- ndz kwie 26, 2020 9:07 pm
Cześć wszystkim, jestem nieco zdezorientowany i dlatego zwracam się do was, profesjonalistów! Zamierzamy budować i zatrudniliśmy niezależnego doradcę finansowego. Oboje pracujemy i jesteśmy małżeństwem (urzędnik i pracownik), jednak w styczniu zmieniłem miejsce pracy i jeszcze nie mam umowy o pracę na czas nieokreślony. Nasz wspólny dochód netto wynosi ponad 8 000 euro. Mamy dwoje dzieci. Mamy dwie kredyty samochodowe do spłacenia i płacimy alimenty za dwoje dzieci z poprzedniego małżeństwa. Mamy 15 000 euro wkładu własnego i chcemy sfinansować resztę (430 000 euro) poprzez KfW i kredyt hipoteczny. Na początku wyglądało to dobrze w kilku bankach, ale potem otrzymaliśmy pierwsze odrzucenie. Powodem było to, że mam ocenę F w scoringu i był to krytyczny czynnik dla banku. Niestety, z jakichś powodów nasz scoring w BIK wynosi E i F. Podejrzewamy, że może to być spowodowane tym, że spłaciliśmy stare samochody poprzez finansowanie nowych. Ale nie możemy tego dokładnie potwierdzić. Wygląda na to, że nie mamy dobrych szans na uzyskanie finansowania i chciałbym dowiedzieć się od was, czy mamy jakąkolwiek nadzieję, czy też musimy nadal wynajmować mieszkanie.