pracy, które w ogóle nam to umożliwiają! Teraz firmy zbankrutują, ale przynajmniej napotkają poważne problemy, które 5 tygodni temu radziły sobie świetnie i w ogóle nie mogły przewidzieć takiej sytuacji! Niektóre firmy będą mogły przetrwać jakiś czas z rezerw, ale uważam to za obrazę, żeby teraz podnosić, jak źle wiele firm zarządzało, zarządzały, tym bardziej, że będę musiał zapytać również ciebie, jak długo sądzisz, że jeszcze będziesz miał pracę, ile czasu twoi najemcy będą mogli płacić czynsz, a twoje finanse nie wpadną w tarapaty!! Przyczyny kryzysu gospodarczego są z pewnością gdzie indziej, a ja uważam, że taka oczyszczenie może pomóc nam wszystkim, chociaż można było się tego spodziewać, czy to jednak nie w taki sposób (zamówiony??), ale wytykanie wszystkiemu palcem, teraz czyścić wszystkich walnęło i czuć się lepiej lub w pewności i następnie szukać winnych w naszym systemie opieki społecznej, nie może być to rozwiązanie w obliczu obecnej sytuacji (której nikt nie mógł przewidzieć) i to z pewnością nie jest rozwiązaniem! Akceptuję również decyzję rodziny, która korzysta z nieznacznych środków i skromnego stylu życia, w indywidualnym podejściu i zgodnie z prawem - w ramach kryteriów kosztowych i obowiązującego prawa - nie zestawiam z chciwością, nepotyzmem, nielegalnymi machinacjami i błędnymi - częściowo nielegalnymi - decyzjami politycznymi! Państwo mogło w ciągu 10 lat zadłużać się kosztem nas wszystkich, budować rezerwy i miało ogromne dochody, na pewno teraz podejmie odpowiednie działania, bo siedzi na gałęzi, którą samodzielnie przecina! Państwo to ogarnie i poradzi sobie z tym, jestem tego pewien, i choć po wszystkim nie będzie tak wiele, jak wcześniej, również to rozwiązemy i - jak zawsze - wyjdziemy wzmocnieni z kryzysu!

Napisany przez kub0185
Firmy nie ponoszą winy za to, że ich podstawy biznesowe znikają z powodu uregulowań. Kiedy całe zamieszanie się skończy, ci, którzy przetrwają, wyjdą z kryzysu wzmocnieni nowymi modelami biznesowymi.

Napisany przez NaTwoim13
kub0185 pisze: Firmy nie mają wpływu na to, że ich podstawy działalności znikają z powodu przepisów. Gdy całe zamieszanie minie, ci, którzy przetrwają, wyjdą z kryzysu wzmocnieni nowymi modelami biznesowymi.
Tak to wygląda, i dotyczy to nie tylko firm, ale także nas - ludzi, konsumentów i gospodarki. Wszystko będzie dobrze!!!

noelmaxim pisze: Państwo mogło przez 10 lat zadłużać się kosztem innych, budować rezerwy i miało ogromne dochody
To możliwe, ale te dochody pochodziły tylko od tych, którzy regularnie płacili swoje podatki... Zwykli pracownicy, którzy nie mieli możliwości manipulacji i oszustw, oraz firmy, które również pracowały na rzecz gospodarki i prowadziły uczciwy biznes. Dlaczego więc oszuści i manipulanci, którzy nie płacili nic, mają teraz być wspierani przez społeczeństwo????

Napisany przez NaTwoim13
hausbauwest pisze: To może być prawda, ale te dochody pochodzą tylko od tych, którzy regularnie je wpłacają... Zwykli pracownicy, którzy nie mają możliwości manipulacji i oszustw, oraz firmy, które również pracowały w sposób ekonomiczny i miały coś na koncie. Dlaczego więc ci oszuści, którzy nic nie zapłacili, mają być teraz wspierani przez społeczeństwo ????
Oszuści i manipulanci nie powinni być wspierani, nikt o tym nie mówi i nie powinniśmy zając się osądzaniem, kto jest za to odpowiedzialny!! Poza tym, jeśli tylko gromadzisz, tworzysz rezerwy i nie inwestujesz ani nie konsumujesz pieniędzy, to twój najemca również nie będzie w stanie opłacić czynszu, nie wspominając o tym, czy będziesz w stanie sam zapłacić odsetki i spłatę kapitału. Gdy Uli Hoeneß chce dorobić jeszcze 1,5 miliona poprzez oszustwa do swoich 150 milionów, lub gdy banki pogrążyła żądza zysku i dokonują transakcji Cum-Ex z kryminalną energią (na co też są osoby zamawiające i odbiorcy!!), to jest to moralnie potępienie godne, wręcz obrzydliwe i odrażające!!! Ale nie stawiam tego na równi z osobą, która ma pomysł, jest gotowa podjąć ryzyko i ponosi porażkę mimo oddania wszystkiego!!! Hausbauwest, również tutaj, ogólniki/unikalne stwierdzenia/wyroki i brak indywidualnej perspektywy nie przynoszą nam korzyści, uwierz mi!!

Napisany przez Smirnoff1983
hausbauwest pisze: Wtedy dekarz nawet nie przyjdzie, jeśli chcesz wymienić dach na garażu za 1500 euro. W 2019 roku śmiali się z takich „żałosnych” zleceń.. Nie wykonujemy takich małych rzeczy... Przykro mi. Tak, mogę to bardzo dobrze potwierdzić. W zeszłym roku w kwietniu ktoś uszkodził nam żywopłot i złożyłem 20 zapytań o wycenę. W końcu nasz sąsiad (samozatrudniony jako specjalista ds. zieleni miejskiej) zrobił to w jedno weekend w swoim wolnym czasie, ponieważ w ciągu tygodnia nie miał nawet czasu. Nikt nie chciał pojawiać się za 500 euro i 3 godziny pracy. Większość nawet nie złożyła oferty. Najczęściej słyszałem tylko pytanie, czy nie zadzwonię jeszcze raz jesienią. I według niektórych tutaj, banki w przeszłości finansowały domy na czas określony, ze stopą początkową 1 % i do 110%. Może teraz zauważy się, że to było po prostu szaleństwo i warto byłoby zaktualizować kryteria, aby minimalizować straty w przyszłości. Teraz widać, że najlepszy pracownik nagle może trafić na przymusowy urlop.... A potem 30 % wynagrodzenia po prostu znikają.... Albo zdarza się taka dziura, że przez miesiąc nie przychodzi żadne pieniądze. Znam również takie przypadki. My (ja i moja żona) byliśmy wyśmiani, kiedy powiedzieliśmy, że spłacamy naszą nową działkę budowlaną 5%. Odpowiedź brzmiała tylko, że przy takich stopach procentowych i sytuacji na rynku pracy nie warto!. Mamy szczęście, że moja żona pracuje na oddziale intensywnej opieki, tam nigdy nie będzie pracy tymczasowej, ale niestety u wielu znajomych (przemysł) sytuacja wygląda inaczej. Wiele osób obecnie brakuje około 2000 euro netto miesięcznie. Osoby bez dzieci dostają teraz tylko 60% & 67% z dzieckiem. To szybko się odczuwa.....
To dopiero będzie interesujące za 3-4 miesiące, gdy alkoholizm osiągnie swoje granice......

Dokładnie tak to wygląda i idzie o krok dalej: https://www.oldenburger-onlinezeitun...utz-36946.html Zwróć uwagę na bezsens, który tam jest napisany Den Vermietern entstünden hierdurch keine Verluste, denn die Mieten müssten später nachgezahlt werden, sagte Fechner den Funke-Zeitungen..... Teraz pozostaje tylko pytanie, jak właściciele nieruchomości mają spłacać swoje kredyty bez opłacania czynszów... I jak mają pokryć bieżące koszty nieruchomości... Gaz, woda, opłaty itp.... I tutaj również ziarno oddzieli się od plew. Właściciele, którzy posiadają wystarczające rezerwy kapitałowe, mogą nadal spłacać swoje kredyty, nie obawiając się utraty nieruchomości. Jeśli jednak ludzie postępują tak, jak pokazuje to pan Buhmann w # 40 Zu dem, wird nur gehortet, werden nur Reserven geschaffen und das Geld nicht in die Wirtschaft getragen, investiert und konsumiert, dann kann dein Mieter dir deine Miete auch nicht mehr zahlen, ganz zu schweigen, ob du dann überhaupt noch Zins und Tilgung selber bezahlen kannst. To dla tej grupy będzie naprawdę trudno utrzymać wszystko, skoro wszystko ma zostać wydatkowane... Ostatecznie na pewno będzie miała miejsce reorganizacja rynku we wszystkich branżach.

Napisany przez NaTwoim13
Hausbauwest, czy wiesz, co mnie uspokaja?? To, że teraz, mając wiele rezerw i podejmując właściwe decyzje, solidaryzujesz się z swoimi najemcami i sprawdzasz, czy uzasadnione jest przemyślenie o darowaniu czynszu!!

noelmaxim pisze: Hausbauwest, wiesz co mnie uspokaja? Że pomimo twoich wielu oszczędności i słusznych decyzji, teraz solidaryzujesz się z swoimi najemcami i zastanawiasz się, czy nie byłoby wskazane umorzyć czynszów!!
Nie umorzę nic, ponieważ nadal dostarczam usługi jako wynajmujący. Ale szczerze mówiąc... Byłbym w stanie swobodnie przetrwać brak opłat czynszowych w wysokości 100% przez dłuższy czas. Pozwala mi to przynajmniej spokojnie spać i ewentualnie skorzystać z okazji, aby kupić kolejny obiekt po obniżonej cenie.

Napisany przez NaTwoim13
W zamian otrzymujesz ode mnie

Napisany przez NaTwoim13
Niczego nie daruję, ponieważ jako wynajmujący nadal świadczę usługi. Ale szczerze mówiąc ...... Byłbym w stanie spokojnie znieść utratę całkowitej czynszu przez pewien czas. Przynajmniej pozostawia mnie to spokojnym i daje ewentualnie możliwość zakupu kolejnej nieruchomości taniej. Właśnie tak, ty, ty, ty, tylko ty Świadczysz usługi, tak i ci, którzy nie potrafią, zostaną wyeliminowani, a ty wtedy kupujesz Jesteś diabłem, wielkie brawa.

Napisany przez NaTwoim13
Przecież Ty również nie przejmujesz się faktem, że z aż 3 kontami nie byłeś już pożądany, ale uważasz, że konieczne jest trzymanie się tego, jakby nic innego nie miało znaczenia!! Z tymi oczyszczeniami (mówisz o oczyszczaniu rynku) to nie zawsze wychodzi tak dobrze, jesteś tutaj najlepszym przykładem. Naprawdę nie wypada Ci mówić o oczyszczaniu skoro zawsze znajdziesz sposób, żeby przejść nad tym wszystkim

Chciałbym dodać, że ta możliwość została mi udostępniona tylko dlatego, że nie wyciągnąłem wszystkiego na wierzch. Dodatkowo przy wyborze banków finansujących zwracałem uwagę na inne rzeczy niż tylko najlepszą stopę procentową i uznanie działań zwiększających wartość. Na przykład moje kredyty nie mogą być sprzedawane, mam także możliwość zmiany harmonogramu spłaty jako opcję i mogę zmienić spłatę w ramach 3% (na polecenie w ciągu miesiąca), co daje możliwość obniżenia spłaty nawet do 1%. Możliwe było to tylko dlatego, że było wystarczająco dużo zabezpieczeń. Wszystkie te rzeczy sprawiają, że teraz czuję się bardzo bezpieczny i w przypadku obniżenia spłaty do 1%, 30% dochodów z najmu wystarczyłoby, aby pokryć wszystkie koszty, nie sięgając do moich oszczędności. Kiedy w przeszłości podawałeś tego rodzaju argumenty, od razu stawałeś na barykady... Hausbauwest, ty i twoje straszne historie, taki nonsens nie istnieje itd...

Napisany przez NaTwoim13
hausbauwest pisze: Chciałbym dodać, że ta możliwość została mi udzielona tylko dlatego, że nie wydałem wszystkiego.
Kto to robi, kto takie rzeczy poleca? Cytat od hausbauwest Na przykład, moje pożyczki nie mogą być odsprzedane, a dodatkowo mam możliwość zmiany spłaty oraz mogę zmienić moją spłatę w ramach 3% (na żądanie w ciągu miesiąca), co daje mi możliwość obniżenia spłaty do 1%. To było możliwe tylko dlatego, że zostały spełnione odpowiednie warunki zabezpieczenia. Kto nie uwzględnił tego w swoich warunkach pożyczkowych? Czy to jest jeszcze możliwe bez tego? Cytat od hausbauwest Wszystko to sprawia, że teraz mogę pracować w pełni pewnie, a obniżając spłatę do 1%, 30% przychodów z najmu wystarczyłoby, aby pokryć całe koszty bez konieczności sięgania do moich rezerw. Czy wiesz, ile osób wkrótce nie będzie miało takiej możliwości z własnej winy? Cytat od hausbauwest Kiedy kiedyś przedstawiałeś takie argumenty, natychmiast wychodziłeś z krytyką... Hausbauwest, z tymi twoimi horror opowieściami, to nonsens, nie ma takiego czegoś itp.... Okropne, jak uważasz, że mogłeś przewidzieć wszystko, co obecnie się dzieje! Jak można, w tej chwili, z tymi nieprzewidywalnymi wydarzeniami, wszystko tak przewrócić do góry nogami? Czy uważasz, że moi klienci nie spłacają rat? Mają problemy, czy ich nieruchomość została przymusowo wystawiona na licytację w przeszłości? Czy zdajesz sobie sprawę, co właśnie robisz? Pochłania cię to, bo czujesz się potwierdzony przez obecną sytuację i wydarzenia?!?!? Czy mam ci powiedzieć, gdzie leży prawdziwe bogactwo?? Tak?? Przede wszystkim, osoba, która cieszy się życiem jako zadowolony człowiek, ceniący niezależność i spokój, nigdy nie zachowuje się tak jak ty, nigdy, masz duże problemy, a ja nawet nie widzę, żebyś miał jakąkolwiek nieruchomość! Przede wszystkim, czy uważasz, że kiedy wszystko jest źle i nikomu nie jest pomagane (a zwłaszcza jeśli tego nie zgłasza się??????), przeżyjesz to wszystko bez szwanku??

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Witaj, zgadzam się z niezawinionym, ponieważ jeśli stan będzie trwał dłużej niż 6 miesięcy, będziemy mieli zupełnie inne problemy. Jednakże uważam również, że niektóre finansowania, które niektórzy użytkownicy uważali za bardzo ryzykowne, a ty obrałeś za możliwe do przedstawienia, nie można wszystkiego widzieć tak czarno na białym, teraz mogą eksplodować w obliczu kupującego/budującego Dom w ciągu 2-3 miesięcy, ponieważ brak jakichkolwiek oszczędności. Oczywiście nikt tego nie mógł przewidzieć, ale zawsze uważałem, że z jednym wynagrodzeniem + zasiłkiem dla bezrobotnych powinno się być w stanie utrzymać wszystko bez problemu przez co najmniej 6-9 miesięcy. Teraz, jeśli ma się pecha, może się zdarzyć, że będziemy pobierać zasiłek krótkookresowy dwukrotnie (a jeśli będzie naprawdę źle, to nawet dwukrotnie zasiłek na 0)... W moim przypadku, gdybym stracił pracę, mielibyśmy nadal 2700 EUR netto, a koszty stałe wynosiłyby 1800 EUR (które można byłoby tymczasowo obniżyć do 1350 EUR). Ponieważ żona pracuje w pielęgniarstwie, jej praca powinna obecnie być w 110% bezpieczna... W związku z tym moglibyśmy spokojnie żyć nawet z jednym wynagrodzeniem + zasiłkiem rodzinym, choć z pewnymi ograniczeniami, ale wciąż daleko od bankructwa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata