Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Rejestr lokat terminowych?

Napisany przez JanSch
Cześć, czy ktoś wie, czy konta oszczędnościowe online, takie jak te w IKB czy Bank of Scotland, które otwiera się bez konta osobistego w banku (łączone tylko z kontem osobistym w banku domowym), są gdzieś rejestrowane? Pytam, ponieważ kilka lat temu założyłem kilka takich kont oszczędnościowych online, ale nie za duże kwoty, i teraz nie wiem, jak mogę je odnaleźć. Nie mam już do nich żadnych dokumentów, tak, wiem... głupio i głupio z mojej strony...

Dzięki!

Napisany przez bruno68
Tu powinieneś już wiedzieć, w jakim banku? Oczywiście, możesz zapytać banki drogą mailową! Imię, Nazwisko urodzony xx.xx.xxxx poprzedni adres Jeśli znajdą niezaangażowane konto, to się zgłoszą! bruno68

Napisany przez Birgit
Czy nie masz wyciągów z twojego banku domowego?
Tam są przekazy z konta oszczędnościowego.

Napisany przez JanSch
Cześć, nie, nie mam wyciągów z konta z domowego banku z tego czasu. Konta oszczędnościowe otworzyłem około 8-10 lat temu. Nie ma na nich zbyt dużo pieniędzy, maksymalnie 20 euro na każdym koncie. Zanim zacznę sprawdzać każdy bank oferujący tego typu konta oszczędnościowe online, chciałbym wiedzieć, czy istnieje rodzaj Centralnego Rejestru, w którym można sprawdzić, gdzie kiedyś otworzyłem konto oszczędnościowe. Nie mam pojęcia... być może w jakimś urzędzie lub BIK dla kont oszczędnościowych?!

Napisany przez JanSch
Niestety nie mam informacji na temat tego, co było moim problemem... Zanim zacznę sprawdzać każdy bank oferujący takie konta oszczędnościowe online, chciałbym dowiedzieć się, czy istnieje centralny rejestr kont oszczędnościowych, gdzie można sprawdzić, gdzie kiedyś założyło się konto oszczędnościowe. Nie mam pojęcia.... być może jakaś instytucja rządowa lub coś w rodzaju Tagesgeldkonto-Schufa???

Napisany przez JanSch
[cytat=Birgit]
Czy nie masz wyciągów z konta bankowego?
Na nich są widoczne transfery z konta oszczędnościowego.
[/cytat]
Cześć, nie, nie mam już wyciągów z konta z tamtego czasu. Konta oszczędnościowe otworzyłam około 8-10 lat temu. Na nich też nie ma zbyt dużo, maksymalnie 20 euro na każdym koncie oszczędnościowym. Zanim zacznę sprawdzać każdy bank oferujący takie konta oszczędnościowe online, chciałabym wiedzieć, czy istnieje jakaś centralna baza danych, gdzie można dowiedzieć się, gdzie kiedyś otworzyło się konto oszczędnościowe. Nie wiem... może gdzieś w jakimś urzędzie lub Biurze Informacji Gospodarczej Tagesgeldkonto?!

Napisany przez JanSch
bruno68 pisze:
Da sollten Sie schon wissen bei welcher Bank? Natürlich können Sie bei den Banken per E-Mail anfragen!

Name, Vorname
geb am xx.xx.xxxx
damalige Adresse

Wenn diese ein nachrichtenloses konto finden werden die dann melden!

bruno68

Niestety nie pamiętam, ale to jest moj problem... Zanim zacznę kontaktować się z każdym bankiem oferującym takie konta oszczędnościowe online, chciałbym wiedzieć, czy istnieje rodzaj Centralnego Rejestru Kont Oszczędnościowych, gdzie można sprawdzić, gdzie kiedyś założyłem konto oszczędnościowe. Nie mam pojęcia.... być może w jakimś urzędzie lub w Schufa dla kont oszczędnościowych???

Napisany przez Mai
Możesz sprawdzić, czy standardowy raport Schufa zawiera jakiekolwiek informacje. Wydaje mi się, że otwarte konta są w części przypadków rejestrowane, jednak nie jestem pewien, czy banki również raportują konta oszczędnościowe (Można bezpłatnie zapytać Schufa raz w roku, choć nie jest to reklamowane i może potrwać trochę dłużej, ponieważ, o ile pamiętam, odbywa się to pocztą)

Jeśli to nic nie da, podejrzewam, że pozostaje Ci jedynie zapytać każdego banku osobno.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata