Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Wymiana EUR na SFR - dobry pomysł?

Napisany przez hai3009
Cześć, milionerzy :-) Mam pewną pięciocyfrową kwotę, którą chciałbym wymienić na obcą walutę. Nie zależy mi na zysku, chodzi mi tylko o zabezpieczenie się, bo już nie ufam EUR. Co przemawia przeciwko wymianie EUR na franki szwajcarskie? Moje banku pobiera 2,5% prowizji za wymianę, czy to w porządku, czy istnieją tańsze i bezpieczniejsze sposoby? Bardzo dziękuję z góry za ewentualne odpowiedzi i proszę wybaczcie to pytanie początkującego, jeśli narusza jakiekolwiek zasady :-( Pozdrawiam

Napisany przez 2utopus
Czy chodzi Ci o konto w obcej walucie - czy może o banknoty w szwajcarskich frankach, które możesz zabrać do domu?

Napisany przez hai3009
Przepraszam, chodziło mi o banknoty. Temat wydaje się dość skomplikowany.

Napisany przez brainy
To nie jest skomplikowany temat. Jest zrozumiałe, że bank pobiera opłatę w wysokości 2,5% za dostawę banknotów. Na Degiro można wyłączyć funkcję Auto-FX i wymienić walutę za 10 EUR + 0,02%. Inwestowane są w fundusze rynku pieniężnego, ponieważ Degiro nie jest bankiem. Banknotów tam nie ma.

Napisany przez Rubberduck
hai3009 pisze:
Przepraszam, mam na myśli banknoty. Temat jest dość skomplikowany.

Banknoty są zdecydowanie najdroższą opcją, ponieważ obarczone są opłatami lub wysoką różnicą między ceną zakupu i sprzedaży.

Bądź ostrożny z kontem w obcej walucie: ograniczenia w zakresie gwarancji depozytów!!! Często nie jest to również tania opcja.

Wybrałbym fundusz rynku pieniężnego lub coś podobnego. Zależy to od Twojego brokera, ile to będzie kosztować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata