Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Udział odsetek i spłaty kredytu przy dodatkowej spłacie kredytu hipotecznego.

Napisany przez ADMCI4
Hallo ekspertów finansowych, Mój kolega z pracy twierdzi, że dodatkowe spłaty na kredyt hipoteczny nie są zaliczane do odsetek. Oznacza to, że udział odsetek i spłaty w miesięcznej raty pozostaje taki sam. Czy to prawda? W takim razie pieniądze byłyby lepiej trzymać na koncie bankowym, aby spłacić pozostały dług po zakończeniu okresu kredytowania (nawet jeśli obecnie otrzymuje się marne odsetki od pieniędzy). W skrócie: W przypadku kredytu, na przykład z pozostałym długiem w wysokości 120 000 euro, miesięczna rata składa się z odsetek i spłaty. Jeśli teraz zostanie dokonana dodatkowa wpłata w wysokości 20 000 euro (zgodnie z umową), pozostały dług będzie mniejszy! W tej sytuacji, ponieważ miesięczne raty pozostają takie same, spłata powinna być wyższa, a odsetki niższe? Kto ma doświadczenie? Dziękuję. tuxhunter

Re: Udział odsetek i spłaty kredytu przy dodatkowej spłacie kredytu hipotecznego.

Napisany przez MThiemann
Dzień dobry, to jest właściwe, jeśli chodzi o kredyt ratalny. Wpłata dodatkowa prowadzi do zmniejszenia płatności odsetkowych, a przy stałej racie do skrócenia całkowitego okresu spłaty. Istnieją jednak także kredyty z okresem karencji zabezpieczone umową oszczędnościową. W tym przypadku dodatkowa wpłata prowadzi do zwiększenia oszczędności w ramach umowy oszczędnościowej i odpowiednio wcześniejszej realizacji tej umowy, ale nie zmniejsza kredytu ani płatności odsetkowych. Zapytaj swojego kolegę, jakiej ma formy finansowanie. Prawdopodobnie różnice zdań zostaną wyjaśnione. Pozdrawiam, M. Thiemann

Napisany przez ADMCI4
Cześć Panie Thiemann, dziękuję za szybką odpowiedź. Wytłumaczyłeś mi to bardzo profesjonalnie. Jesteś ekspertem! Przekażę Twoją odpowiedź mojemu koledze. Pozdrowienia tuxhunter

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata