Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ocena nieruchomości w oparciu o wartość dochodową

Napisany przez jimmyone
Cześć wszystkim, jeśli chce się oszacować nieruchomość w oparciu o metodę dochodową, czyli dowiedzieć się, ile jest warta wynajmowana nieruchomość, czy można założyć, że banki dochodzą do podobnych wartości? Konkretnie: Czy banki uwzględniają stawkę dzierżawy nieruchomości, która zawsze jest podawana przez komisje rzeczoznawcze? Czy obliczają własną? Model obliczeń jest dość prosty. To, czy mam 3 czy 4 procent stawkę dzierżawy, ma znaczący wpływ na nieruchomość lub działkę. Pozdrowienia, Jimmyone

Napisany przez florianmeier
Ocena nieruchomości i związana z nią procedura zależą od odbiorcy oceny. Bank ocenia inaczej niż komisja ds. wyceny w przypadku licytacji przymusowej, a jeszcze inaczej niż rynek. Sam użytkownik jest zazwyczaj skłonny zapłacić wyższą cenę niż inwestor kapitałowy. Stopa dzierżawy nieruchomości nigdy mnie nie interesowała. Moja formuła: Mnożnik oczekiwanych dochodów z czynszu minus zaległości remontowe i potrącenie za problemy najemców.

Napisany przez hausbauwest
Doskonała odpowiedź

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata