Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Opinie na temat refinansowania.

Napisany przez RSt
Cześć wszystkim,

obecnie zajmujemy się tematem refinansowania. Nasze obecne finansowanie na pierwsze 10 lat kończy się za 2 lata. Jednak teraz dostałem dwa oferty i zacząłem porównywać różne oferty kredytów z terminem rozpoczęcia za 10 lat i 15 lat (zaczynając od końca 2022). Oba kredyty zostały obliczone tak, aby po 20 latach (czyli w 2042 r.) spłacić kredyt przy stałej spłacie. W zależności od oferty pozostaje do spłacenia jeszcze 10 lub 5 lat. W obu przypadkach są to klasyczne kredyty ratalne. Jednak konieczne będzie spłacenie dwóch umów rachunków z Riester, które są również cz. opłacane. Oszczędności z obu umów Riester są od razu przeznaczane na spłatę kredytu.

Teraz dwie pytania do forum i ekspertów tutaj:

1) Jak oceniasz oferty ogólnie i którą byś wybrał?
2) Co muszę wziąć pod uwagę przy wypowiedzeniu obu umów Riester? Czy to robi moje obecne bank? Czy muszę skontaktować się z Urzędem Skarbowym? Czy konieczne będzie zwrócenie jakichś dotacji?

Z góry dziękuję!

Napisany przez hallo_spencer
Jeśli chcesz pozwolić sobie na skorzystanie z umowy Riester.... Od tego dnia saldo Riester jest przechowywane wirtualnie i rocznie oprocentowane 2%, co musi zostać opodatkowane na początku emerytury. Czy chcę żyć w ten sposób, z ciągłym myśleniem, że coś jeszcze przyjdzie.....
Nie trzeba korzystać z Riester, chyba że jest się w Schwäbisch Hall i zostaje się zmuszonym.
Można również zrezygnować z Riester, zrezygnować z dopłat i uniknąć opodatkowania.

Napisany przez kub0185
Uważam, że ten kalkulator jest dobry, wtedy możesz sam zdecydować.
https://zinsentscheidung.fmh.de/FMH2/zinsentscheidung/

Najlepiej porównać, czy Twoje oprocentowanie jest dobre czy złe, porównując oferty kilku banków i pośredników. Jeśli ja dostaję 0,6% przez 10 lat, to nie pomoże Ci z tego powodu, że mamy różne warunki.

Napisany przez NaTwoim13
1) Wartość domu? 2) Jaka suma ma zostać spłacona do końca 2022 roku? 3) Jaki jest kod pocztowy (z powodu wyboru regionalnych banków)? 4) Jak wysokie będzie saldo Riestera w 2022 roku podczas spłaty? 5) Jaka jest wysokość dopłat w umowie na Riestera?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata