Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: LBS Vario 99/3: Zwiększenie sumy oszczędności bauspar WHEN Bausparsumme)

Napisany przez Darkmoore
Cześć wszystkim!

Ostatnio wykopałem stary kontrakt oszczędnościowy na budowę. Dane:

Suma oszczędności budowlanych: 10 000 €
Aktualny stan środków: ok. 5100 €-5500 €
Gotowość do alokacji: 31.05.2020
Stopa podstawowa: 2%
Stopa premiowa: 2% (bez maksymalnego okresu trwania)
Stawka oszczędności regularnych: 2‰

Po dokładnym zbadaniu warunków umowy zauważyłem następujące rzeczy:

§13 Podwyższenie, scalenie, częściowy kontrakt oszczędnościowy na budowę
(1) Na życzenie oszczędzającego, suma oszczędności budowlanych może zostać zwiększona lub zmniejszona poprzez utworzenie częściowego kontraktu oszczędnościowego na budowę. [...]

Oczywiście doradca mówi, że LBS tego nie zrobi - jednak moim zdaniem LBS nie ma prawa sprzeciwić się mojemu życzeniu! Nie ma żadnej wzmianki o konieczności zgody BSK (w przeciwieństwie do nowszych moich kontraktów oszczędnościowych na budowę, w których jest napisane Na życzenie oszczędzającego i za zgodą kasy oszczędnościowej na budowę [...]).

Jak powinienem najlepiej postąpić?

Dziękuję!

Umowa (wielkie podziękowania dla @PSE)
LBS Vario 99.pdf

Napisany przez NaTwoim13
Brak możliwości podwyższenia!

Te regulacje to ustalają, które paragrafy można zmienić bez zgody oszczędzającego na budowę, oraz w przypadku których paragrafów konieczna jest zgoda kasy oszczędnościowo-budowlanej na wprowadzenie zmian!

Napisany przez Darkmoore
Ale w umowie Bauspardarlehen, którą została podpisana, jest napisane, że na życzenie oszczędzającego kwota oszczędności mieszkaniowej zostanie zwiększona. Dlaczego więc wymaga to zgody kasy oszczędności budowlanych? Czy KOB może później zmienić warunki?

Napisany przez NaTwoim13
Ponieważ tak to ABB pozwala.

Napisany przez Darkmoore
Dziękuję najpierw za odpowiedź - wydaje mi się, że jestem trochę ślepy, ale czy możesz mi powiedzieć, gdzie dokładnie w regulaminie ABB (patrz tutaj: LBS Vario 99.pdf) jest napisane, że kasa oszczędnościowo-budowlana musi zgodzić się na prośbę o podwyższenie? Czy nadal obowiązują dla mnie ABB - Vario 99 sprzed lat?

Napisany przez 2utopus
Często przychodzą listy, w których regulamin zostaje dostosowany, jeśli nie złożysz sprzeciwu w ciągu xy dni - czy złożono sprzeciw wobec aktualizacji?

Napisany przez Darkmoore
pisze:
Często przychodzą listy informujące o zmianach w regulaminie, jeśli w ciągu xy dni nie złożysz sprzeciwu - czy złożono sprzeciw wobec tych aktualizacji?

Chociaż nie można tego całkowicie wykluczyć, jest mało prawdopodobne, że takie zmiany zostały wprowadzone. Ponadto podczas rozmów doradca stwierdził, że obowiązują stare ogólne warunki ubezpieczenia.
(W folderze, w którym starannie zbierano wszystkie dokumenty, znaleziono tylko zmianę ogólnych warunków ubezpieczenia na odwrocie jednego zestawienia rocznego, która dotyczyła tylko wprowadzenia jednolitych taryf ubezpieczeniowych dla obu płci (2012).)
Jednakże: Gdzie mógłbym uzyskać informacje o obowiązujących warunkach umowy?

Napisany przez NaTwoim13
§21 mówi wszystko, §2 do 15, a także §20 ust. 2 mogą być zmienione bez zgody oszczędzającego, ale za zgodą Federalnego Urzędu Nadzoru Finansowego (BaFin), a §13 został zmieniony za zgodą BaFin we wszystkich kasach oszczędności mieszkaniowych.

Napisany przez Darkmoore
pisze:
§21 mówi wszystko, §2 do 15 oraz §20 ust. 2 mogą być zmienione bez zgody spłacającego kredyt budowlany, ale za zgodą Federalnego Urzędu Nadzoru Finansowego (BaFin), §13 został zmieniony za zgodą BaFin we wszystkich kasach oszczędności budowlanych.

Dokładnie! Jednak dla takich zmian również obowiązuje §21 (1) zmiany tych warunków zostaną przekazane spłacającemu kredyt pisemnie [...]. Nie otrzymałem takiego pisma. Jeżeli faktycznie żadne nie zostało mi wysłane (co jest obecnie prawdopodobne), muszę zakładać, że oryginalne Warunki Ogólne (oprócz nowych stawek ubezpieczenia unisex, które zostały mi przekazane) pozostają w mocy.
I tak, jeśli moje żądanie zmiany sumy kredytu budowlanego trafia do LBS przed odpowiednią zmianą warunków (zatwierdzoną przez BaFin), mam do tego prawo.

Czy coś źle rozumiem?

Napisany przez NaTwoim13
Tak, absolutnie mylnie. Kto powinien lub kto ma udowodnić, że nie otrzymali tej informacji? Niestety, tutaj nie mają szans, nawet z adwokatem. W Niemczech nie ma już starej taryfy, którą mogliby zwiększyć o stare opcje bonusowe.

Napisany przez Darkmoore
noelmaxim pisze:
Kto ma udowodnić lub już udowodnił, że nie otrzymał tej informacji?

Dziękuję za to wyjaśnienie; w razie wątpliwości na korzyść oskarżonego.
Jednakże w mojej wypowiedzi zakładałem, że LBS faktycznie nie dokonała zmiany warunków. W takim przypadku BaFin nie posiada żadnych informacji dotyczących zatwierdzenia zmiany. Z uzyskaniem informacji od tego urzędu, dowód zostałby dostarczony.

Napisany przez NaTwoim13
Niestety, tak jest, nie jest to miła sprawa, ale w przeciwnym razie nie byłoby już żadnej kasy oszczędnościowo-budowlanej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata