Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Porady dotyczące mojego planu inwestycyjnego.

Napisany przez WorldView
Hej wszystkim!

Jestem nowy w świecie finansów i chciałem zebrać kilka wskazówek dotyczących mojego planu inwestycyjnego.
Podstawowe dane o mnie:

Mam 27 lat, moja narzeczona 25 lat.
Razem mamy 1000€ miesięcznie, które obecnie trafiają na osobiste konto bankowe.
Od czasu do czasu musimy sięgnąć do oszczędności na większe wydatki, na przykład na naprawę samochodu lub nowy płot w ogrodzie, ale zazwyczaj zostaje to nietknięte.
Nie musimy kupować domu, ponieważ odziedziczyłem jeden.

Teraz co do mojego planu inwestycyjnego:
Chciałbym zainwestować część tych 1000€ w fundusze/ETF-y.
Początkowo myślę o 200€.
Chciałbym zainwestować po 100€ w następujące fundusze:
1. DWS Top Dividende LD
https://www.dws.de/aktienfonds/de000...-dividende-ld/
2. Amundi MSCI World ETF C
https://www.finanzen.net/etf/amundi-...c-lu1681043599

Dodatkowo zastanawiam się nad dodatkowymi 50€ w nieco bardziej ryzykowny fundusz technologiczny, na przykład:
https://www.finanzen.net/fonds/black...2-lu0376438312
Mimo że z moją obecną wiedzą amatora myślę, że amerykańskie firmy takie jak Apple i Tesla są przereklamowane ze względu na ogromne różnice między dywidendami a cenami akcji, co może oznaczać nadchodzący kryzys, ale nie mam pojęcia, czy to prawda.

Czas trwania inwestycji wyniósłby od 20 do 35 lat.
Wybrałem nowego SmartBrokera jako brokera, ponieważ warunki dla funduszy/ETF wydawały się całkiem dobre.
https://smartbroker.de/

Co sądzicie o tym?
Czy kwoty 200/250€ są za małe/duże?
Czy fundusze są dobre?

Z chęcią przyjmę kilka wskazówek, dzięki

Napisany przez EgonO
Cześć WorldView, Znajomi inwestują również w ETF-y. Ścisłe obserwują wiadomości gospodarcze i polityczne. Niektórzy inwestują raczej na całym świecie. Wszyscy rozpraszają swoje inwestycje, więc nie polegają tylko na jednej firmie. Wiele osób inwestuje również w sposób przeciwny, uważają, że ceny pewnych firm z pewnością muszą ponownie wzrosnąć. Dlaczego 200€ miesięcznie może być za mało lub za dużo? To zależy tylko od Waszej decyzji. Ponadto powinniście mieć wystarczająco dużo pieniędzy na Dom, nową pralkę, wolny czas i wakacje. Dobrze, że teraz już myślicie o Waszej przyszłości. Miesięczną sumę, którą chcecie zainwestować w fundusze/ETF-y, możecie zmieniać. Nie musi to być zawsze 200€. Ta suma nie powinna być uważana za stałą. Jednakże zainwestowane pieniądze nie powinny być natychmiast potrzebne na nowy samochód. Wasz planowany okres inwestycji jest zresztą dość długi.

Napisany przez 2tneub
Generalnie uważam, że decyzja o niewkładaniu wszystkiego na konto bez oprocentowania jest słuszna.

Osobiście zastanawiam się, jakie większe wydatki mogą nas czekać w przyszłych latach oprócz nieregularnych rocznych wydatków (podatki, ubezpieczenia, inwestycje zastępcze, naprawy samochodów). Ponieważ bardzo mało prawdopodobne jest, że oba samochody i ogrzewanie zostaną wymienione jednocześnie, ustaliłem moją rezerwę trochę niżej niż łączna kwota wszystkich zaplanowanych wydatków. Reszta jest teraz regularnie inwestowana w ETF.

Myślę, że w Waszym wieku mogą pojawić się dodatkowe większe wydatki (ślub, dziecko, itp.). Dlatego uważam, że inwestycja na dłuższy okres w wysokości 200-250 € wcale nie jest złym wyborem. To daje Wam elastyczność w budowaniu odpowiednio dużej rezerwy. Gdy już ją osiągniecie, warto ponownie zastanowić się, co zrobić z resztą miesięcznego nadwyżki, ponieważ inflacja oczywiście obniża wartość dodatkowego konta, skoro obecnie nie ma żadnych/lub niewielkich odsetek.

Na samym początku inwestowałem również w kilka ETF-ów. Jednak teraz głównie przeszedłem na kosztoszczędną jednolitą inwestycję w ETF na cały świat. Obecnie DWS wydaje mi się bardzo drogi.

Na forum giełdowym panuje szeroko zakrojony konsensus, aby rozłożyć inwestycje możliwie równomiernie zgodnie z potęgą gospodarczą na całym świecie. Jednak MSCI World skupia się w dużej mierze na USA. Dlatego istnieją strategie z 2 lub 3 ETF-ami, które do MSCI World dodają ETF na rynki wschodzące lub ETF na rynki wschodzące i ETF na Europę. Inwestując w fundusz technologiczny, zwiększasz tę wyraźną przewagę USA w swoim portfelu, co przeczy temu przyjętemu podejściu. Jednak obecnie wielu poleca Vanguard FTSE All World jako jednolitego ETF-a.

Co do swoich składek oszczędnościowych, lepiej zainwestować w mniej, niż w więcej funduszy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata