Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Prawidłowe wykorzystanie korporacyjnego ubezpieczenia emerytalnego

Napisany przez Razer987
Cześć wszystkim! Szukam idealnego rozwiązania dla mojego planu emerytalnego w firmie. Moja sytuacja: mam 30 lat. Jestem pracownikiem mojej własnej spółki z o.o., ale nie jestem dyrektorem. Dzięki temu mogę korzystać z opcji bAV na swoją użytek prywatny i nie muszę negocjować z szefem. Chciałbym zbudować moje zabezpieczenie emerytalne na kilku filarach, z których główny powinien opierać się na akcjach. Ale chciałbym także dodatkowe, bardziej stabilne, chociaż mniej dochodowe rozwiązanie, dlatego zainteresowałem się bAV. Obecnie moja pensja brutto jest stosunkowo niska, około 4500€ plus samochód służbowy (na podstawie książki przejazdów). Ponieważ chcę ją znacząco zwiększyć, chciałbym, aby część z tego nie trafiała bezpośrednio do budżetu państwa. Jako dostawcę bAV, bez znajomości wszystkich ofert, postawiłbym na Allianz, ponieważ jestem tam akcjonariuszem i mam również inne polisy. Teraz moje pytanie: Jaka wysokość składki z pieniędzy firmy jest na tyle wysoka, że w pełni wykorzystuje możliwe progi zwolnienia podatkowego? Jak to się ma w przypadku kolejnych podwyżek pensji? Być może masz link do wiarygodnej strony, która nie będzie próbowała mi niczego sprzedać. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Napisany przez Marc2512
https://www.allianz.de/vorsorge/betr...ltersvorsorge/

Napisany przez bruno68
Razer987, to nie jest takie proste! Musimy wziąć pod uwagę stronę podatkową oraz spełnić warunki prawa socjalnego! Nie obejdzie się bez konsultacji! doradca podatkowy powinien działać zgodnie z AO § 42 AO Nadużycie prawnych możliwości kształtowania (1) 1Nie można obejść prawa podatkowego za pomocą nadużywania możliwości kształtowania praw. 2Jeśli są spełnione przesłanki przepisu w ustawie podatkowej pojedynczej, które mają na celu zapobieganie unikom podatkowym, skutki prawne określa się zgodnie z tym przepisem. 3W przeciwnym razie roszczenie podatkowe powstaje w przypadku nadużycia zgodnie z ust. 2 tak, jak powstaje przy adekwatnym kształtowaniu prawym do sytuacji gospodarczych. (2) 1Nadużycie występuje, gdy wybiera się niewłaściwe kształtowanie prawne, które dla podatnika lub innego podmiotu prowadzi w porównaniu z właściwym kształtowaniem do korzyści podatkowej nie przewidzianej prawnie. 2Nie dotyczy to sytuacji, gdy podatnik wykazuje pozapodatkowe powody wyboru ustalania, które są istotne zgodnie z ogólnym obrazem sytuacji. 3.106 Decyzji dotyczących § 42 AO Skutki ekonomiczne błędnego kroku podatkowego i socjalnego w przypadku bAV negatywnie odbijają się również na GmbH i prywatnie! Reszta wykracza poza ramy, proszę skontaktować się z doradcą zaufania finansowego, zanim zniszczysz się ekonomicznie zarówno prywatnie, jak i zawodowo! bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata