Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy ubezpieczenie na życie na wypadek ryzyka czy cesja ubezpieczenia na życie do zabezpieczenia mają sens?

Napisany przez HelloLudger
Cześć, kupuję mniejszą nieruchomość. Moje bank żąda, abym wykupił ubezpieczenie na życie od ryzyka w kwocie ponad 13 000 € lub przedstawił cesję z istniejącej polisy na życie. Mam polisę na życie z funduszami z przed 2005 roku, która mogłaby zabezpieczyć tę kwotę i więcej. Jednak podczas częściowej cesji poinformowano mnie, że cesją może zniknąć korzyść podatkowa związana z ubezpieczeniem na życie. Byłoby to oczywiście katastrofalne, gdyby dochody z ubezpieczenia w przyszłości nie były już wolne od podatku. Niestety nikt nie jest w stanie/musi mi powiedzieć, czy polisa byłaby dotknięta tym problemem, ani na ile zniknęłaby korzyść podatkowa. Nie mam obecnie doradcy podatkowego, który mógłby udzielić mi wiarygodnej odpowiedzi, a zanim go znajdę, wolałbym po prostu wykupić ubezpieczenie na życie od ryzyka... Zanim to zrobię, chciałbym jednak zapytać tutaj, czy ktoś zna tę sytuację i wie, co mogło być oznaczone przez tę krypticzną i proroczą o warnięcie? Dzięki Ludger

Re: Czy ubezpieczenie na życie na wypadek ryzyka czy cesja ubezpieczenia na życie do zabezpieczenia mają sens?

Napisany przez NaTwoim13
HelloLudger pisze: Cześć, kupuję mniejszą nieruchomość. Moja bank wymaga, abym wykupił ubezpieczenie na życie z ryzykiem w wysokości ponad 13 000 € lub przedstawił cesję z istniejącego ubezpieczenia na życie. Posiadam funduszową polisę na życie sprzed 2005 roku, która mogłaby pokryć tę kwotę. Jednak podczas częściowej cesji poinformowano mnie, że poprzez cesję może zniknąć korzyść podatkowa związana z ubezpieczeniem na życie. Oczywiście byłoby to fatalne, gdyby dochody z ubezpieczenia w przyszłości nie były już zwolnione z podatku. Niestety nikt nie jest w stanie powiedzieć mi, czy ubezpieczenie byłoby dotknięte, ani w jakim stopniu mógłby zniknąć podatkowy status ulgi. Niestety nie mam pod ręką doradcy podatkowego, który mógłby udzielić mi wiążącej odpowiedzi, i zanim go znajdę, wolałbym po prostu wykupić ubezpieczenie na życie z ryzykiem... Zanim to zrobię, chciałem jednak zapytać tutaj, czy ktoś zna ten przypadek i wie, co oznacza ta kryptyczno-prorocza ostrzeżenie? Dzięki Ludger
1) Jaka jest suma kredytu? 2) Czy masz dzieci, rodzinę? 3) Jakie zabezpieczenie na wypadek śmierci masz obecnie? Bez potrzeby, jeśli funduszowa polisa na życie zostanie odsprzedana, to również saldo jest zbędne, kompletnie niepotrzebne!

a) 77.000€ b) nie c) 85.000€ Dass das aberwitziger Unsinn ist, ist mir klar. Ich habe das über die Interhyp gemacht, die haben versucht die Bank davon zu überzeugen, dass das unnötig ist, aber vergebens...

Napisany przez NaTwoim13
Jaka to bank? Jak wygląda oferta w zależności od jakiej bazy? Nietypowe, że trzeba zrzec się ubezpieczenia na życie!

Bank Inwestycyjny Berlin. Może rezygnacja to niewłaściwe określenie. W tym przypadku cesja obowiązuje tylko w przypadku śmierci.

Napisany przez NaTwoim13
Czy całe zapotrzebowanie finansowe zostało sfinansowane przez bank inwestycyjny?

Nie, razem z KfW. Nawet głównie KfW (50.000).

Napisany przez NaTwoim13
Dobry pomysł, szapka z głowy, że Interhyp to oferuje. Czy są Państwo palaczami, motocyklistami, czy mają nadwagę?

Nie. Nie ma powodu, aby sądzić, że wkrótce umrę. To jednak mój pierwszy nieruchomość i podpisuję sam.

Napisany przez NaTwoim13
Wtedy uzyskasz ochronę ubezpieczeniową w wysokości 50 000 € na 20 lat za 1,30 € miesięcznie, jeśli masz mniej niż 50 lat i jesteś w dobrej kondycji

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata