Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Jak najlepiej sprzedać połowę udziału w domu.

Napisany przez Matthias4
Cześć wszystkim,

moja żona chciałaby sprzedać swoją połowę udziałów w budynku mieszkalno-usługowym.

Oto kilka podstawowych informacji w punktach:
- samodzielnie (spółka z ojcem męża) prowadzenie sklepu i biura na parterze; spółka jest w likwidacji - ojciec męża zmarł, firma została zamknięta.
- Na piętrze/mansardzie znajduje się duże mieszkanie - wynajmowane synowi ojca.
- Ponieważ udział w firmie znajdował się w spółce, zamówiliśmy pełną ekspertyzę wyceny nieruchomości do celów podatkowych.
- Wdowa po zmarłym ojcu męża zasugerowała, że chciałaby kupić połowę domu.
- Ponieważ nie jesteśmy pewni, czy na rynku nieruchomości jest zainteresowanie pół domami, chcę zapytać tutaj.

Nie potrafię ocenić, czy można uzyskać więcej niż wynika z ekspertyzy.

Jaki byłby sensowny sposób, aby to sprawdzić?

Jeśli potrzebujecie więcej informacji, dajcie mi znać.

Z góry dziękuję

Napisany przez 2utopus
Z mojego punktu widzenia tu będą tylko ugoda z ciocią - która zostanie odpowiednio wynagrodzona - lub przymusowa licytacja dla rozwiązania wspólnoty - ale wtedy cały Dom zostanie zlicytowany, a oboje otrzymają połowę z zysku - ponieważ nikt nie chce mieć tylko połowy domu ... czy źle to zrozumiałem?

Napisany przez Matthias4
utopus pisze:
... lub przymusowa licytacja dla rozwiązania wspólnoty - wtedy jednak cały Dom zostanie zlicytowany, a oboje otrzymają po połowie dochodu - ponieważ nikt nie chce mieć tylko połowy domu ... czy źle to zrozumiałem?

Ta ciotka jest zainteresowana kupnem połowy (przynajmniej przed wystawieniem opinii).

Nie ma wspólnoty spadkowej.
Nieżyjący wuj i moja żona figurują obaj w księdze wieczystej w proporcji 50%.
Zastanawiam się, czy wartość w opinii zbliża się do tego, co można by uzyskać przy sprzedaży.
Wiem, że nie można tego ująć w sposób ogólny, ale szukam sposobu, aby to ustalić.
Jakie metody są możliwe? Ogłoszenie w gazetach, zaangażowanie pośrednika nieruchomości?
Czy są tutaj domniemani eksperci, którzy mają pomysł?

Jeśli potrzeba więcej informacji, proszę o powiadomienie.

Pozdrowienia

Napisany przez 2utopus
Więc nie mam pojęcia, co miałbym zrobić z połową domu - czy mogę zamieszkać w połowie mieszkania i korzystać z połowy pomieszczeń handlowych?

Jeśli można podzielić Dom na niezależne jednostki, można sprzedać te jednostki w całości - ale obie strony muszą się zgodzić, a także musi być to możliwe przez gminę.

Nie musi to być wspólnota spadkowa - również wspólność własnościowa może być rozwiązana (np. rozwód).

Przy licytacji pojedynczej połowy domu prawdopodobnie będzie licytować tylko właściciel drugiej połowy, a osiągalna cena będzie stosunkowo niska.

Nie jestem jednak profesjonalnym agentem nieruchomości i wyrażam tylko swoje prywatne zdanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata