- pn mar 23, 2020 8:33 am
Cześć wszystkim!
Szukam idealnego rozwiązania dla mojego planu emerytalnego w firmie.
Moja sytuacja: mam 30 lat. Jestem pracownikiem mojej własnej spółki z o.o., ale nie jestem dyrektorem. Dzięki temu mogę korzystać z opcji bAV na swoją użytek prywatny i nie muszę negocjować z szefem.
Chciałbym zbudować moje zabezpieczenie emerytalne na kilku filarach, z których główny powinien opierać się na akcjach. Ale chciałbym także dodatkowe, bardziej stabilne, chociaż mniej dochodowe rozwiązanie, dlatego zainteresowałem się bAV.
Obecnie moja pensja brutto jest stosunkowo niska, około 4500€ plus samochód służbowy (na podstawie książki przejazdów). Ponieważ chcę ją znacząco zwiększyć, chciałbym, aby część z tego nie trafiała bezpośrednio do budżetu państwa.
Jako dostawcę bAV, bez znajomości wszystkich ofert, postawiłbym na Allianz, ponieważ jestem tam akcjonariuszem i mam również inne polisy.
Teraz moje pytanie:
Jaka wysokość składki z pieniędzy firmy jest na tyle wysoka, że w pełni wykorzystuje możliwe progi zwolnienia podatkowego? Jak to się ma w przypadku kolejnych podwyżek pensji?
Być może masz link do wiarygodnej strony, która nie będzie próbowała mi niczego sprzedać.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.