Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dodatkowa spłata w Commerzbanku - jak zapłacić bezpiecznie?

Napisany przez friedertimpe
Cześć i dobry wieczór,

jestem nowym użytkownikiem forum i chętnie skorzystam z pomocy doświadczonych kredytobiorców.

W zeszłym roku zakupiłem Dom, który został sfinansowany kredytem ratalnym Commerzbanku. W tym roku (do 30.6.) mam możliwość dokonania pierwszej dodatkowej spłaty, co zdecydowanie chciałbym zrobić.

Słyszałem teraz, że w przypadku nieprecyzyjnego wpływu płatności bank może odmówić przyjęcia dodatkowej spłaty. Co to oznacza? Czy pieniądze muszą być uznane dokładnie 30.6.? A jeśli będą zaksięgowane dzień wcześniej, czy mogę je ewentualnie otrzymać z powrotem i muszę czekać kolejny rok (mogę dodatkowo spłacać tylko raz w roku)? Obecnie często przelewy są księgowane w tym samym dniu w banku odbiorcy, więc nie jest łatwo trafić w punkt.

Jak rygorystycznie podchodzi do tego Commerzbank? Czy są wymagane specjalne cele spłaty, czy wystarcza informacja o dodatkowej spłacie?

Wysłałem dwa zapytania e-mailem do Commerzbanku, na które nie otrzymałem odpowiedzi. Na razie nie chciałbym dzwonić, ponieważ wolałbym mieć coś na piśmie.

Czy któryś z użytkowników forum ma doświadczenie i może mi pomóc?

Może za bardzo się nad tym zastanawiam, ale dla mnie to wszystko jest nowe i chodzi o dużo pieniędzy, które mogę zaoszczędzić dzięki dodatkowej spłacie, ponieważ jestem stosunkowo na początku kredytu. Nie chcę tego zepsuć.

Pozdrawiam,
Frieder

Napisany przez EgonO
Cześć fiedertimpe,

właściwie tylko twój kontrakt lub pracownik Commerzbank może odpowiedzieć na twoje pytanie. Miałem niedawno podobny problem. Najpierw przeczytałem swoją umowę kredytową. Następnie zadzwoniłem do mojego banku. Godzinę później doradczyni ds. nieruchomości zadzwoniła do mnie i odpowiedziała na moje pytania.

Wszystko inne teraz byłoby czystym domysłem. Albo możesz załadować swoją umowę z zaciemnionymi danymi osobowymi.

W twojej umowie powinno być napisane:
1.) od kiedy możesz dokonać dodatkowej spłaty
2.) jaka jest minimalna / maksymalna kwota
3.) jaka jest stopniowanie: np. 500, 1000 lub 1500€

Osobiście podczas przelewu internetowego wpisuję w tytule „Dodatkowa spłata własnego kredytu „Peter Müller“ plus numer kredytu. Do tej pory zawsze to działało.

Napisany przez NaTwoim13
Po prostu wpłać i korzystaj. W Commerzbank nie ma stałych terminów wpłat, ponadto można dokonywać nawet kilku dodatkowych spłat do łącznej kwoty do maksymalnie uzgodnionej wysokości (zazwyczaj 5% od kwoty nominalnej).

Nikt nie musi być zapytany ani poinformowany.

Cześć EgonO,

serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź.

Przeczytałem umowę dokładnie, więc wiem, od kiedy (od tego roku raz w roku do 30.6.), na jaką kwotę i ewentualnie o jakiej stopniowości (nie dotyczy mnie) mogę dokonywać dodatkowych spłat.

Natknąłem się tylko na to do 30.6. i zastanawiam się, czy musi to być zaksięgowane dokładnie na koncie kredytowym tego dnia, czy też może być wcześniej o jeden dzień/kilka dni.

Dlatego moje pytanie, czy są tutaj inni klienci Commerzbanku, którzy wiedzą więcej na ten temat.

Oczywiście masz rację, w razie wątpliwości muszę zadzwonić do mojego banku. Dziwi mnie tylko, dlaczego nie odpowiadają na maile, dotychczas zawsze to działało.

Miłego wieczoru,
Frieder

Dzięki również dla ciebie, noelmaxim!

Jednak w mojej umowie jest sformułowane bardzo ścisłe: raz w roku, zawsze na dzień 30.6. danego roku, lecz nie wcześniej niż 1 rok po pełnej wypłacie pożyczki

Pozdrowienia!
Frieder

Napisany przez NaTwoim13
Znałem tę klauzulę w Commerzbanku i nie oznacza ona 30.6., raczej jest to data graniczna, czyli można skorzystać ze specjalnych praw do spłaty długu dnia 29.6. na rok bieżący i od 1.7. na kolejny rok.

Napisany przez brainy
Zapytaj banku, czy mogą pobierać opłaty.

Napisany przez StGe1973
friedetimpe,

także bank nie obciąży ci konta, przynajmniej nasz bank tego nigdy nie zrobił. Jednakże konto kredytowe jest określone w umowie kredytowej, więc po prostu przelej nadpłatę na to konto. Po kilku dniach otrzymasz list z informacją o nadpłacie, aktualnej sumie kredytu i na końcu okresu kredytowania (uwzględniając nadpłatę).

Zm 30.6 oznacza: Zazwyczaj masz czas do 30.6. na przelew nadpłaty w wysokości 5% sumy kredytu (ale możesz również dokonać przelewu w styczniu lub lutym). Termin jest więc bardzo ważny, ponieważ niewykorzystane nadpłaty przepadają, czyli nie możesz nadpłacić np. 2% przez rok (do 30.6) i w następnym roku (od 01.07.) 8% (5% standardowo i 3% pozostałe z poprzedniego roku).

Dlatego jeśli chcesz nadpłacić, zawsze rób to jak najwięcej. Jak już wspomniałem, niewykorzystane nadpłaty są dla ciebie stracone na zawsze.

Albo jest to inna opcja: Nic nie nadpłacać, zainwestować pieniądze z ryzykiem i mieć nadzieję, że twoja stopa zwrotu (netto) będzie wyższa niż oprocentowanie kredytu.

Napisany przez 2tneub
W naszym banku (SKP) możemy również dokonywać przelewów bez wcześniejszego zgłaszania.

Jednakże w dziedzinie nieruchomości komercyjnych musiałem już zgłaszać dodatkowe spłaty w banku VR. Wydaje mi się, że nawet pobrali wtedy odpowiednią kwotę.

Napisany przez kub0185
W psdbank i Schwäbisch Hall można łatwo dokonywać przelewów. Bez umowy od Ciebie można tylko zgadywać, ale wydaje mi się, że od daty, od której możesz dokonać pierwszego przelewu.

Dziękuję wszystkim za wskazówki dotyczące mojej nadchodzącej dodatkowej spłaty.

Otrzymałem teraz odpowiedź od banku. Podsumowując: Mogę spłacić wcześniej bez problemu, ale pieniądze zostaną zaksięgowane dopiero 30.6. Jeśli pieniądze wpłyną po określonym terminie, nie zostaną uwzględnione (jak zauważył już StGe1973).

Jestem uspokojony! Pierwsza dodatkowa spłata, którą mogę zrobić zgodnie z umową, jest dla mnie szczególnie ważna ze względu na wysoki efekt oszczędności na odsetkach.

Wszystkim życzę Wesołych Świąt Zesłania Ducha Świętego!

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście zostanie uwzględnione, ale dopiero w kolejnym roku.

Wytłumaczyłem to już. Dodatkowe spłaty w wysokości 5% na przykład zawsze odnoszą się do jednego roku i nie mogą być gromadzone. Mogę przesłać płatność dzień przed terminem lub dzień po nim, maksymalnie do podanej kwoty w umowie kredytowej.

Kredyt powinien być zatwierdzony dokładnie tego samego dnia, w dniu otrzymania. Jeśli na przykład przeleję 1.8. w danym roku, następnym razem mogę dokonać dodatkowych spłat dopiero po 30.06. następnego roku.

Napisany przez kojanxam
Cześć friedertimpe,
w tym roku również mam ten sam problem i mam taką samą formułę w umowie.
Po prostu przelałeś na konto pożyczkowe? Czy trzeba podać specjalny tytuł płatności?
Czy konto pożyczkowe będzie po prostu wyrównane ze wszystkimi wpłatami 30.06. i po prostu to wszystko?

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Cześć kojanxam,

w zeszłym roku przelewałem około tygodnia przed 30.6. Wszystko poszło gładko. Dotyczy dodatkowej spłaty, przelewu na konto kredytowe.

Kwota mojej dodatkowej spłaty była widoczna w bankowości internetowej do 30.6. jako jeszcze niezaksięgowana itp., 1.7. wszystko zostało poprawnie zaksięgowane i rozliczone.

Zamierzam zrobić to w tym roku tak samo.

Pozdrowienia!
Frieder

Napisany przez v_gorlov
Informacje, które otrzymałem od banku:

> Dodatkowe spłaty można dokonać zawsze do 30.06.
> Proszę dokonać przelewu najpóźniej do 30.06 na konto kredytowe, proszę nie wcześniej niż 15.06.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata