- pn kwie 20, 2020 9:08 pm
Dobry wieczór wszystkim,
w mojej nieświadomości powyższy produkt został mi sprzedany w wieku 19 lat pod pretekstem zapewnienia bezpieczeństwa mojego stanu zdrowia. Ponieważ doradca finansowy mojej matki polecił ten produkt, a moja matka była/została z nim bardzo zadowolona, podjęłam decyzję o jego zawarciu.
Oczywiście, mając prawie 24 lata, inaczej patrzy się na planowanie finansowe, dlatego z uwagi na pandemię COVID-19, zaczęłam się bardziej interesować moimi produktami ubezpieczeniowymi.
Jestem teraz pewna, że produkty inwestycyjne w ramach ubezpieczeń nie powinny mieć tam miejsca, i że lepiej jest inwestować samodzielnie lub z pomocą doradców opłacanych z honorariów w ETF-y, fundusze, nieruchomości, akcje, itp. Jestem również świadoma, że ubezpieczenie od niezdolności do pracy nie ma sensu dla mnie, jeśli będę pracować w przyszłości na zwykłym stanowisku sprzedaży w biurze.
Przechodząc do moich pytań:
Chciałabym znaleźć strategię wyjścia z umowy. Jestem świadoma, że będę musiała ponieść znaczące straty związane z opłatami za zakup i administrację funduszem. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że nie otrzymam zwrotu opłaconych składek od produktów ubezpieczeniowych.
Ponadto, z powodu sytuacji związanej z koronawirusem, od lutego fundusz doświadczył znacznego spadku.
Czy zatem właściwszym rozwiązaniem byłoby skorzystanie z odbicia po kryzysie i zrezygnowanie z produktu dopiero wtedy, aby zminimalizować straty?
Czy też powinnam jak najszybciej zrezygnować z umowy? Oczywiście, również chciałabym poznać alternatywy, w które mogłabym zainwestować oszczędzone pieniądze. (Najchętniej chciałabym ulokować pieniądze w sposób o niewielkim ryzyku, aby w przyszłości móc je właściwie zainwestować).
Bardzo bym była wdzięczna za Waszą radę.
Dziękuję bardzo.
DVAG.pdf-3.pdf_compressed.pdf