- pn kwie 20, 2020 1:57 am
Szanowni Państwo,
na pewno nie jestem najbardziej doświadczony w kwestiach finansowania nieruchomości. Dlatego znalazłem się tutaj i proszę o porady i pomoc.
My (ja i moja żona) chcemy zamieszkać w naszym wymarzonym domu. Jesteśmy bardzo młodzi (ja, 30 i moja żona, 26) i chcemy sfinansować Dom (nieruchomość) przez bank.
Mam kilka pytań w tym temacie.
1., niedawno dostaliśmy potomstwo (październik 2019) i od tego czasu moja żona jest na urlopie macierzyńskim. Otrzymuje ona zasiłek macierzyński. Mieszkamy w Bawarii (Podfrankonia). Moje roczne dochody brutto wynoszą około 35 tysięcy euro. Ona obecnie otrzymuje tylko zasiłek macierzyński. Oczywiście dochodzi jeszcze dodatek z tytułu dzieci. Żadnych innych dochodów. Jakie rządowe dotacje możemy uzyskać w związku z zakupem nieruchomości? Słyszałem o BayernLabo, co to dokładnie oznacza? Do tego dochodzi program Baukindergeld. Czy ktoś może mi doradzić w tej sprawie?
2., Jak dotąd zwróciłem się tylko do banku interhyp -> Klick o finansowanie. Który bank polecacie? Jakie są wasze doświadczenia?
Oto nasze liczby:
- Nasz wymarzony Dom nie powinien kosztować więcej niż 250 tysięcy euro.
- Zdobyliśmy już wkład własny w wysokości około 15-20 tysięcy euro.
- Brak wpisów w rejestrze dłużników, wszystko w porządku.
- Miesięczna rata w wysokości 500-600 euro w ciągu następnych 5-7 lat, następnie miesięczna rata wynosząca około 700-800 euro (żona będzie pracować na pełen etat, gdy dzieci podrosną)
- Miesięczny dochód wynoszący około 3500 euro (zasiłek macierzyński w wysokości około 1000 euro)
Proszę o pomoc i poradę,
Serdecznie dziękuję