Re: LBS Bayern grozi wypowiedzeniem umowy z powodu niespłaconych regularnych wpłat oszczędnościowych.
Napisany przez matikan -
- czw kwie 23, 2020 3:56 pm
Cześć wszystkim,
Mam jeszcze stary kontrakt oszczędnościowy LBS Vario 3 - zawarty w 1999 roku na 50 000 € - na który dotychczas, poza premiami z tytułu korzyści majątkowych, przekazywałem jedynie 512 € rocznie na koniec roku przez bezgotówkową obciążenia w celu uzyskania prawa do premii mieszkaniowej. Z tego powodu kontrakt jeszcze przez jakiś czas nie jest gotowy do przydzielenia.
Otrzymałem niedawno pismo od LBS, w którym zostałem poproszony o wypłatę moich oszczędności. Nie ma w nim jednak słowa o naliczonych odsetkach bonusowych. Vario 3 oferuje bowiem 2,5% oprocentowanie podstawowe + 1,5% odsetek bonusowy, oba z osobna akcentowane. albo przekształcenie w aktualną ofertę oszczędnościową LBS na znacznie gorszych warunkach, aby zabezpieczyć sobie obecnie niskie oprocentowanie kredytu.
Jeśli odmówię przekształcenia zgodnie z instrukcjami w piśmie, nakazuje mi się uiszczenie zaległych comiesięcznych składek oszczędnościowych od 1.1.2017 r. Do dnia ostatecznego w czerwcu mam uiścić 12 takich składek. W przeciwnym razie grozi mi wypowiedzeniem zgodnie z ABB § 5. Dość szybko dowiedziałem się, że wspomniana data 1.1.2017 jest ustalona na podstawie terminów przedawnienia.
Zgodnie z ABB LBS oczywiście ma prawo do żądania uiszczenia regularnych składek oszczędnościowych. Ponieważ jednak w żadnym momencie nie wpłaciłem żadnej z nich, zastanawiam się, czy żądanie teraz jest zgodne z prawem, skoro dotychczas nie zostało ono nigdy wspomniane?
Ponadto w mojej dokumentacji kontroli znalazłem pismo, które mówi:
""...dodatkowo do potwierdzenia zawarcia informujemy, że obecnie akceptujemy tylko płatności w wysokości regularnych składek oszczędnościowych lub maksymalnych kwot dla uzyskania premii mieszkaniowej lub korzyści majątkowych.""
Jak to należy interpretować? Ja rozumiem to tak, że akceptuje się maksymalne kwoty dla uzyskania premii mieszkaniowej. Dlatego też nigdy nie przekazałem więcej niż wspomniane 512 €.
Czy źle to rozumiem i chodzi o składki oszczędnościowe + maksymalna kwota premii mieszkaniowej + korzyści majątkowe? Czy w razie wątpliwości 512 € zostaną zaliczone na sumę 12 składek oszczędnościowych, czy lepiej zrezygnować z rocznej obciążenia i teraz zacząć regulować składki oszczędnościowe? Czy z regularnymi składkami oszczędnościowymi również nabywa się prawo do premii mieszkaniowej? Czy składki oszczędnościowe faktycznie trzeba opłacać miesięcznie za pośrednictwem stałego zlecenia, czy wystarczy przelew na koniec roku?
Skończyłem już rozprawę, więc mam kolejne pytanie. Mam możliwość zwiększenia zgłoszenia zwolnienia podatkowego w LBS, dzięki czemu oszczędnościowy kontrakt stanie się oczywiście gotowy do przydzielenia szybciej. Co więcej, gdy osiągnięty zostanie etap oszczędzania (Vario 3 = 50%), czy LBS może wypowiedzieć umowę oszczędnościową, czy też będzie ona trwała nadal przez kolejne 10 lat przy odmowie przydzielenia? Czy LBS, po osiągnięciu minimalnego wymaganego wkładu, może odmówić dalszych wpłat?
Mam nadzieję, że te pytania nie były zbyt liczne jednocześnie. Trochę się denerwuję, ponieważ czterocyfrowa kwota zaległych płatności jest dosyć wysoka, ale nie chciałbym również rezygnować z dobrze oprocentowanej umowy oszczędnościowej.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.