Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: 10 lat przerwy w życiorysie, co zrobić podczas składania aplikacji

Napisany przez Elion
Cześć.

Mam lukę w moim życiorysie trwającą około 10 lat. Zaczyna się ona praktycznie zaraz po moim pierwszym wykształceniu zawodowym i trwała przez około dekadę.

Przeżywałem jako wolny artysta przetrwania.
Dobrze sytuowany krewny posiadał kilka budynków mieszkalnych i byłem swego rodzaju nieoficjalnym dozorcą. Miałem małe mieszkanie, za które nie musiałem płacić. Nawet prąd, ogrzewanie czy internet nie były moimi wydatkami. Nawet zakupy tygodniowe były sponsorowane, a on pokrywał niemal wszystkie moje finansowe zobowiązania, co oznaczało, że moje koszty utrzymania wynosiły 0 euro.

Dodatkowo miałem małą działalność gospodarczą w branży IT. Było to bardziej dla sumienia, statusu i trochę kieszonkowego. Nie starczało to jednak do utrzymania.

Od czasu do czasu musiałem również mieć kontakt z urzędem pracy, ponieważ byłem tam zarejestrowany, aby mieć ubezpieczenie zdrowotne.
Czasami byłem przymusowo kierowany do pracy, której w zasadzie nie chciałem wykonywać. Wykonywałem je przez kilka tygodni dość bez entuzjazmu, a potem otrzymywałem wypowiedzenie z pracy ze strony pracodawcy. Świadectwa pracy z tego okresu lepiej trzymać jak najdalej w szufladzie.

Pewnego dnia poznałem kobietę i zacząłem normalne życie z regularną pracą.
Pracę dostałem bez większego wysiłku, zaczynając od pracy dorywczej i wewnętrznie awansowałem w firmie na stanowisko kierownicze w ciągu lat. Tam pracuję już od wielu lat.

Niestety firma ma teraz problemy finansowe z powodu koronawirusa, więc być może wkrótce będę musiał szukać pracy gdzie indziej. (Zmiana zanim firma zbankrutuje)

Dlatego zastanawiam się, jak najlepiej ukryć lukę 10-letnią w moim życiorysie.

Pozdrowienia

Napisany przez 2utopus
Można napisać Odbyta kara pozbawienia wolności - albo Opieka nad bliskimi krewnymi - albo Studia z zakresu lokalnej gospodarki bez ukończenia

Żarty na bok - jeśli udowodniłeś, że przez ostatnie lata wykazałeś się determinacją, można napisać coś na temat bezrobocia i prac dorywczych w celu zdobycia doświadczenia życiowego - nie da się ukryć takich rzeczy - po prostu trzeba wykazać, że w przyszłości chce się dać z siebie 100% i móc to udokumentować poprzednim doświadczeniem zawodowym (najlepiej dobrym świadectwem pracy) - i być może też móc przekazać (zrozumiałe) powody zmiany.

Co to znaczy być quasi-kierownikiem działu? Ile kierowników zespołów/grup działa pod twoim nadzorem i ile pracowników ogółem jesteś odpowiedzialny?

Napisany przez Elion
Cześć.
Opieka nad bliskimi krewnymi to chyba najlepsze określenie, choć w sumie to nawet nie byłaby to kłamstwem. Przynajmniej pod koniec (niech spoczywa w pokoju) fizycznie prawie nic nie mógł zrobić sam. Wykonywałem dla niego wiele sprawunków lub woziłem go na leczenia.

Byłem więc zawodowo synem, a w zamian za pomoc zostałem po prostu utrzymywany. Musiałem stanąć na własnych nogach dopiero wtedy, gdy jego życie zaczęło się powoli kończyć, a dodatkowo poznałem kobietę, która wspierała mnie trochę w zrzuceniu gniazda.

Dzięki dziesięcioleciu cudu gospodarczego było dość łatwo, pomimo dużej przerwy w życiorysie, znaleźć pracę. W zasadzie nie potrzebowałem nawet aplikacji, żeby zacząć. Po prostu zacząłem jako pomocnik, a gdy otrzymałem stałe zatrudnienie, musiałem dostarczyć dodatkowe dokumenty do akt osobowych.

Obecnie jestem pseudokierownikiem działu IT.
To oznacza, że oficjalnie nadal jestem tylko zwykłym pracownikiem. Kiedyś zostałem zatrudniony jako dozorca i nigdy nie było oficjalnego awansu/umowy zmieniającej, a jedynie hojne podwyżki wynagrodzenia i regularne premie.
I oficjalnie nie istnieje dział IT. Ale robię w firmie wszystko, co związane z IT. (Zostało to nawet stopniowo przejęte od zewnętrznego dostawcy usług). W przypadku większych zmian, np. zmiany systemowe, otrzymuję nawet 1-2 osoby, które pracują pod moim nadzorem przez ten okres. A prace typowe dla dozorcy wykonuje obecnie głównie ktoś inny.
Ponadto mam w firmie przywileje, które zazwyczaj posiada jedynie kadra kierownicza, a nie zwykły pracownik. Własny samochód służbowy, laptop i telefon służbowy do wyłącznego użytku (Zazwyczaj takie rzeczy są przekazywane między wieloma osobami w zależności od zadania)
Kontrola czasu pracy tylko dla pozoru, ponieważ praktycznie obowiązuje czas pracy w zaufaniu, darmowy podział czasu przerw, nie ma konieczności wylogowywania się na przerwy kawowe czy na papierosa. Jednak oczekuje się od nas dostępności 24/7 i krótkoterminowego stawienia się na wezwanie. (Normalni pracownicy nie mają takiego obowiązku, ale kadra zarządcza tak).

Niestety era cudu gospodarczego minęła, to widać po raportach miesięcznych. Teraz dołączył jeszcze kryzys związany z koronawirusem, co jeszcze bardziej pogorszyło sytuację.
Wiele kolegów jest na częściowym czasie pracy, moje premie zostały zmniejszone, a dodatki zdjęte. Kilku kolegów już nas opuściło, ponieważ ciągle dokonywane są jakieś zmiany (na niekorzyść pracowników) i krąży plotka o nadchodzącej gruntownej restrukturyzacji.

Moje serce krwawi, ale już myślę, gdzie i jak mógłbym aplikować w razie czego.

Pozdrawiam

Napisany przez Malapascua
Twój znajomy powinien napisać Ci referencje, że byłeś u niego menedżerem obiektu i administratorem systemu - to wszystko. Przecież być może będzie miał firmę dla wielu obiektów....

Napisany przez Elion
On nie może już wystawić referencji, ponieważ niestety nie żyje. Miał firmę lub był zarejestrowany jako wolny zawód, ale nie miałem z nim umowy o pracę. Po jego śmierci domy zostały przekazane do zarządzania nieruchomościami, a wszyscy uczestnicy spadkobierców otrzymują miesięcznie kwotę X. Ale czy można gdzieś zapytać o referencje? Obecna firma mogłaby mi wystawić referencję, ale byłoby to trochę podejrzane. Dlaczego ktoś miałby żądać referencji w takiej sytuacji.

Napisany przez Malapascua
Możesz napisać oświadczenie o tym, co zrobiłeś i pójść do współwspółwłaścicieli z prośbą o podpisanie tego jako twojego następcy prawnego. W praktyce nikt tego i tak nie sprawdzi. To, czy miałeś umowę o pracę czy nie, nie dotyczy nowego pracodawcy. Nawet ustna umowa to umowa. Jeśli mówisz, że obecny pracodawca sobie nie radzi i obawiasz się jego upadku, czy nie jest zupełnie uzasadnione porozmawianie z szefem na ten temat? Być może nawet pomogą ci w poszukiwaniu pracy poprzez wystawienie dobrej referencji, na którą potencjalny pracodawca może zadzwonić... itd.

Napisany przez 2utopus
Elion pisze:
Z obecnej firmy mogę dostać jedno, ale to byłoby trochę podejrzane. Dlaczego ktoś miałby żądać referencji dokładnie w takiej sytuacji.

Jeśli składniki wynagrodzenia zostały obniżone/usunięte, może to być korzystne dla firmy, jeśli pracownicy zaczynają szukać nowej pracy - nie trzeba wtedy wypłacać żadnych odpraw itp., jeśli ludzie odchodzą dobrowolnie.
Jak długo już pracujesz w firmie? Jaki jest okres wypowiedzenia?
Zawsze można powiedzieć, że chce się przetestować swoją wartość rynkową, aby mieć argumenty do przyszłych negocjacji płacowych - albo że chce się zmienić lokalizację - powinno się unikać kłamstw - trochę ozdoby nie zaszkodzi.
Oczywiście trzeba być świadomym, że istnieją szefowie, którzy mogą to traktować jako wewnętrzne/wczesne zwolnienie.

Napisany przez Caro22
Cześć, proponuję po prostu zapytać swojego znajomego, czy mógłby napisać dla ciebie pismo potwierdzające, że pracowałeś u niego. Być może nawet referencje? To prawdopodobnie najbardziej klarowne rozwiązanie. W przeciwnym razie zawsze możesz napisać o opiece nad bliskimi.

Napisany przez BenniG
Caro22 pisze:
Cześć, sugerowałabym po prostu poprosić swojego znajomego, czy mógłby wystawić Ci zaświadczenie, że pracowałeś u niego. Być może nawet list polecający? Byłoby to prawdopodobnie najbardziej transparentne rozwiązanie.
W przeciwnym wypadku zawsze możesz napisać o opiece nad bliskimi krewnymi

Choć można pójść do jego grobu i zapytać, czy wystawi to zaświadczenie - czy faktycznie to zrobi, zależy od wiary.

Według zasady:
Zaprawdę powiadam wam: Kto by rzekł do tej góry: Podnieś się i wrzuć się do morza! i w swoim sercu nie wątpił, lecz wierzył, że to, o czym mówi, się spełni, to otrzyma, o czym mówi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata