Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Koronawirus - Kiedy przestaje się płacić czynsz

Napisany przez jimmyone
Cześć razem, z tego artykułu można wywnioskować ponure rzeczy: https://www.rnd.de/politik/corona-ke...22SoQkIUCoTqcs Teraz mam pytanie do wszystkich: Wyobraźcie sobie, że tak się stanie. A dochody z czynszów dla właściciela nieruchomości w dużej mierze przestają wpływać lub w ogóle nie są płatne. Co wtedy zrobić? Mój brat stoi przed tym problemem. Powiedział, że jeśli to nastąpi, czyli w najgorszym scenariuszu, będzie mógł utrzymać swoje dwie 5-rodzinne kamienice matematycznie przez 6 miesięcy. Oznacza to około 50 tys. € własnego kapitału, który zainwestował, aby obsługiwać banki i zapewnić gospodarowanie nieruchomościami. Teraz zastanawiam się, co dalej. To jest naprawdę dużo pieniędzy, a on ciężko pracował dla tego. Ale on wcale się nie denerwuje. Zupełnie tego nie rozumiem. Powiedział, że w razie wątpliwości bank musiałby, tak jak wszyscy inni, zrezygnować, a postępowanie egzekucyjne nigdy nie przejdzie w świetle jego zaangażowania. Wydaje mi się to naiwne. Czy na pewno tak jest? Myślałem, że banki mogą od razu przeprowadzić egzekucję? Pozdrawiam Jimmyone

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć jimmyone, byłbym ostrożny w zakładaniu, że bank MUSI rezygnować z czegoś.

Napisany przez hausbauwest
Prawdopodobieństwo, że wszystkie czynsze w wysokości 100% nie zostaną opłacone, jest bardzo małe. Jobcenter będzie dalej płacić czynsz, najemcy pobierający rentę będą nadal płacić, urzędnicy itp.... jeśli ktoś będzie nadużywał tego, po prostu odetnie wodę i odłączy telewizję satelitarną. Co mu się może stać? Że ktoś nie zapłaci czynszu? W końcu i tak tego nie zrobi. Wierz mi, to by nagle zaczęło się samo z siebie układać. A jeśli jest obniżona liczba godzin pracy, to niech przynajmniej zapłacą połowę...

Tutaj jest artykuł, który może cię uspokoić. Nawet dłużnikom przysługuje odroczenie płatności https://www.tagesschau.de/inland/miete-corona-101.html

Peter jest ostatni w kolejce. Zatem banki

Pan Hillermann już kilkakrotnie poruszał temat nadchodzących upadków banków.

Napisany przez NaTwoim13
hausbauwest pisze: Pan Hillermann wielokrotnie poruszał temat nadchodzących bankructw banków.
Bankructwa banków, nie bankructwo jednego, ale bankructwa wielu!!! Że w ogóle toczy się ta dyskusja! Zanim banki zbankrutują, raczej bankrutuje właściciel, bądź nie musi się już o nic martwić! Wtedy system gospodarczy jest tak zły, że nie ma ratunku nawet dla konsumenta. Przemyślę to do końca, wtedy zostanie tylko jeden bank, który przejmie lub wykupi wszystkie inne. Dokąd zmierzają te dyskusje?

Napisany przez brainy
noelmaxim pisze: Gdzie te dyskusje mają prowadzić?
Nikąd. Ponieważ DAF Scholz uważa, że zawsze może opłacić wszystko w dowolnej wysokości, myślę, że nie musimy zastanawiać się przez okres 6 miesięcy.

Napisany przez Ozymandias
To zależy od klienteli wynajmującej. Lokale użytkowe i mieszkania wynajmowane freelancerom, przedsiębiorcom, artystom, studentom itp. czasami mogą się spotkać z chwilowymi brakami czynszu. Jako wynajmujący można być także nieco wyrozumiały, samodzielnie godzić się na przesunięcia terminów płatności lub płatności ratalne. Ludzie z reguły zdają sobie sprawę, że muszą jak najszybciej spłacić długi z tytułu czynszu. Po prostu nie ma sensu grozić swojemu najemcy lokalowi usługowemu xyz, a potem spotkać się z 12-miesięcznym lokalem pustostanem, jeśli pech chciał. Pracownicy otrzymujący zasiłek dla osób pracujących na czas skrócony, zasiłek dla bezrobotnych, zasiłek dla bezrobotnych II mogą zazwyczaj opłacić mieszkanie, w takich przypadkach warto być nieco bardziej konsekwentnym, gdy czynsz nie wpływa.

Napisany przez StGe1973
Banki nie zbankrutują, ponieważ państwo uratuje je w kryzysie, przynajmniej o ile państwo nie zbankrutuje. Co do braku opłat za wynajem: Według mojej opinii nie będzie to miało miejsca na dużą skalę, ponieważ ludzie mogą mieć mniej pieniędzy do dyspozycji (np. zasiłek dla osób na skróconym czasie pracy), ale również mogą wydawać znacznie mniej. Wszystkie sklepy, kina itp. są zamknięte. To prawo po prostu odzwierciedla rzeczywistość. Obecnie sądy nie pracują, a jeśli już to tylko w najpilniejszych sprawach, do których nie zaliczają się prywatne pozwy o eksmisję. Ostatecznie (bez tego prawa) wynajmujący mógłby wprawdzie wypowiedzieć umowę, ale nie mógłby zmusić do opuszczenia lokalu. Ponieważ można założyć, że zator w sprawach nieważnych będzie stopniowo rozwiązywany (po kryzysie), nie zmienia się to niczego dla wynajmujących. Jeśli w październiku i listopadzie nie wpłynie czynsz (przepisy obecnie przewidują granicę do 30.09.2020), to wynajmujący może wypowiedzieć umowę w listopadzie w trzeci dzień roboczy bez podawania przyczyny, a trzy dni później złożyć pozew o eksmisję. Z uwagi na zator w rozpatrywaniu spraw, proces prawdopodobnie odbyłby się dopiero w styczniu/lutym 2021 r. To samo miałoby miejsce bez tego prawa. Bez czynszu w marcu i kwietniu nastąpiłaby wypowiedź umowy z dnia na dzień w kwietniu, po której nastąpiłoby pozew o eksmisję. Sądy normalnie zaczną działać dopiero ponownie latem/jesienią i rozpatrzą pozew. Z uwagi na zator w rozpatrywaniu spraw faktycznie do jego rozpatrzenia w sądzie doszłoby około stycznia/lutego 2021 r. Obecnie po prostu taka jest rzeczywistość, dopóki frustrujący wirus nie sparaliżuje wszystkiego.

Napisany przez NaTwoim13
Dobre spojrzenia, dobre wpisy! Wszystko wraca, kto daje, dostaje, jesteśmy od siebie zależni i wszystko jest piękniejsze, łatwiejsze i łatwiejsze do pokonania w społeczności, przede wszystkim łatwiejsze do opanowania i każdy kiedyś potrzebuje kogoś innego. Na dłuższą metę nic dla mnie nie jest piękne samo! Ludzie jak Hausbauwest, którzy mają wszystko dobrze, posiadają wiele i mogą spokojnie żyć (jeśli w ogóle odnosi się to do danej osoby), powinni teraz dawać, bo istnieje wiele powodów, dla których kiedyś otrzymali, i jeśli wierzą, że są za to odpowiedzialni tylko sami i że tylko sami zadecydowali, żeby to zrobić, to nie są bogaci i kiedyś zostanie to zabrane, nie zostanie nic trwałego, coś jeszcze przyjdzie, coś będzie jeszcze oczyszczone.

Ale dlaczego musisz ciągle uwijać się wokół mojej osoby.

Napisany przez NaTwoim13
To nie jest złe zamiarowane, naprawdę nie, Yvonne także tak mówi

Napisany przez Marc2512
Dokładnie Karma, nie podniósłem mojego czynszu przez 8 lat (nigdy). Mam nadzieję, że karma zadziała. Moje mieszkanie jest finansowane między innymi z czynszu. Nikt o tym nie myśli. To nie są tylko bezduszne spółki budowlane dążące do zysku, ale również prywatne osoby, które kupiły mieszkanie na wynajem.

Napisany przez NaTwoim13
Marc2512 pisze: Dokładnie Karma, nie podnosiłem czynszu od 8 lat (jeszcze nigdy). Mam nadzieję, że to z Karma zadziała. Moje mieszkanie jest między innymi finansowane z czynszu. Nikt o tym nie myśli. To nie są wszystkie bezduszne korporacje budowlane dążące do maksymalizacji zysków, ale także prywatni inwestorzy, którzy kupili mieszkanie do wynajmu.
To się opłaci, uwierz mi, a podejrzewam, że zawsze czułeś się dobrze z tym, że nie musisz podnosić czynszu.

Napisany przez Marc2512
Tak, chociaż mogę to zrobić zgodnie z prawem i zostało to uznane w moim otoczeniu za głupie, nie chcę tego robić.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli mogłeś sobie na to pozwolić, nie zaszkodziło ci i czułeś się dobrze, zrobiłeś wszystko dobrze dla siebie (i także dla najemcy). To, co mówią inni, jest całkowicie nieistotne.

Napisany przez StGe1973
Marc, błędne jesteś tylko dla osób, które nie mają pojęcia o wynajmie. Każda zmiana najemcy automatycznie generuje koszty. Mniejsze naprawy można oczywiście dochodzić sądowo od poprzedniego najemcy, ale nikt tego nie robi, ponieważ nie jest to tego warte. Ponadto zawsze istnieje ryzyko przy nowych najemcach, że można się po prostu pomylić i nie trafić na tak dobrych najemców. Więc jeśli jesteś zadowolony z najemców, którzy traktują twoją własność (prawie) jak swoją własność, regularnie płacą czynsz, sami wykonują mniejsze naprawy, itp., to wynajem staje się prawie bezproblemowym partnerstwem. Nie powinno się tego ryzykować podnosząc czynsz do granicy dopuszczalnej... Mamy także taki szczególny przypadek w odległym o 100 km wynajętym mieszkaniu, gdzie nawet otrzymuje pełnomocnictwo do reprezentacji w związku z wspieraniem odnawialnych źródeł energii. Od wielu, wielu lat są doskonałymi najemcami i nawet nie myśli się o podwyższeniu czynszu, a jeśli już, to zawsze jest ono na absolutnym minimum w porównaniu do podobnych mieszkań.

Napisany przez NaTwoim13
Tak to wygląda, dokładnie tak, świetnie.

Napisany przez Marc2512
Tak, to wszystko się zgadza. Choć przy nowym wynajmie załatwiłbym kilka rzeczy inaczej. Na przykład, wynajmowałbym mieszkanie i garaż oddzielnie. Nie zrobiłem tego, ale teraz bardzo by mi się przydało. Jednak mimo wszystko cieszę się, że w połowie 2019 roku wykupiłem ubezpieczenie ochrony prawnej dla wynajmujących. Na wszelki wypadek, niezależnie od koronawirusa. Pozwala mi to spokojniej spać.

Na ile mieszkań/domów masz ubezpieczenie ochrony prawnej dla wynajmujących? W sumie nie ma znaczenia, czy mieszkanie i garaż są wynajmowane oddzielnie czy nie. Nawet jeśli mają osobne umowy najmu, nie ma możliwości wyjścia z umowy. Istnieje wiele wyroków w tej sprawie.

Napisany przez NaTwoim13
Ale jeśli miałby 2 umowy lub gdyby je zawarł, musiałby wypowiedzieć tylko jedną umowę z zachowaniem okresu wypowiedzenia, podczas gdy druga umowa pozostaje nienaruszona.

Napisany przez brainy
Teraz poczekajmy 2 miesiące. Zgodnie z ministrem Altmaierem, nikt nie straci pracy z powodu koronawirusa. Zgodnie z ministrem Scholzem, wszystko będzie opłacone. Zobaczymy, ilu przedsiębiorców dobrowolnie zadłuży się po dach. Widziałem już też uspokajającą gesturę, i nie był to Nowy Rok.

Napisany przez Marc2512
hausbauwest pisze: Dla ilu mieszkań/domów masz ubezpieczenie ochrony prawnej dla wynajmującego? Poza tym, tak naprawdę nie ma znaczenia, czy mieszkanie i garaż są wynajmowane oddzielnie czy nie. Z umowy nie możesz się wykręcić nawet w przypadku oddzielnych umów. Jest wystarczająca liczba wyroków w tej sprawie.
1 mieszkanie w budynku wielorodzinnym. Arag Komfort z udziałem własnym w wysokości 150 EUR. Przy nowym wynajmie nie oferowałbym już garażu - tak jak mówi zarządzający nieruchomością, byłoby to możliwe. Jest wystarczająca liczba osób bez samochodu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata