- czw mar 12, 2020 4:46 pm
Cześć wszystkim,
w 2018 roku zakupiłem iPhonea za nieco ponad 1000€, który używałem w 2019 roku do celów zawodowych, głównie do obsługi e-maili oraz programów takich jak Asana, Microsoft Teams i nasza wewnętrzna aplikacja. Pod koniec 2019 roku zakupiłem również komputer do gier za 2000€, również tutaj przeprowadzam pewne badania i loguję się do kilku aplikacji, których używam w pracy.
Moje pytanie brzmi, czy mogę odliczyć jakieś koszty? Czy mogę to zrobić, czy raczej narobię sobie problemów? Czy są jakieś szczególne rzeczy, na które powinienem zwrócić uwagę? Gdzie powinienem to zaznaczyć?
Prawdopodobnie nie odliczę więcej niż 50%, ale czy to nadal za dużo?
Używam programu do rozliczeń podatkowych Steuersparer 2020 od Lidl, zazwyczaj korzystam z Tax 2020, tutaj nie znalazłem kategorii dla smartfonów, są tylko komputery, inwentarz, itp.
Warto jeszcze wspomnieć, że faktury za komputer są wystawione na nazwisko mojej dziewczyny... ponieważ wprowadziłem się do niej, ale jeszcze nie zmieniłem meldunku, pozostawiłem to na jej nazwisko. Jak to wpłynie na moją możliwość odliczenia? Kwoty zostały przez mnie opłacone.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Fabian