- sob kwie 11, 2020 6:59 am
Cześć! Dopiero co się zarejestrowałem i bardzo się cieszę, że będę mógł aktywnie uczestniczyć w wymianie zdań z Wami!
Po wielu latach korzystania tylko z konta osobistego i trzymania gotówki pod poduszką, teraz bardziej zaangażowałem się w zarządzanie moimi finansami.
Zanim przejdę do pytania, chciałbym przedstawić Wam krótki przegląd moich obecnych kont i kart:
konto osobiste w Deutsche Bank (zostanie zamknięte do końca Q2 20, ponieważ obecnie przenoszę się do DKB)konto osobiste w DKB (stanie się moim głównym kontem, stopniowo wszystkie płatności zostaną przełożone na to konto)DKB VISA (należy do konta DKB Cash i jest używana do codziennych zakupów)Karta kredytowa LBB VISA (karta dla czynności internetowych, np. zakupy na Amazon Prime)konto domowe w Deutsche Bank (również zostanie przeniesione w inne miejsce wkrótce)Wkrótce również konto oszczędnościowe VL, ale najpierw trzeba wszystko zaplanowaćDzięki Finanzblick mam wszystko dobrze pod kontrolą
Co miesiąc odkładam 100 euro na serwisowanie samochodu (dotychczas w formie gotówki w sejfie). W ciągu roku to daje 1200 euro, z których po corocznym przeglądzie zostaje 700 do 900 euro.
To miła suma na ewentualne naprawy poza gwarancją lub na dzień oddania auta (tak, pojazd jest sfinansowany).
Chciałbym teraz wykorzystać konto oszczędnościowe VISA (tj. konto oszczędnościowe w praktyce) w DKB na potrzeby samochodu, jednak nie chcę korzystać z codziennej VISA. Nie chodzi mi o odsetki (obecnie tylko 0,01%, ale w innych bankach nie ma co liczyć na coś lepszego), ale o to, żeby pieniądze były przechowywane osobno.
Opcja 1: Złożenie wniosku o nową wirtualną kartę kredytową w DKB. Nic nie kosztuje, ale nie będę mógł nią bezpośrednio zapłacić w Toyota. W tym przypadku musiałbym skorzystać z innej karty i następnie przelać pieniądze z wirtualnej VISA na konto osobiste lub (jeśli to możliwe) na prawdziwą VISĘ.Opcja 2: Złożenie wniosku o nową prawdziwą kartę kredytową w DKB. Według mojej wiedzy kosztuje 1 euro miesięcznie. W porównaniu z opłatami za prowadzenie konta w Deutsche Bank, to żart, więc ten euro mi w ogóle nie przeszkadza. Zaletą jest to, że podczas następnej wizyty w warsztacie Toyota mogę od razu zapłacić tą kartą i wszystko będzie uregulowane, a ja będę pił piwo zamiast przewalać pieniądze między kontami. :-D
Pytanie 1: Czy mogę dodać wirtualną VISĘ z DKB do Apple Pay? Jeśli to możliwe i Toyota ma nowoczesne urządzenie odczytujące, mogę po prostu zapłacić telefonem.
Pytanie 2: Którą opcję uważacie za bardziej sensowną lub jak byście to rozwiązali? Jestem otwarty na lepsze pomysły.
Dziękuję z góry i życzę Wam miłej soboty! :-)