Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Aachen Münchener Plan Inwestycji i Zabezpieczenia Finansowego

Napisany przez Speedlite
Dobry wieczór wszystkim, w mojej nieświadomości powyższy produkt został mi sprzedany w wieku 19 lat pod pretekstem zapewnienia bezpieczeństwa mojego stanu zdrowia. Ponieważ doradca finansowy mojej matki polecił ten produkt, a moja matka była/została z nim bardzo zadowolona, podjęłam decyzję o jego zawarciu. Oczywiście, mając prawie 24 lata, inaczej patrzy się na planowanie finansowe, dlatego z uwagi na pandemię COVID-19, zaczęłam się bardziej interesować moimi produktami ubezpieczeniowymi. Jestem teraz pewna, że produkty inwestycyjne w ramach ubezpieczeń nie powinny mieć tam miejsca, i że lepiej jest inwestować samodzielnie lub z pomocą doradców opłacanych z honorariów w ETF-y, fundusze, nieruchomości, akcje, itp. Jestem również świadoma, że ubezpieczenie od niezdolności do pracy nie ma sensu dla mnie, jeśli będę pracować w przyszłości na zwykłym stanowisku sprzedaży w biurze. Przechodząc do moich pytań: Chciałabym znaleźć strategię wyjścia z umowy. Jestem świadoma, że będę musiała ponieść znaczące straty związane z opłatami za zakup i administrację funduszem. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że nie otrzymam zwrotu opłaconych składek od produktów ubezpieczeniowych. Ponadto, z powodu sytuacji związanej z koronawirusem, od lutego fundusz doświadczył znacznego spadku. Czy zatem właściwszym rozwiązaniem byłoby skorzystanie z odbicia po kryzysie i zrezygnowanie z produktu dopiero wtedy, aby zminimalizować straty? Czy też powinnam jak najszybciej zrezygnować z umowy? Oczywiście, również chciałabym poznać alternatywy, w które mogłabym zainwestować oszczędzone pieniądze. (Najchętniej chciałabym ulokować pieniądze w sposób o niewielkim ryzyku, aby w przyszłości móc je właściwie zainwestować). Bardzo bym była wdzięczna za Waszą radę. Dziękuję bardzo. DVAG.pdf-3.pdf_compressed.pdf

Napisany przez 2titan1981
Jak wygląda reszta Twojego zabezpieczenia? Czy możesz zmieniać fundusze? Itd. Może trzeba najpierw to sprawdzić, być może nie możesz już być ubezpieczony z powodu choroby I wiesz, że wszystko straciłeś, wszystkie fundusze ETF oraz akcje

Napisany przez Speedlite
Pozostałe zabezpieczenia praktycznie nie istnieją, ponieważ jeszcze nie pracuję w głównym zawodzie. Na razie jestem studentem... W ramach produktu można zmieniać fundusze, tak... W zasadzie nie mam żadnych chorób przewlekłych, więc moim zdaniem zawarcie osobistego ubezpieczenia od niezdolności do pracy nie stanowi problemu. Teraz chodzi mi głównie o wyjście z tej sytuacji możliwie jak najmniej poszkodowanym. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wszystko runęło.

Możesz teraz posprawdzać swoją dokumentację medyczną ze swoimi lekarzami. Przed ukończeniem studiów można otrzymać korzystne warunki ubezpieczeń na wypadek niezdolności do pracy itp. Ponadto można zacząć pierwsze oszacowania swojego wynagrodzenia, aby odpowiednio się zabezpieczyć. Wielu uważa, że nie ma w tym żadnego problemu, a potem okazuje się, że nie można już się ubezpieczyć lub tylko z dużymi ograniczeniami. Lepiej więc od razu postępować poprawnie, omówić swoją dokumentację medyczną z lekarzami, a przede wszystkim zabrać ze sobą zapisane diagnozy do brokera ubezpieczeniowego w odpowiednim czasie, który powinien zgłosić anonimowe zapytanie o ryzyko, aby sprawdzić, które instytucje ubezpieczeniowe w ogóle cię przyjmą w obecnym stanie. Większość ubezpieczycieli często może unikać wypłaty świadczeń z tytułu niezdolności do pracy z powodu braku podania diagnozy... i to nawet do 10 lat po zawarciu umowy... najlepiej uniknąć szkód, ponieważ szkoda zostałaby już wyrządzona, gdybyś zrezygnował z tego systemu i nie mógł już podpisać nowego ubezpieczenia.

Napisany przez 2utopus
Ile do tej pory wpłaciłeś i ile środków jest obecnie w funduszu? Jakie szkody są ubezpieczone na jaką sumę? Zazwyczaj po 5 latach opłacana jest opłata za zamknięcie, więc płacisz tylko jednak bieżące koszty. (Mogą one być również wysokie.)

Napisany przez Speedlite
titan1981 pisze: W takim razie teraz możesz już przygotować swoją historię choroby ze swoimi lekarzami. Tuż przed ukończeniem studiów otrzymuje się dobre warunki w ubezpieczeniach od niezdolności do pracy itp... Ponadto można dokonać pierwszych szacunków zarobków, aby można było się odpowiednio zabezpieczyć. W przypadku wielu osób wydaje im się to nieproblematyczne, a potem okazuje się, że nie są w stanie uzyskać ubezpieczenia lub tylko z dużymi ograniczeniami. Więc lepiej od razu zrobić to porządnie, porozmawiać o historii choroby ze swoimi lekarzami i przede wszystkim zanieść zarejestrowane diagnozy do maklera ubezpieczeniowego, który powinien złożyć anonimowe zapytanie o ryzyko, żeby sprawdzić, które ubezpieczenia w ogóle cię przyjmą w obecnym stanie zdrowia. Większość ubezpieczycieli może najczęściej uniknąć wypłaty świadczenia z powodu niepodania diagnozy... nawet do 10 lat po zawarciu umowy... Naprawdę trzeba zadbać o siebie, gdyż szkoda byłaby nawet wtedy, gdybyś zrezygnował z umowy, a nie mógłbyś już podpisać nowego ubezpieczenia.
Zajmę się historią choroby, chociaż poza alergią na pyłki wiosenne nie zdiagnozowano u mnie niczego poważnego. Czy zdecydowałbyś się już teraz zrezygnować z tego produktu czy poczekać, aż znajdziesz ubezpieczenie od niezdolności do pracy gdzie indziej? Obecnie i tak nie zakładam, że w ciągu następnych miesięcy będę całkowicie niezdolny do pracy...

Napisany przez Speedlite
utopus pisze: ile do tej pory wpłaciłeś i ile obecnie masz środków w funduszu? Który szkoda jest ubezpieczona na jaką kwotę? Zazwyczaj po 5 latach opłata za zakończenie jest już opłacona, a płacisz tylko bieżące koszty. (Które mogą być oczywiście wysokie.)
No cóż, łącznie wpłacono 2400. Z tego tylko 32,74 idzie do funduszu. Po odjęciu kosztów zakończenia AM wynosi obecnie około 789 euro.

Zwolnij się dopiero, kiedy masz coś w ręce..... przecież już napisałem..... Ponadto możliwe, że nie będziesz w stanie uzyskać wymaganej wysokości.... a niezdolność do pracy to co innego niż niezdolność zawodowa.....

Napisany przez EasyD
Raz dodatkowo do tytana, który już wiele rzeczy dobrze ujął: Umowa ubezpieczenia, jak już Pan napisał, Speedlite, nie jest inwestycją kapitałową w klasycznym sensie. Ubezpieczenia służą do zabezpieczenia ryzyka. W przypadku ubezpieczenia emerytalnego jest to możliwa długość życia. Pod względem priorytetu nowe ubezpieczenie od niezdolności do pracy powinno być zdecydowanie na pierwszym miejscu. Z rozsądnym świadczeniem emerytalnym, z którego można żyć, i które wypłaca przynajmniej do przejścia na emeryturę. Oczywiście, porównaj lub daj porównać tarify i ich świadczenia. Dopiero po otrzymaniu potwierdzenia akceptacji, jak już zostało napisane, zrezygnuj z istniejącego ubezpieczenia. Jako drugi krok widziałbym ubezpieczenie emerytalne. Jeśli są Państwo absolutnie pewni, że chcą je wypowiedzieć w przyszłości, co niekoniecznie zawsze polecałbym, powinni najpierw wyłączyć dynamikę, która tylko generuje dodatkowe koszty. Uważam, że wypowiedzenie ubezpieczenia emerytalnego w obecnej chwili, biorąc pod uwagę około 17% straty wartości funduszu od początku kryzysu, nie jest zalecane. Jeśli na przykład zakłada się, że kursy spadną jeszcze raz, to może być sensowną strategią, aby od teraz inwestować przyszłe składki w fundusz akcyjny i przenieść istniejące środki po kolejnym załamaniu. W ten sposób będą mieli Państwo możliwość uczestniczenia w ewentualnych zyskach kursowych w następnych latach, jeśli już mają Państwo tę umowę. Wydaje mi się to bardziej przekonywające niż obecnie ponoszenie strat związanych z kosztami, jak i strat wynikających z załamań kursowych. Co się tyczy ostatnich dwóch zabezpieczeń - ochrony na wypadek śmierci i ubezpieczenia pielęgnacyjnego, na rynku istnieją z pewnością lepsze produkty. W jakim stopniu są one aktualnie dla Pana jako studenta istotne i dostosowane do potrzeb, to już inna kwestia. Ale zdecydowanie pod względem priorytetu poniżej ubezpieczenia od niezdolności do pracy. To wszystko jednak tylko kilka wskazówek dla Pana. Bez ogólnego rozeznania nie można wydać konkretnych zaleceń.

Napisany przez bruno68
Cześć Seedlite, przeglądnąłem dokumenty i przeliczyłem wzrost o 10% rocznie! Gdybyśmy wzrost ten uwzględnili do końca! A) Założenie, że cała dynamika o 10% wynosi w ubiegłym roku 3644 € miesięcznie, ponieważ 45 lat razy 10% oznacza 1,1 do potęgi 45! B) Założenie, że 50% dynamiki 10% wynosi w ubiegłym roku 448 € miesięcznie, ponieważ 45 lat razy 10% daje 1,1 do potęgi 22 lub 23! C) Założenie, że 33% dynamiki 10% wynosi w ubiegłym roku 209 € miesięcznie, ponieważ 45 lat razy 10% daje 1,1 do potęgi 15! Aby zrozumieć różnicę między niezdolnością do pracy a niepełnosprawnością, warto przyjrzeć się temu: https://youtu.be/0UIB9Y4OFPs Zwróćcie uwagę na perkusistę, na pewno jest bogaty, ale dla wielu osób, które skończyły na niezdolności do pracy, to będzie raczej zbliżone do prawdy! A mianowicie restrukturyzacja w innym zawodzie z niższymi możliwościami zarobkowymi zamiast emerytury! Zalecam wielu osobom powoli pozbyć się starych obciążeń i szukać nowych, czystych rozwiązań! bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata