Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: [Pomoc] Finansowanie nieruchomości

Napisany przez DrPinkelstein
Szanowni Państwo, na pewno nie jestem najbardziej doświadczony w kwestiach finansowania nieruchomości. Dlatego znalazłem się tutaj i proszę o porady i pomoc. My (ja i moja żona) chcemy zamieszkać w naszym wymarzonym domu. Jesteśmy bardzo młodzi (ja, 30 i moja żona, 26) i chcemy sfinansować Dom (nieruchomość) przez bank. Mam kilka pytań w tym temacie. 1., niedawno dostaliśmy potomstwo (październik 2019) i od tego czasu moja żona jest na urlopie macierzyńskim. Otrzymuje ona zasiłek macierzyński. Mieszkamy w Bawarii (Podfrankonia). Moje roczne dochody brutto wynoszą około 35 tysięcy euro. Ona obecnie otrzymuje tylko zasiłek macierzyński. Oczywiście dochodzi jeszcze dodatek z tytułu dzieci. Żadnych innych dochodów. Jakie rządowe dotacje możemy uzyskać w związku z zakupem nieruchomości? Słyszałem o BayernLabo, co to dokładnie oznacza? Do tego dochodzi program Baukindergeld. Czy ktoś może mi doradzić w tej sprawie? 2., Jak dotąd zwróciłem się tylko do banku interhyp -> Klick o finansowanie. Który bank polecacie? Jakie są wasze doświadczenia? Oto nasze liczby: - Nasz wymarzony Dom nie powinien kosztować więcej niż 250 tysięcy euro. - Zdobyliśmy już wkład własny w wysokości około 15-20 tysięcy euro. - Brak wpisów w rejestrze dłużników, wszystko w porządku. - Miesięczna rata w wysokości 500-600 euro w ciągu następnych 5-7 lat, następnie miesięczna rata wynosząca około 700-800 euro (żona będzie pracować na pełen etat, gdy dzieci podrosną) - Miesięczny dochód wynoszący około 3500 euro (zasiłek macierzyński w wysokości około 1000 euro) Proszę o pomoc i poradę, Serdecznie dziękuję

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Dzień dobry, dla Bayernlabo możecie skontaktować się z odpowiednim Urzędem Powiatowym. Kiedyś (9 lat temu) byliśmy tam bardzo dobrze doradzeni. Naprawdę zrobili wszystko, abyśmy mogli skorzystać z jak największej ilości środków. Wtedy trzeba było udokumentować 15% kosztów ogółem (cena zakupu + koszty dodatkowe + remont/renowacja) jako wkład własny, wtedy można było uzyskać pewien % tych środków (40% ?) w formie pożyczki bezprocentowej i kolejną część po preferencyjnej stopie procentowej. Pojawia się również pytanie, co się dzieje, jeśli kobieta nie będzie mogła wrócić do pełnego etatu pracy planowo? Czy zacznie brakować środków i czy znajdziecie się w sytuacji, że musimy oboje pracować, bo inaczej nie będziemy mogli opłacić domu ……. To może być istotne źródło stresu dla rodziny.

Napisany przez 2tneub
Ile tam jest dzieci? Czy planujecie jeszcze jakieś? Jak są rozłożone dochody? Jakie będą świadczenia rodzicielskie? Moja osobista opinia: Przy około 250 000 € pożyczki, miesięczna rata w wysokości 500-600 € jest znacznie poniżej tego, co uznałbym za minimalną spłatę. Nawet jeśli jesteście młodzi, spłacicie to przez całe życie, nawet jeśli po 5-7 latach zwiększycie spłatę do 2%. Czy na rynku są domy za 250 000 €, do których nie trzeba wkładać dodatkowych pieniędzy?

Napisany przez NaTwoim13
tneub pisze: Ile tam jest dzieci? Czy planowane są jeszcze inne? Jak są podzielone dochody? Ile będzie świadczenia rodzicielskiego? Moje osobiste zdanie: Przy około 250 tys. € kredytu, miesięczna rata w wysokości 500-600 € jest znacznie poniżej tego, co uważałbym za minimalną stopę spłaty. Nawet jeśli jesteście młodzi, spłacacie to przez całe życie przy stopie spłaty 1,x%, nawet gdyby po 5-7 latach podnieśli ją do 2%. Czy na rynku są domy za 250 tys. €, do których nie trzeba wkładać dodatkowych pieniędzy? Jeśli rozważymy, że w tym wieku i mając świadomość przyszłych wyższych dochodów, można zacząć ten projekt z początkową stopą spłaty na poziomie 2%, zwłaszcza gdy wiemy, że BKG może służyć jako dodatkowa spłata. Jeśli zwrócimy się do doświadczonego i niezależnego pośrednika finansowego i wybierzemy go sobie jako partnera, ten dostarczy nam warunki Labo oraz będzie nas wspierał w złożeniu wniosku tam. Oczywiście, pójście bezpośrednio do urzędu byłoby również dobrym pomysłem, aby dowiedzieć się, jak to jest z tym kredytem i czy oraz w jakiej formie można go uzyskać.

Napisany przez 2tneub
Przy stopie 2% również poszedłbym w tym wieku. Jednak 500-600€ to prawdopodobnie początkowa spłata o stopie 1%. I to nie tylko na 2 lata, ale na 5-7 lat. Dodatkowo warto zauważyć, że zasiłek macierzyński zazwyczaj jest wyższy niż zasiłek rodzicielski, a dodatkowo mogą pojawić się większe spłaty podatkowe, jeśli dochody są rozłożone, jak podejrzewam. Dlatego moje pytania. Finansowanie na pewno można jakoś przepchnąć, ale nie uważam takiego finansowania za zdrowe.

Napisany przez 2utopus
500-600€ miesięcznie przy 250.000€ daje całkowitą stawkę od 2,4 do 2,88% - pozostaje jeszcze ustalić, jak zachowują się tu odsetki i spłata Czy dochód w wysokości 3500€ miesięcznie jest brutto czy netto?

Napisany przez NaTwoim13
Pytania (częściowo już zadane przez innych) dotyczące uzyskania wsparcia, oceny lub obliczeń: 1) W jakim mieście (ze względu na uwzględnienie lokalnych banków) planowane jest zakupienie? 2) Jakie jest miesięczne dochód netto, jakie następne zasiłek rodzicielski? 3) Ile dzieci obecnie mieszka w gospodarstwie domowym? 4) Gdzie znajdują się środki własne albo gdzie są one oszczędzane?

W międzyczasie znaleźliśmy naszą wymarzoną nieruchomość.

Koszty nowej nieruchomości: 153.000 € negocjowaliśmy z 179k na 153k.
Koszty remontu ok. 50.000,- €
Wkład własny 15.000,- €

Obecna sytuacja:
Dochód netto wygląda następująco:
2200 € moje wynagrodzenie, 1050 € zasiłku rodzicielskiego (na pierwsze 12 miesięcy) do października tego roku (2020), (po tym 250 € do 36 miesiąca życia dziecka) + 200 € zasiłku rodzielskiego.

Obecnie w gospodarstwie domowym mieszka jedno dziecko. Drugie planowane jest za 2-3 lata.

Wkład własny jest przechowywany w banku w sejfie jako złoto. Banki chciałyby go mieć jako dowód na koncie.

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Banki nie chcą dowodów, chcą sprzedać złoto i przekształcić je w kapitał, który można wykorzystać.

1) Jaka jest wartość przedmiotu?
2) Czy istnieją kredyty?
3) W którym mieście ma zostać dokonana transakcja?
4) Dochód netto plus zasiłek rodzicielski?

noelmaxim pisze:
Banki nie chcą dowodów, chcą sprzedać złoto i zamienić je na kapitał, który można wykorzystać.

1) Jaka jest wartość?
2) Czy są dostępne kredyty?
3) W jakim mieście jest dokonywany zakup?
4) Dochód netto plus zasiłek rodzinny?

do 1., Wartość to około 15-16 tys. euro.
do 2., Tak, pozostałe zadłużenie wynoszące 1000€ będzie otwarte do końca września 2020 r.
do 3., Miasto 97900 będzie miejscem przeprowadzki. Badenia-Wirtembergia
do 4., Dochód netto plus zasiłek rodzinny + świadczenie rodzicielskie: 3400€ (świadczenie rodzicielskie w wysokości 1050€ do października 2020 r.).

Napisany przez NaTwoim13
Czy modernizacje są wykonywane we własnym zakresie?

Częściowo tak, częściowo przez firmę. Chociaż jestem rzemieślnikiem, nie dam rady zrobić wszystkiego.

Dlatego też potrzebne są 50 tysięcy euro jako pożyczka dodatkowa, aby naprawić lub zmodernizować pewne rzeczy w firmie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata