Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Znajdź i porównaj umowy ratalne netto.

Napisany przez thomasd1983
Cześć wszystkim,
Już w roku 2009 podpisałem z AachenMünchener funduszową rentę Riester, a w związku z kryzysem Covid-19 postanowiłem gruntownie przeanalizować moje finanse. W tym kontekście obecnie zastanawiam się nad moją aktualną rentą Riester.
Obecnie otrzymuję porady od maklera ubezpieczeniowego, który zaleca mi przejście do renty Riester WWK. Jest ona jedną z najdroższych na rynku, ale z bardzo wysokim czynnikiem rentowym. Dla mnie obecnie jest to jednak wątpliwe, co mi da ten wysoki czynnik rentowy, jeśli koszty pochłaniają zbyt dużą część zysku. Oznacza to, że jeśli czynnik rentowy jest o 5-10 € wyższy, ale na końcu oszczędzam o 50 000 € mniej, to mało mi to pomoże, prawda?
Podczas poszukiwań możliwości porównywania znalazłem umowy netto bez prowizji i niskimi kosztami. Jednakże, ponieważ tylko doradcy honorowi na nich zarabiają, nie ma dobrych porównań ze wszystkimi lub większością dostawców w Internecie, chociaż może ich po prostu jeszcze nie znalazłem. Oczywiście mogę zapytać doradcę honorowego, ale wtedy mogę podjąć decyzję tylko na jego korzyść lub zapłacić za konsultację. Czy istnieje możliwość uzyskania umów netto bez honorarium?
Być może ktoś zna również kalkulator, do którego można wprowadzić wszystkie istotne dane i otrzymać spersonalizowaną broszurę informacyjną. Dodatkowym problemem w moim przypadku jest możliwość zmiany dostawcy i konieczność uwzględnienia kosztów związanych z tą zmianą.
Czy ktoś tutaj mógłby już się z tym spotkać lub czy w moim przypadku nie ma innego sposobu niż skorzystanie z usług doradcy honorowego.
Pozdrowienia
Thomas

Re: Znajdź i porównaj umowy ratalne netto.

Napisany przez Studi24
Podczas poszukiwania możliwości porównania natknąłem się na umowy netto z zerową prowizją za zawarcie i niskimi kosztami. Niemniej jednak, ponieważ tylko doradcy honorowi na tym zarabiają, nie ma dobrych przeglądów z możliwie dużą liczbą lub wszystkimi dostawcami w Internecie, albo jeszcze nie znalazłem. Oczywiście mogę zapytać doradcę honorowego, ale wtedy też tylko z nim podpisać umowę lub zapłacić opłatę za poradę. Czy istnieje sposób na uzyskanie umów netto bez opłaty honorowej? Umowy netto (taryfy honorowe) to tzw. działalność własna maklera. Każdy makler ubezpieczeniowy, który jest rzeczywiście prawdziwym maklerem ubezpieczeniowym (nie jest agentem ubezpieczeniowym ani agentem wielokrotnym) po uzyskaniu zezwolenia, może pośredniczyć w taryfach netto (taryfach honorowych) za wynagrodzenie pośrednictwa, o ile ubezpieczyciel faktycznie oferuje taryfy netto (na przykład WWK moim zdaniem nie oferuje ich w obszarze Riestera). Po uzyskaniu zezwolenia do doradztwa ubezpieczeniowego nie ma klasycznego doradcy honorowego, rozróżniamy cztery zezwolenia: 1. Agent ubezpieczeniowy 2. Agent wielokrotny (agent wielokrotny) 3. Makler ubezpieczeniowy (uproszczenie, po stronie klienta) 4. doradca ubezpieczeniowy (uproszczenie, po stronie klienta) od lutego 2018 r. doradcy ubezpieczeniowi mogą też pośredniczyć w ubezpieczeniach. Wcześniej mogli tylko doradzać, ale nie mogli zawierać umów. Ze względu na to, że z kolei maklerzy ubezpieczeniowi mogą również doradzać za honorarium, różnica między obydwoma rodzajami pośredników coraz bardziej się zaciera. Dla Ciebie ważne jest to, że oba rodzaje pośredników mogą Ci pośredniczyć w umowach netto - musisz jednak zapłacić za usługę doradztwa. (Finanztip) Być może ktoś zna również kalkulator, do którego można wprowadzić wszystkie istotne dane, a następnie otrzymać osobisty arkusz informacyjny o produkcie. Dodatkowym problemem w moim przypadku jest możliwa zmiana, w związku z czym trzeba także uwzględnić koszty związane z przejściem. Czy ktoś tutaj już się nad tym zastanawiał czy w moim przypadku nie ma innego wyjścia niż skorzystanie z usług doradcy honorowego? Umowy netto nie są przeznaczone do bezpośredniego zawierania, dlatego nie jest to takie proste. Ponadto mechanizmy inwestycyjne taryf Riestera są bardzo zróżnicowane, dlatego porada może być opłacalna (długoterminowo). TUTAJ możesz uzyskać pierwszy dobry ogólny obraz, które firmy oferują taryfy netto w zakresie Riestera, a ten makler ubezpieczeniowy także pośredniczy w bardzo korzystnych taryfach (nie jest to reklama ani rekomendacja z mojej strony, to tylko dobrze myślany pomysł). Oczywiście za pomoc w doradztwie i opiece trzeba płacić dodatkowo. Pozdrowienia Studi24

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata