- śr kwie 01, 2020 9:01 am
Cześć wszystkim,
Jestem tutaj nowy i mam pytanie dotyczące funduszu inwestycyjnego.
Posiadam od około 3 lat następujący tytuł SI BEST SELECT - HANSAINVEST (TER 2,69%/Opłata za emisję 5%) do budowy majątku/emerytury i regularnie oszczędzam na ten tytuł 50€ miesięcznie. Przez te 3 lata zakupiłem około 10 udziałów w funduszu za około 1,6-1,7k€, dokładniejszy przegląd tylko raz w roku. Po odjęciu bieżących kosztów, opłat emisyjnych oraz obecnej sytuacji na rynku wartość inwestycji spadła o około -50%. Dodatkowo w razie rezygnacji należałoby zapłacić jednorazowo 95€, co stanowiłoby dodatkowe 15%. Oczywiście nie jest konieczne wycofywanie pieniędzy z tego tytułu.
Moje pytanie dotyczy trzech opcji i która z nich byłaby najbardziej korzystna pod względem inwestycyjnym:
1. Kontynuować regularne oszczędzanie i kupować tanio; ewentualnie nawet zwiększyć wkład pomimo opłaty emisyjnej
2. Zrezygnować teraz i zaakceptować stratę -> inwestować w inny fundusz, np. MSCI World itp.
3. Zakończyć wpłaty - zachować tytuł - sprzedać przy lepszej sytuacji rynkowej za X lat/miesięcy
Trudno było mi obliczyć i stwierdzić, która z opcji byłaby najlepsza... Z intuicji skłaniałbym się raczej ku ostatniej opcji, ponieważ obecnie nie jestem zależny od tych pieniędzy i dlatego nie muszę sprzedawać z dużą stratą, nie muszę płacić dodatkowych opłat emisyjnych i ze względu na niewielką ilość udziałów opłata TER nie ma jeszcze dużej wagi.
Byłbym wdzięczny za opinie na ten temat,
w szczególności która opcja jest najkorzystniejsza pod jakimiś względami lub jakie czynniki wpłyną na wybór danej opcji?