- ndz sie 16, 2009 10:43 pm
Wygląda na to, że nasz system finansowy jest tak skonstruowany, że konieczne jest zadłużanie się, aby uniknąć załamania przy poprawnych bilansach. Jeśli w przypadku klienta zgromadzi się tak wiele kapitału własnego, że nie można go już dalej konsumować, jedynym rozwiązaniem zdaje się być tworzenie kapitału poprzez nowe zadłużenie. Jeśli jestem w błędzie, proszę mnie poprawić, zajmuję się tą dziedziną dopiero od kilku godzin. Moje badania wykazały również, że banki uważają państwo za najlepszego lub nawet najbezpieczniejszego dłużnika, ponieważ może on uzyskać dostęp do prywatnego majątku obywateli (podatki, przepisy itp.). Dowiedziałem się również, że RFN realizuje swoje nowe zadłużenie i finansowanie za pośrednictwem RFN Finanzierungs GmbH. Jednak ta spółka z ograniczoną odpowiedzialnością nie jest organem państwa, czy źle to widzę? Moje pytania do forum: Jak RFN Finanzierungs GmbH może uzyskać dostęp do prywatnego majątku obywateli, skoro nie jest państwem? Dlaczego uważa się, że jest ona bezpiecznym dłużnikiem, skoro nie jest państwem? Czy dlatego, że nie ma innych alternatyw? Kto kontroluje RFN Finanzierungs GmbH? Jak nasz demokratycznie wybrany rząd kontroluje tę spółkę? Pozdrowienia, dziękuję za odpowiedzi, Frederic