Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Potrzebuję pomocy - Czy powinienem/zmienić teraz?

Napisany przez OneOutPoTT
Cześć wszystkim, Jestem tutaj nowy i mam pytanie dotyczące funduszu inwestycyjnego. Posiadam od około 3 lat następujący tytuł SI BEST SELECT - HANSAINVEST (TER 2,69%/Opłata za emisję 5%) do budowy majątku/emerytury i regularnie oszczędzam na ten tytuł 50€ miesięcznie. Przez te 3 lata zakupiłem około 10 udziałów w funduszu za około 1,6-1,7k€, dokładniejszy przegląd tylko raz w roku. Po odjęciu bieżących kosztów, opłat emisyjnych oraz obecnej sytuacji na rynku wartość inwestycji spadła o około -50%. Dodatkowo w razie rezygnacji należałoby zapłacić jednorazowo 95€, co stanowiłoby dodatkowe 15%. Oczywiście nie jest konieczne wycofywanie pieniędzy z tego tytułu. Moje pytanie dotyczy trzech opcji i która z nich byłaby najbardziej korzystna pod względem inwestycyjnym: 1. Kontynuować regularne oszczędzanie i kupować tanio; ewentualnie nawet zwiększyć wkład pomimo opłaty emisyjnej 2. Zrezygnować teraz i zaakceptować stratę -> inwestować w inny fundusz, np. MSCI World itp. 3. Zakończyć wpłaty - zachować tytuł - sprzedać przy lepszej sytuacji rynkowej za X lat/miesięcy Trudno było mi obliczyć i stwierdzić, która z opcji byłaby najlepsza... Z intuicji skłaniałbym się raczej ku ostatniej opcji, ponieważ obecnie nie jestem zależny od tych pieniędzy i dlatego nie muszę sprzedawać z dużą stratą, nie muszę płacić dodatkowych opłat emisyjnych i ze względu na niewielką ilość udziałów opłata TER nie ma jeszcze dużej wagi. Byłbym wdzięczny za opinie na ten temat, w szczególności która opcja jest najkorzystniejsza pod jakimiś względami lub jakie czynniki wpłyną na wybór danej opcji?

Napisany przez 2utopus
Jeśli spojrzę tutaj, to ostatnia wartość wzrosła w ciągu ostatnich 3 lat o -6,2% https://www.finanzen.net/fonds/si-be...t-de000a0mp268 Jak doszedłeś do straty wartości w wysokości 50% - czy zostały pobrane opłaty wynoszące ponad 40%? Czy chodzi o zwykły plan oszczędnościowy w fundusze czy ubezpieczenie (jaki rodzaj?) - dlaczego miałoby powstać 95€ kosztów anulowania? Zanim zapłacisz coroczne opłaty TER, osobiście wybrałbym opcję 2 - w przypadku ubezpieczenia należałoby oczywiście ustalić, czy istnieje obowiązek zwrotu ewentualnych uzyskanych ulg podatkowych. Następnie wyszukałbym brokera online bez opłaty za prowadzenie konta, oferującego darmowy plan oszczędnościowy na MSCI-World-ETF i zrobił to samodzielnie.

Napisany przez 2titan1981
Musisz zdać sobie sprawę, że koszty są zbyt wysokie. Dlaczego zatem jeszcze opcja 1.? Tracisz 5% nowej kwoty inwestycji przy każdym zakupie. Opcja 2. Zrezygnowanie w złych czasach byłoby dotkliwym ciosem. Dlaczego więc nie zostawisz tego? i wybierzesz opcję 3.? Jeśli i tak nie potrzebujesz tych pieniędzy, sprzedaj je, gdy kursy znowu wzrosną. Opcja 3. byłaby najbardziej sensowna spośród Twoich 3 wariantów. Jeśli zakładasz, że system nie zawiedzie. Choć nie ma pewności, że jeśli system nie zawiedzie, wartości akcji na całym świecie nie spadną o kolejne 50% lub 90%..... Akcje i fundusze także nie są cudownym lekarstwem. Ponieważ Bruno na pewno odpowie długim tekstem na 12 stronach. Oszczędź sobie czasu na czytanie. Nie dostaniesz tam odpowiedzi na swoje pytanie

Wow Dziękuję najpierw za szybką odpowiedź. @ Utopus spadek wartości odnosi się ogólnie do mojego zainwestowanego kapitału w porównaniu do jego obecnej wartości. Obejmuje to zarówno opłatę początkową, koszty stałe, opłaty od wykupu, jak również fakt, że przez pierwsze 1,5 roku oszczędzane było 100€, a następnie zostało to zmniejszone do 50€. Okres lokowania kapitału wynosi 2 lata, popełniony błąd, który już został poprawiony. Dzięki! Jest to produkt ubezpieczeniowy (Signal Iduna) na emeryturę, czyli elastyczna emerytura Zaletą jest to, że otrzymuje się gwarantowaną emeryturę niezależnie od ewentualnych krachów finansowych tuż przed przejściem na emeryturę itp. Dodatkowo produkt ten daje korzyści podatkowe. Moim zdaniem te aspekty nie mogą zrównoważyć produktu i kosztów. Dodatkowo regularnie inwestuję już w MSCIW i EM w proporcjach 65/35 i niestety niosę ze sobą ten problemowy kontrakt jako spuściznę z niezbyt uświadomionych czasów:/ Zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby zwiększyć kwotę oszczędności w ETF-ach.. @Titan chciał tylko raz pokazać mi znane mi wersje. Dla mnie jako laika Var3 był najbardziej sensowny, zainteresowany jestem waszym zdaniem, czy też tak to widzicie, jakie czynniki należy uwzględnić i w jakich okolicznościach coś mogłoby się zmienić, tak że np. Var2 byłoby lepsze Cieszę się na wymianę poglądów

Napisany przez Marc2512
Jeśli jest to polisa ubezpieczenia na życie z odniesionymi środkami, to w ciągu pierwszych 5 lat obowiązują dodatkowe koszty. Nie pobierany jest również dodatkowy opłata za emisję (od funduszu). Czy nadal masz polisę? Wszystkie informacje znajdziesz w niej (informacje o produkcie / dla konsumentów). W przeciwnym razie można również dokonać zmian w inwestycji (zazwyczaj bez dodatkowych opłat) w ubezpieczeniu na życie z odniesionymi środkami.

Napisany przez 2utopus
W ubezpieczeniu zazwyczaj występują dodatkowe koszty - opłaty za zawarcie umowy, prowizja za prowadzenie konta, a następnie nawet opłata za wypłatę renty... za to ewentualne korzyści podatkowe i osłona ubezpieczeniowa - dzięki temu możliwe jest przesunięcie kapitału bez konieczności płacenia podatku od zysków kapitałowych itp. - czy te korzyści przeważają nad kosztami, to musisz samodzielnie ocenić. Z mojego punktu widzenia przeciwko „pozostawianiu” mówią wysokie koszty (TER) funduszy, które muszą osiągać lepsze wyniki niż kupowany zamiennik ETF, aby było warto (co moim zdaniem w ostatnich latach nie było przypadkiem) - lepiej teraz zamienić (zrezygnować/sprzedać i np. zakupić ETF) i automatycznie co roku być lepiej o ponad 2% niż wcześniej - niż kontynuować bieżące opłaty. Jeśli poczekasz z sprzedażą, aż rynek się poprawi, to również kupowany ETF będzie odpowiednio (jeszcze) droższy.

Napisany przez peer
Jakie to pytanie, nawet nie jest to 2000 €! Zrób porządną obwódkę, sprzedaj ten kit, potraktuj to jako naukę i zacznij inwestować w rozsądną inwestycję w ETF, jak już napisałeś, skoro określasz siebie jako dobrze poinformowanego.

Blok kosztów zdecydowanie istnieje, ale nie zmienia to bieżących kosztów... Dlatego natychmiast sprzedam ten produkt, ponieważ, tak jak wy również stwierdzacie, nie została jeszcze zainwestowana większa suma, a pozostawianie go przy bieżących kosztach i w optymalnym przypadku przy rosnących kursach lepszych produktów jest bezsensowne.

Teraz poczekałbym, jak będą robić kursy, i porównałbym już ETF, który działa lepiej po odliczeniu kosztów. Moim zdaniem nie zawsze trzeba od razu wszystkiego się pozbywać. Przynajmniej wtedy można naprawdę zobaczyć różnicę pomiędzy aktywnym funduszem a ETF-em.

Po odjęciu kosztów trudno będzie mocno przewyższyć duży indeksowy ETF, moim zdaniem... Obecnie osobiście widzę raczej rynki niedźwiedzia i dalszy potencjał spadkowy, w takim przypadku produkt ostatnio wypada lepiej niż np. MSCIW, gdzie mam nadzieję uzyskać lepsze ceny na moje ETF-y.

Z tego powodu mogłbyś teraz obserwować, jak fundusz radzi sobie w porównaniu do ETF-ów. Bezpośrednie porównanie i ewentualnie niewielkie dodatkowe koszty. I nigdy więcej nie zadajesz sobie pytania, co by było gdyby. Straty są zazwyczaj minimalne, ponieważ nie jest tam zainwestowany duży kapitał. Warto przynajmniej zastanowić się, jak dobrze poradzi sobie aktywny fundusz w czasach kryzysu, czy też nie. Tylko mała uwaga: Swoje aktywne fundusze, których mogłem pozbyć się już sprzedałem. Ale wcześniej przeprowadziłem bezpośrednie porównanie.

Napisany przez Marc2512
Jabłka i gruszki. Nie można porównywać FRV z ulgą podatkową i rentą na całe życie z inwestycją pieniężną (ETF) 1:1. W przypadku FRV blok kosztów zazwyczaj znika po 5 latach (rozdzielenie kosztów na 60 miesięcy). Takie rzeczy zazwyczaj nie są zawierane na 1, 3 lub 5 lat, ale na co najmniej 12 lat i dłużej...

Można zdecydowanie porównać rozwój funduszu. Nikt nie zabrania zawarcia umowy ubezpieczenia na życie z ETF, jeśli ktoś tego pragnie. Chodziło wyłącznie o rozwój funduszy.

Napisany przez Marc2512
Więc niech zmieni W ŚRODOWISKU obecnym, przecież już zapłacił większość kosztów.

nie zawsze można zmienić fundusze na ETF. Szczególnie w przypadku umów AV zazwyczaj dostępny jest tylko bardzo ograniczony wybór funduszy, na które można regularnie wpłacać

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata