Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Odpisywanie komputera i iPhonea

Napisany przez Syro
Cześć wszystkim, w 2018 roku zakupiłem iPhonea za nieco ponad 1000€, który używałem w 2019 roku do celów zawodowych, głównie do obsługi e-maili oraz programów takich jak Asana, Microsoft Teams i nasza wewnętrzna aplikacja. Pod koniec 2019 roku zakupiłem również komputer do gier za 2000€, również tutaj przeprowadzam pewne badania i loguję się do kilku aplikacji, których używam w pracy. Moje pytanie brzmi, czy mogę odliczyć jakieś koszty? Czy mogę to zrobić, czy raczej narobię sobie problemów? Czy są jakieś szczególne rzeczy, na które powinienem zwrócić uwagę? Gdzie powinienem to zaznaczyć? Prawdopodobnie nie odliczę więcej niż 50%, ale czy to nadal za dużo? Używam programu do rozliczeń podatkowych Steuersparer 2020 od Lidl, zazwyczaj korzystam z Tax 2020, tutaj nie znalazłem kategorii dla smartfonów, są tylko komputery, inwentarz, itp. Warto jeszcze wspomnieć, że faktury za komputer są wystawione na nazwisko mojej dziewczyny... ponieważ wprowadziłem się do niej, ale jeszcze nie zmieniłem meldunku, pozostawiłem to na jej nazwisko. Jak to wpłynie na moją możliwość odliczenia? Kwoty zostały przez mnie opłacone. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam, Fabian

Napisany przez Marc2512
Nie jestem doradcą podatkowym, ale czy przekraczasz kwotę 1000 EUR jako koszty reklamy? Zostanie to i tak uwzględnione. W przeciwnym razie powinieneś dopasować swoje zajęcie do informacji dotyczącej zawodowego wykorzystania urządzeń. Następnie (tak zawsze postępowałem) rozdziel prywatne i zawodowe wykorzystanie procentowo. Pamiętaj też, że rachunek musi być wystawiony na Twoje nazwisko, chyba że składacie wspólny zeznanie podatkowe. Nie używaj po prostu nazwy Gamer-PC w pozycji, wtedy całe zamieszanie wychodzi na jaw.

Napisany przez 2utopus
Czy w 2018 roku zapłacono odpowiednie podatki, a nadal nie złożono zeznania podatkowego? Ogólnie można również dość nieskomplikowanie samodzielnie sporządzić prywatne umowy sprzedaży - na przykład między dziewczyną a samym sobą.

Napisany przez Syro
530€ Koszty podróży, 780€ ubezpieczenie od niezdolności do pracy, jeśli to zostanie wliczone, to jeszcze 450€ ubezpieczenie samochodu... to powinno już dać 1000, prawda? Chciałbym także zgłosić tylko 20% dotyczących komputera i smartfona, przy czym smartfon jest w połowie do pracy, więc to realistyczne. W 2018 roku złożono już zeznanie podatkowe, ale według Fokus powinno być możliwe odliczenie urządzeń zakupionych w poprzednim roku i rozpoczynających użytkowanie w 2019 roku. @utopus ... czy myślisz, że wystarczy samemu to napisać? Ale to byłby proces w 2020 roku. Zgodnie z badaniami: Dla podatku dochodowego istotny jest ostateczny wydatek (§ 11 EStG). Musi być on jednoznacznie z Tobą powiązany. Czy rozwiązaliśmy już tę kwestię, co do płatności... opłaciłem więc powinno być dobrze. Przez PayPal można to udowodnić...

Napisany przez Marc2512
UB zostaje zaliczone do wydatków na zabezpieczenie społeczne, a samochód tylko w części dotyczącej odpowiedzialności cywilnej. Jest ściśle powiązane z kwotą 1000

Napisany przez 2tneub
Poza kosztami podróży, żadne z tych wydatków nie kwalifikuje się jako koszty uzyskania przychodu, maksymalnie jako wydatki specjalne. Często jednak nie przynoszą one korzyści, ponieważ zwykłe składki na ubezpieczenie społeczne już wszystko wyczerpały. Nawet jeśli przypiszesz koszty związane z iPhoneem i komputerem do gier tylko częściowo jako koszty uzyskania przychodu, moim zdaniem, ze względu na cenę powyżej 800€, należałoby umorzyć wartość tych urządzeń na przestrzeni 3 lat i wziąć pod uwagę odpowiednio 50% lub 20%. Tutaj jednak nie jestem całkowicie pewien. Jeśli moje przypuszczenia się potwierdzą, to prawdopodobnie nadal tylko trochę przekroczysz kwotę ulgi na koszty uzyskania przychodu. Więc nie przyniesie to zbyt wielu korzyści. Jeśli dziewczyna sprzeda swoje urządzenia (przecież rachunek była na nią), powinniście upewnić się, że cena nie przekracza 800€, wtedy można zastosować zasadę dotyczącą środków trwałych małowartościowych i w ciągu jednego roku zastosować kwotę proporcjonalną zamiast rozłożonej na 3 lata. Co więcej, cena powinna raczej odpowiadać porównaniu z rynkiem. Rozsądne jest orientowanie się w przybliżeniu na okres użytkowania (3 lata dla komputera i smartfona). Dzięki temu unikniesz ewentualnych dyskusji. Słowo Gamer-PC oczywiście powinno być unikane. I na koniec: Wszystko to nie stanowi porady prawnej, a jedynie prywatne opinie amatorów. W celu otrzymania profesjonalnej porady podatkowej proszę skontaktować się z osobą, która ma uprawnienia do wykonywania działalności doradczej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata