Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy mogę sprzedać prywatny tytuł dłużny? Doświadczenia?

Napisany przez sascha8
Cześć,

jestem Sascha i niestety zostałem oszukany przez prywatną osobę na 9000 €.

Ten zobowiązany został uznany za skuteczny, wraz z tytułem egzekucyjnym uzyskanym za pośrednictwem prawnika.

Teraz moje pytanie:

Czy ktoś z Was ma doświadczenie w sprzedaży takiego prywatnego tytułu?

Czy istnieją firmy/ludzie biznesu, którzy skupują takie tytuły za procentową część długu?

Nie potrzebuję tego pieniądza w 100 ratach czy coś w tym stylu. Chcę go natychmiast wykorzystać. Wkrótce będę tatusiem (termin 1.6) i wtedy pieniądze będą dobrze ulokowane.

Obecnie chyba nie ma zbyt wiele do odzyskania od dłużnika.

Będę wdzięczny za Wasze wskazówki i rady.

Jeśli znacie firmy/ludzi, którzy chcieliby skupić takie tytuły, chętnie przyjmę informacje kontaktowe.

Dziękuję za Wasze na pewno wiele cennych porad.

Pozdrawiam

Sascha

Re: Czy mogę sprzedać prywatny tytuł dłużny? Doświadczenia?

Napisany przez bruno68
Cześć Sascha,

faktycznie wezwanie do zapłaty nie jest złe dla Ciebie, ale jednocześnie niszczy zdolność kredytową dłużnika! Najtańszym rozwiązaniem będzie, jeśli ty i dłużnik dojdziecie do porozumienia i zapłacicie tyle, ile jest winien, jak najszybciej.

Nie ma to sensu, jeśli dłużnik zostanie bez mieszkania, nie ma nawet adresu, a co dopiero pracę!

Możesz im również powiedzieć, że jesteś gotowy sprzedać roszczenie firmie windykacyjnej, choćby za 20-30% wartości długu, co znacznie utrudni życie dłużnika na dziesięciolecia, ponieważ dla firmy windykacyjnej łowienie pieniędzy od dłużników to chleb powszedni.

Może to obejmować zajęcie konta, wynagrodzenia lub nawet publiczne zajęcie toreb na ulicy, aż po zaangażowanie firmy w sprawy pracodawcy.

Przeczytaj przepisy między § 1210 a 1296 BGB, dotyczące zastawu! Pod § 288-290 Kodeksu Karnego również jest coś na ten temat!

Jak wspomniałem, są dwa sposoby:
A) Sprzedaż roszczenia firmie windykacyjnej z dużymi stratami i niezwiązane z tym niczym więcej.
B) Samodzielne uzgodnienie z dłużnikiem, kiedy i jak będzie spłacał! Z minimalnymi ustępstwami co do roszczenia!

Bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata