Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Po zakupie działki nagle inne testament sprzedawcy.

Napisany przez Jo42653
Cześć wszystkim, obecnie nie mogę skontaktować się z naszym notariuszem, dlatego zadaję pytanie tutaj, miejmy nadzieję, że ktoś może dać mi przynajmniej ogólną wskazówkę. Moja żona kupiła działkę od naszego sąsiada za 15 000 euro. Należała ona do starego małżeństwa. Po śmierci kobiety mężczyzna odziedziczył nieruchomość. Krótko po tym mężczyzna również zmarł, a my kupiliśmy ją od spadkobiercy (Caritas). Wszystko zostało oczywiście sprawdzone przez notariusza i umowa kupna została podpisana u notariusza. Wszystko to miało miejsce w 2019 roku. Teraz moja żona dostała informację od sądu, że mężczyzna był tylko nieuprawnionym spadkobiercą i teren ten powinien teraz przejść na spadkobierców kobiety. Czy oznacza to, że umowa kupna jest teraz nieważna dla mojej żony? A jeśli tak, kto poniesie koszty związane z transakcją (pomiar, notariusz, podatki itp.)? Dziękuję za Waszą ocenę. Pozdrowienia, Jo

Napisany przez florianmeier
Dlaczego Lebenshilfe została umieszczona jako dziedzic, skoro istnieje inna linia dziedziczenia?
Nie rozumiem. Brakuje trochę kontekstu.

Napisany przez Jo42653
Mężczyzna w swoim testamencie wyznaczył Lebenshilfe jako spadkobiercę. Następnie sprzedali to mojej żonie.
I teraz okazało się, że był on tylko nieuprawnionym spadkobiercą...

Napisany przez BenniG
Tak więc mąż wcale nie powinien dziedziczyć działki, tylko inna kobieta. W rezultacie mąż nie mógłby przekazać działki Life Assistance. Prawda? Prawdopodobnie przynajmniej jeden notariusz nie zwrócił uwagi na pewne rzeczy.

Napisany przez Jo42653
W skrócie: tak

Tutaj notariusz kiedyś sporządzał umowy sprzedaży nieruchomości na dużą skalę, których sprzedawca jeszcze nie miał. Gdy sprzedawca ogłosił bankructwo (nie płacąc jeszcze za nieruchomości), kasa ratunkowa notariuszy interweniowała i pokryła szkody. Notariusz stracił swój tytuł. Czy w umowie jest zawarte, że notariusz nie zbadał księgi wieczystej i ostrzegł o tym, itp.?

Napisany przez Jo42653
W KV jest napisane, że treść księgi wieczystej została ustalona przed sporządzeniem aktu notarialnego

I w rejestrze gruntowym nie było nic o ustanowieniu zabezpieczenia nacherbstwa? Powinno być dodane, gdyby został ustanowiony pierwotny spadkobierca.`Z urzędu tak.

Najłatwiej będzie, jeśli nacherbca zgodzi się na sprzedaż, w przeciwnym razie grozi rozwiązanie umowy.

Przypuszczam, że ktoś musiałby ponieść koszty. Kto miałby ponosić odpowiedzialność na jakiej podstawie prawnej?
Być może ten, kto nie wpisał odnotowania nacherbstwa?

W celu dalszego postępowania zalecam skonsultowanie się z rejestrem gruntów, ponieważ mają dobrą znajomość tematu.

Proszę o dalsze informacje.

Napisany przez kanone12
Czy egzamin z prawa spadkowego nie powinien zostać przeprowadzony wcześniej przez notariusza? Czy to nie jest część obowiązków notariusza?

Napisany przez slowrookie
Istnieją specjalistyczni prawnicy ds. spadkowych, ale nie ma notariuszy ds. spadkowych

Napisany przez brainy
Notariusz tylko czyta i przekazuje umowę swojej asyście, która zarabia nieco powyżej minimalnej płacy.
Notariusz nie ponosi odpowiedzialności za całą treść, ale tylko za to, aby zarejestrowane/rzeczy zostały wpisane/wykonane.
Nie udziela porad podatkowych to zapewne najważniejsze sformułowanie we wszystkich umowach.

Napisany przez Jeannye
BenniG pisze:
Tak naprawdę mąż nie powinien był odziedziczyć działki, a jakaś inna kobieta.
W związku z tym mąż nie mógłby przekazać działki Lebenshilfe.

Czyż nie?

Prawda?

Prawdopodobnie przynajmniej jeden notariusz nie uważał wystarczająco.

Tak, też bym tak powiedział, notariusz chyba gdzieś zasnął.

Napisany przez Jeannye
brainy pisze:
Notariusz tylko czyta i przekazuje umowę swojej asystentce ReNo, która zarabia nieco powyżej płacy minimalnej.
Za treść umowy nie odpowiada notariusz, ale jedynie za to, że uroczystości zostaną spisane/zrealizowane.
Notariusz nie udziela porad podatkowych jest prawdopodobnie najważniejszą formułą we wszystkich umowach.

mh i co można zrobić w tym przypadku? Osobiście jestem zainteresowany

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata