Re: Czy ubezpieczenie na życie na wypadek ryzyka czy cesja ubezpieczenia na życie do zabezpieczenia mają sens?
Napisany przez HelloLudger -
- wt mar 17, 2020 10:46 am
Cześć,
kupuję mniejszą nieruchomość. Moje bank żąda, abym wykupił ubezpieczenie na życie od ryzyka w kwocie ponad 13 000 € lub przedstawił cesję z istniejącej polisy na życie.
Mam polisę na życie z funduszami z przed 2005 roku, która mogłaby zabezpieczyć tę kwotę i więcej. Jednak podczas częściowej cesji poinformowano mnie, że cesją może zniknąć korzyść podatkowa związana z ubezpieczeniem na życie.
Byłoby to oczywiście katastrofalne, gdyby dochody z ubezpieczenia w przyszłości nie były już wolne od podatku. Niestety nikt nie jest w stanie/musi mi powiedzieć, czy polisa byłaby dotknięta tym problemem, ani na ile zniknęłaby korzyść podatkowa.
Nie mam obecnie doradcy podatkowego, który mógłby udzielić mi wiarygodnej odpowiedzi, a zanim go znajdę, wolałbym po prostu wykupić ubezpieczenie na życie od ryzyka... Zanim to zrobię, chciałbym jednak zapytać tutaj, czy ktoś zna tę sytuację i wie, co mogło być oznaczone przez tę krypticzną i proroczą o warnięcie?
Dzięki
Ludger