Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Jak sfinansować nowe ogrzewanie?

Napisany przez rheingeist
Cześć wszystkim! Najpóźniej za dwa lata będziemy potrzebować nowego ogrzewania. Im wcześniejszym terminie byłoby oczywiście lepiej. Moim pomysłem jest teraz zawarcie umowy na BSV w wysokości około 10,000,-€. Płatność zaliczkowa 40% i sprawdzenie, czy zostanie on przyznany. Jaki BSV można najlepiej wybrać do tego podejścia? Do tej pory zawsze byłem u Fuchsa. Czy istnieje jeszcze jakaś alternatywa kosztowa? Mój dostawca gazu oferuje także ogrzewanie w systemie dzierżawy, ale jestem trochę sceptyczny co do tego. Czy ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły.

Napisany przez 2titan1981
Jeśli obecnie nie ma wystarczająco pieniędzy, można wziąć kredyt ramowy i kupić, gdy będzie to konieczne. Do tego czasu oszczędzać ile się da, a jeśli to nie wystarczy, skorzystać z kredytu ramowego.

linia kredytowa w Diba 5,99%. Za drogo. Chcę unikać kredytu ramowego.

Napisany przez peer
Weź to po prostu z oszczędności, które z pewnością ma właściciel domu? Bo po ogrzewaniu przychodzi kolej na okna i dach, a między nimi jeszcze nowa kuchnia i regularne malowanie/tapetowanie.

Napisany przez 2titan1981
rheingeist pisze: Ramowy kredyt w Diba 5,99%. Za drogi. Chcę unikać ramowego kredytu.
Powinieneś go najpierw zawrzeć jako rezerwę na wypadek, gdyby Twoje oszczędności do tego czasu nie były wystarczające na sfinansowanie ogrzewania z własnych środków... nie używaj teraz ramowego kredytu na zakup ogrzewania....

Napisany przez Marc2512
peer pisze: Weź to po prostu z oszczędności, które z pewnością ma właściciel domu? Ponieważ po ogrzewaniu przychodzi czas na okna i dach, a pomiędzy nimi jest jeszcze nowa kuchnia oraz regularne malowanie/tapetowanie.
blabla. niepotrzebne... @TE: KFW?

@titan1981 Dokładnie tak sobie wyobrażałem. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, myślę, że uda mi się wybrnąć z tego z małymi ratami. @peer Takie komentarze nam nie są potrzebne. Dach, okna i elewacja są już..... gotowe. Ale jeśli masz nudę, to możesz dalej pisać bezsensowne bzdury i pokazywać wszystkim, na jakim poziomie jesteś.

Napisany przez 2utopus
Umowa oszczędnościowo-kredytowa byłaby tutaj dla mnie zbyt nieelastyczna - jak szybko można dostać pieniądze, jeśli ogrzewanie nagle ulegnie zepsuciu? Jakie są koszty/oprocentowanie salda/oprocentowanie kredytu/spłaty - czy można skorzystać z dofinansowania (VwL/WBP/ANSZ/...) Alternatywnie może to? https://www.ing.de/kredit/wohnkredit/

Napisany przez peer
@rheingeist: Takie komentarze są niestety gorzko potrzebne, aby uświadomić wszystkim właścicielom domów (również przyszłym), że potrzebne jest więcej niż tylko spłacanie kredytu hipotecznego i opłat dodatkowych. Nie ma już właściciela nieruchomości na drugim planie, który pokryłby te koszty, każdy właściciel nieruchomości musi koniecznie gromadzić rezerwy na takie właśnie przypadki. Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, proszę mieć to na uwadze na przyszłość. A osoby planujące stać się właścicielami nieruchomości, proszę uwzględnić to w budżecie domowym. Ten typowy zgrzytający zachowanie: Pozwól mi, nie chcę tego słuchać, jest równie bez sensu. (Wyrazy wulgarnego języka nie powinny być publikowane publicznie, świadczy to również o braku poziomu).

Napisany przez 2utopus
W przypadku mieszkania własnościowego nie można być pewnym uniknięcia dodatkowych kosztów - choć tworzona jest rezerwa na utrzymanie - jeśli jednak społeczność zostanie obciążona wyższymi kosztami, może to być rozłożone jako jednorazowa opłata dodatkowa lub czasowo zwiększone opłaty za użytkowanie mieszkania. Osobiście przez 14 lat opłacałem normalnie 50€ miesięcznie na rezerwę na utrzymanie - przez 8 lat zwiększono ją o 70€ na pokrycie kosztów remontu elewacji - ciną 900€ jednorazowa opłata dodatkowa została pobrana na utworzenie drugiego drogi ewakuacyjnej - prywatnie remontowaliśmy i wymieniliśmy na około 11 tysięcy euro łazienkę ... najprawdopodobniej pozostało jeszcze remontowanie garażu podziemnego i dachu. (Ogrzewanie zdalne - więc brak bezpośrednich kosztów za nowe ogrzewanie ... tylko raz wymienione zawory podłogowe i przepłukanie/serwis za około 1000€) W skali 14 lat oznacza to około 160€ miesięcznie ... kosztów, których najemca by nie musiał ponosić ...

Napisany przez geld-fuchs
Można także wynająć nowe ogrzewanie za miesięczną opłatą. EON oferuje taki program. Więcej informacji na stronie: https://www.eon.de/de/pk/heizung/gasheizung/mieten.html.

Proszę bez kaznodziejstwa, tylko konstruktywne sugestie. Rozważałem już wynajem ogrzewania. Ale wolę własne. PS. Miło, że niektórzy tutaj znają moją sytuację finansową. Mogę powiedzieć, że nie jest ona taka. Posiadanie wynika z oszczędzania. Mam, ale nie chcę... Reszta to wróżenie z kryształowej kuli.

Napisany przez kub0185
Jeśli masz już 4000, nie martwiłbym się tym. Moje bank oferuje mi prywatny kredyt na 2,5%. W przypadku Fuchsa, dostaniesz natychmiastowe finansowanie z oprocentowaniem 1,5%. Nie miałbym teraz żadnych dodatkowych działań, poza oszczędzaniem, zwłaszcza nie zawierałbym Bausparvertrag (BSV). Wyjątkiem jest sytuacja, gdy otrzymujesz mieszkaniowy bonus mieszkaniowy, wtedy może być opłacalne założenie BSV.

Taki kredyt modernizacyjny, który ma okres spłaty 10 lat, można zawsze wcześniej spłacić. Czy jest on traktowany jak BSV?

Napisany przez kub0185
Nie wiem, czy to działa w przypadku BSK, ale ten kredyt prywatny w psdbanku można spłacić w dowolnym momencie.

Napisany przez C. Andreas
Cześć, przy natychmiastowej wypłacie sensowne są następujące kasy oszczędnościowe mieszkaniowe https://www.mein-bauspar-vergleich.d...rag-zuteilung/

Zastanawiam się, gdzie leży korzyść między BSV od Wüstenrot i kredytem na modernizację od Postbank, który mogę spłacić w dowolnym momencie.

W ramach kredytu mieszkaniowego można dokonywać dodatkowych wpłat w dowolnym momencie bez dodatkowych opłat. Natomiast w przypadku kredytu na modernizację pobierane są opłaty za dodatkowe wpłaty.

Napisany przez Marc2512
C. Andreas pisze: W ramach pożyczki budowlanej można dokonywać dodatkowych wpłat w dowolnej wysokości bez opłat. Czy istnieje ograniczenie co do wysokości? W przypadku kredytu na modernizację, czy pobierane są opłaty za dodatkowe wpłaty? Czy istnieją wyjątki?
Z poważaniem

a. nieograniczony b. 1% kwoty

Napisany przez vision
W przypadku kredytu ratalnego odsetki nie mogą przekraczać 1% pozostałej kwoty do spłaty! I to tylko w przypadku, gdy umowa miałaby trwać dłużej niż 12 miesięcy. Szczegóły można znaleźć w § 502 BGB. W przypadku oszczędności budżetowych istnieją także opłaty za zamknięcie itp., które nie występują w przypadku kredytu ratalnego.

Czyż nie jest prawdą, że w Postbanku można spłacić kredyt w dowolnym momencie bez dodatkowych opłat. Czy źle przeczytałem?

Napisany przez vision
Tak samo to czytam. Wyżej napisałem maksymalnie 1%.

1% jednak nie jest darmowe. Na jakimś portalu porównawczym było też napisane, że jest darmowe, a dla mnie to oznacza brak kosztów.

Napisany przez vision
Zgodnie z prawem bank może pobierać m a k s y m a l n i e 1%. A Postbank po prostu nic nie pobiera

Więc to wszystko jest bez sensu wziąć kredyt na modernizację w BSK. Warunki są praktycznie takie same, a można też spłacić go w dowolnym momencie. To jest dla mnie bardzo ważne.

Napisany przez kub0185
https://www.psd-rheinneckarsaar.de/p...dit/c1305.html Warunki wydają mi się uczciwe. Nie mam pojęcia, czy można je również uzyskać na poziomie krajowym.

Czym można sądzić o Targo Bank.

Napisany przez kub0185
Skąd wiesz? Z reklamy w skrzynce pocztowej?

Nie, Portal Finanz....... . Na stronie był również wymieniony Postbank z możliwością spłaty długu w dowolnym momencie na miejscu ? Targo Bank i wcześniej Bank of Scotland! Ale gdy teraz zaglądam na ich strony, to tam nie ma już informacji o możliwości spłaty w dowolnym momencie...

Napisany przez kub0185
Gdy odwiedzisz stronę internetową, zobaczysz, że reklamują tam możliwość spłacenia 50% pozostałego długu.

Napisany przez kub0185
Na stronie FMH 1822 wypada najlepiej. Gdybym szukał dla siebie. https://ratenkredit.fmh.de/fmh/schnellcheck.aspx

To, co dla mnie jest decydujące, to możliwość spłaty pozostałego długu w dowolnym momencie i to najlepiej przy oprocentowaniu 0,0%. Jest wiele banków, które spełniają te kryteria. Dlatego moją pierwszą myślą było założenie BSK.

Napisany przez kub0185
Jak już wspominałem, mogę polecić Ci bank PSD Bank Rheinneckarsaar. BSK z ich obecnymi opłatami uważam za niedyskusyjne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata