Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Pytania ogólne i szczegółowe dotyczące Allianz Konceptu Majątkowego SRI Dynamic - C- EUR.

Napisany przez usdiesel
Hej wszystkim,

czytam regularnie na tym świetnym forum i wreszcie się zarejestrowałem :-)

W skrócie o mnie: mam 49 lat, jestem żonaty, nie mam dzieci ;-) Jeśli chodzi o inwestycje finansowe - niestety jestem niewtajemniczony :-(

Dotychczas nie zajmowałem się zbytnio finansami, słuchałem mojego agenta ubezpieczeniowego i regularnie inwestuję w koncepcję majątkową Allianz SRI Dynamisch - C- EUR

w wysokości 400€/miesiąc (aktualnie jest tam około 20 tys. [url]euro[/url]).

Dodatkowo regularnie inwestuję również 300€ miesięcznie w fundusz ARERO w ING Diba.

Jeśli chodzi o spadki kursów - takie jak obecna sytuacja - ogólnie nie mam problemu. Mój horyzont inwestycyjny to ponad 10 lat - chodzi o emeryturę.

Jednak teraz zauważyłem, że Allianz Fund, według wykresu, nie odzwierciedla aktualnego wzrostu V (wiele akcji/funduszy mieszanych itp.). Po prostu poszedł w dół i teraz jest płaski.

Jak to można wytłumaczyć. Czy ten fundusz jest źle zarządzany, czy sprzedali akcje i nie wrócili, by skorzystać z wzrostu?

Zastanawiam się teraz, czy zatrzymać tam comiesięczne wpłaty i zamiast tego zainwestować 400€/miesiąc w fundusz MSCI ETF w ING.

Jakie jest wasze zdanie - czy polecalibyście to - który fundusz jest preferowany?

Jestem ciekawy waszych komentarzy :-) - widzę już, że muszę się jeszcze więcej douczyć :-)

Pozdrowienia

usdiesel

Re: Pytania ogólne i szczegółowe dotyczące Allianz Konceptu Majątkowego SRI Dynamic - C- EUR.

Napisany przez brainy
Klasyczne fundusze/produkty ubezpieczeniowe są naturalnie bardzo drogie, ponieważ pobierane są wysokie prowizje przy zawieraniu umowy i również później. Praktycznie żaden fundusz nie jest w stanie przez dłuższy czas pokonać podobnego ETF-a. Koszty są po prostu zbyt wysokie. Wszystkie produkty, które mają w nazwie słowa takie jak Select, Dynamik, Chance..., powinny być traktowane ostrożnie. Nazwa zwykle nie odzwierciedla faktycznych możliwości, a raczej jest powodem słabej wydajności. Wszystkie fundusze optymalizujące ryzyko (takie jak Allianz SRI) zazwyczaj mają słabą stopę zwrotu, ponieważ zabezpieczenie kosztuje. Inwestycja w ETF-a na indeks MSCI World ACWI jest z pewnością tańszym rozwiązaniem. Wybór poszczególnych akcji może przynieść większy zwrot.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata