Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Pierwsza duża pożyczka - pytania początkujących.

Napisany przez Bolzplatzlegend
Cześć drodzy eksperci,

moja żona i ja chcielibyśmy kupić łódź.

Ogólnie zastanawiam się, czy kwota kredytu w wysokości 10 000 euro jest realistyczna i które banki polecacie w tej kwestii. Obydwoje mamy wynik w Schufa Score (Basis) wynoszący 98,31 i 99,31.

Czy lepiej jest ubiegać się o kredyt wspólnie czy też każdy z osobna? Czy podając powód ubiegania się o kredyt jest lepszy niż pozostawienie go do dowolnego wykorzystania. Naprawdę nie mam doświadczenia w tej kwestii.
Obydwoje nie mamy żadnych innych kredytów poza kartą kredytową z obciążeniem około 1k. Jednakże, zgodnie z obecnym stanem, saldo to wynosi 0% z 15% spłaty i ewentualną dodatkową spłatą.

Idealnie byłoby, gdyby to już było załatwione. Niestety mój dowód osobisty jest ważny od kilku miesięcy, a z uwagi na ograniczenia związane z koronawirusem nie było jeszcze możliwe uzyskanie terminu na nowy dowód.

Bardzo Wam dziękuję za Waszą pomoc.

Napisany przez kub0185
Psd West prywatny kredyt.
Skatbank

Napisany przez hanes
Łodzie podwodne są bardzo drogie, 10 000 nie wystarczy.

Skąd wzięłaś się na okręty podwodne? Jeśli to ma być żart, to zdecydowanie nie mamy tego samego poczucia humoru.

Napisany przez volltilger
Jak wygląda Twoje dochodzenie netto i sytuacja zatrudnienia? To będzie decydowało o tym, czy to realistyczne czy nie. Zalecałbym zapytanie w domowym banku, Diba udziela również takich kredytów... Za 10 tys. prawdopodobnie nie dostaniesz dużej łodzi, wliczając przyczepę czy miejsce cumowania? Nie finansowałbym łodzi na kredyt, bo oprocentowanie z pewnością nie jest korzystne, ponieważ to zwykły kredyt konsumencki bez zabezpieczenia. Wartość odsprzedaży łodzi jest praktycznie nieobliczalna. Przemyśl to dobrze, posiadanie własnej łodzi to naprawdę świetna zabawa!

Napisany przez hanes
Przede wszystkim ważny jest wiek, jeśli dowód osobisty jest już nieważny....

Cześć Volltilger, dochód netto to 3300. Oboje po 30-tce. Jeden z nich ma nieokreślony czas pracy w sektorze publicznym, a drugi jest na dwumiesięcznym okresie próbnym, po którym będzie również na czas nieokreślony. Łódka jest już znana i jest w dobrym stanie, ponieważ należy do przyjaciół. Miejsce cumowania w najlepszym wypadku kosztowałoby mniej niż 500 rocznie. Przyczepa jest chyba w zestawie. Oczywiście posiadanie własnej łodzi sprawia frajdę, dlatego mamy na to tak wielką ochotę. Ponieważ mamy koty, nie możemy odjeżdżać na długo, ale możliwość posiadania miejsca na łodzi w odległości mniejszej niż 5 km jest bardzo kusząca. Przecież chcemy trochę cieszyć się życiem, zwłaszcza gdy nie mamy balkonu, ogrodu ani domu. ? Mówi się, że łodzie są dość stabilne wartościowo, podobnie jak przyczepy kempingowe i kampery, prawda?

Hanes, jaki jest związek między niesprawnym dowodem osobistym a wiekiem? Mam wrażenie, że twoje posty są nieco złośliwe. ?

Napisany przez kub0185
https://www.psd-rheinneckarsaar.de/
Mają one również bardzo uczciwe warunki. kredyt można spłacić od razu.

Napisany przez hanes
"

Cześć Volltilger, dochód netto wynosi 3300. Oboje w okolicach 30. I jedno umowa o pracę na czas nieokreślony w sektorze publicznym, a drugie z dwumiesięcznym okresem próbnym, po którym również zostanie na czas nieokreślony. Łódź już znamy i jest w dobrym stanie, bo należy do przyjaciół. W najlepszym przypadku miejsce cumowania kosztowałoby poniżej 500 rocznie. Przyczepa jest chyba w zestawie. Oczywiście własna łódź sprawia frajdę, dlatego też tak bardzo na to mamy ochotę. Ponieważ mamy koty, nie możemy wyjeżdżać zbyt często, ale możliwość posiadania miejsca na łódź w odległości mniejszej niż 5 km jest bardzo kusząca. Przecież życie trzeba też trochę cieszyć się, zwłaszcza gdy nie ma się balkonu, ogrodu ani domu. ? Powiedziałbym, że łodzie są dość stabilne cenowo, podobnie jak przyczepy kempingowe i kampery, prawda?

Hanes, gdzie jest związek między wygasłym dowodem a wiekiem? Mam wrażenie, że Twoje wpisy są lekko złośliwe. ?

Przy Twoich dochodach i zdolności kredytowej [url]kredyt[/url] o korzystnych warunkach, 1,xx

pewnie jest możliwy.

Najlepiej zapytać znane banki internetowe.... ?
"

Napisany przez kub0185
Jeśli chodzi o warunki w wysokości 1,xx, gdzie można je znaleźć w rzeczywistości, @Hanes?

To brzmi na razie dobrze. Czy lepiej wziąć kredyt tylko na czas nieokreślony (bez okresu próbnego)? Jak jest z celem kredytu, co tam się wpisuje i czy istnieją różnice między kredytem w placówce a online? Co z wygasłym dowodem osobistym? Bez nowego nie mogę w ogóle podpisać umowy kredytowej, prawda?

Napisany przez kub0185
Mówię, że bez dowodu osobistego nie dostaniesz kredytu... musisz to ustalić z odpowiednim urzędem, jak możesz go uzyskać lub czy w tym przypadku twój aktualny dowód jest nadal ważny.
W twoim banku powinno być podobnie, bo oni cię znają. Jeśli mają ofertę, w której kredyt można spłacić od razu (ważne!), możesz wziąć kredyt tam najpierw i potem przenieść go na inną kredytodawcę.

Bolzplatzlegend pisze:
....Das Boot kennen wir schon und ist im guten Zustand, da es von Freunden ist....
 Ich würde sagen, dass Boote schon relativ Wertstabil sind ähnlich wie bei Wohnmobilen und Wohnwagen?

Cześć @Bolzplatzlegend, dobrze znać łódź i wiedzieć, że była pielęgnowana przez zaufanych poprzednich właścicieli, ale tu tkwi pies z kulawą nogą - drobne zaniedbania w konserwacji i eksploatacji mogą powodować ogromne szkody, aż do szkody całkowitej, tak jak w przypadku przyczep kempingowych i kamperów, tylko, że ubezpieczenia na łodzie, o ile dobrze pamiętam, są strasznie drogie. Więc nie nadaje się najlepiej do zabezpieczenia kredytu.
Moim zdaniem warto zrobić porównanie ofert online, w Diba można też zadzwonić i opowiedzieć o sytuacji, na pewno zaproponują rozwiązania.
Dowód osobisty będzie potrzebny najpóźniej wtedy, kiedy zechcesz zarejestrować łódź w urzędzie żeglugi śródlądowej...
Skoro drogie wyjazdy wakacyjne u Was odpadają z powodu zwierząt domowych, to fajna alternatywa, my też spędzamy dużo czasu na wodzie, mamy 10 km do slipu, zawsze coś do naprawy na łajbie.
Powodzenia, daj znać jakie warunki dostaniesz.

Dziękuję najpierw za waszą pomoc tutaj.
W poniedziałek wejdziemy do oddziału banku i zobaczymy, co z tego wyniknie. Wreszcie dostaliśmy termin na nową legitymację.
Tak, zwłaszcza, że można szybko wyskoczyć, to naprawdę świetna alternatywa, aby choć w lecie spędzić kilka miłych godzin nad wodą.
W razie czego, mogę jeszcze raz zadzwonić w poniedziałek.

Nie, w ogóle mi to nie podchodzi. ?

Napisany przez Marc2512
To już pierwsza duża pożyczka? Przy zarobkach netto 3300 EUR można przecież zaoszczędzić 10 tysięcy w ciągu mocnego roku, prawda? W przeciwnym razie żadne banki nie powinny się martwić o 10 000 EUR.

Napisany przez 2utopus
Czy każde z was otrzymuje 3300 € netto osobno czy razem?

m Wasze karty kredytowe mają po 1000 € długu i chcecie spłacić je 15%? Czyli 150 € rocznie?
m Oprocentowanie kart kredytowych jest zazwyczaj bardzo wysokie - od 15 do 20% rocznie (lub 1-1,5% miesięcznie) są całkowicie normalne.
Ja bym sugerował regularne spłacanie kart kredytowych co miesiąc - wtedy zazwyczaj nie trzeba płacić odsetek.
Czy nic nie zaoszczędziliście? Zazwyczaj zaleca się posiadanie około 3 pensji netto na nieprzewidziane sytuacje - w takim przypadku starczyłoby na spłatę tych 10 tys. €.

Cześć,
więc cieszy mnie, że żaden bank nie drgnie z powodu tego kredytu. Jak już wspomniałem, dla nas to pierwszy duży kredyt. Nie mamy samochodów do sfinansowania ani domu. Razem mamy 3300,-, ale ta kwota jeszcze nieco wzrośnie w najbliższych miesiącach.
Jeśli chodzi o karty kredytowe, mówimy o miesięcznej spłacie w wysokości 15%. Prawdopodobnie część kredytu zostanie wykorzystana do spłacenia kart kredytowych w całości lub częściowo. Oba karty powinny w krótkim lub średnim okresie zostać spłacone do zera, jedna z nich zostanie zlikwidowana, a druga zostanie wykorzystana do podróży zagranicznych, ale być może zdecyduję się na coś innego.

Obecnie nie mamy żadnych oszczędności. Wyrzutuję to sobie, ale niedawno zacząłem skrupulatnie opracowywać plan budżetu, aby zidentyfikować i zoptymalizować koszty. Warto jednak dodać, że oboje nie pracujemy na pełny etat od zawsze (wcześniej studia, matura w drugim systemie edukacji / przekwalifikowanie). W najbliższych miesiącach planujemy zająć się oszczędnościami, ubezpieczeniem oraz być może długoterminowym planem oszczędzania.

Napisany przez 2utopus
Przy kartach kredytowych warto zwrócić uwagę na natychmiastową spłatę całej kwoty - przy 2000€ 1% miesięcznie to 20€ każdego miesiąca - a 15% rocznie to 300€.
kredyt odnawialny o 7% kosztuje tylko połowę, a kredyty ramowe lub ratalne można znaleźć nawet poniżej 3%.

Ogólnie rzecz biorąc, nie powinno się wydawać więcej, niż się zarabia - zwłaszcza oferty promocyjne z oprocentowaniem -0,4% (Smava) lub kredyty o zerowym oprocentowaniu mogą zaszkodzić w Biurze Informacji Gospodarczej - nie powinno się ich używać, jeśli planuje się większą inwestycję z kredytem (np. nieruchomość) w ciągu następnych lat.

Warto sprawdzić, gdzie można zaoszczędzić - na prądzie/internecie/telefonie/kontach i kartach kredytowych/abonamentach/klubach fitness itp. - najlepiej wybierając darmowe opcje lub korzystając z korzystnych ofert.

Jeśli np. zaoszczędzisz co miesiąc 10€ na prądzie, 5€ na internecie, 10€ na telefonie oraz 10€ na koncie/karcie kredytowej, to w ciągu 10 lat może to być 4200€.
(Lub jeśli zamiast płacenia 15% od 2000€ zadłużenia na karcie kredytowej spłacisz wszystko od razu, to w ciągu 10 lat może to być 3000€ ...)

Na przykład tutaj dostępne są kredyty od 3,49% dla 15.000€ na 3 lub więcej lat: https://www.ing.de/kredit/ i można dokonać wcześniejszej spłaty.

Dziękuję za dobry post. Bardzo treściwy, na pewno nie tylko dla mnie, ale także dla innych. Zawsze zwracam uwagę na to, gdzie można zaoszczędzić na stałych kosztach. Wynajem już nie może być tańszy, ale na przykład telefon komórkowy tak. Co 4 lata robimy duże umowy z nowym smartfonem, a potem przez 2 lata nie wymieniamy telefonu. W zależności od tego, jak długo telefony wytrzymują. Również regularnie zmieniam dostawcę internetu, aby skorzystać z rabatów dla nowych klientów. Na dostawcach energii także mi zależy, aby co roku robić zmiany. Nie jestem pewien, czy naprawdę dużo oszczędzam. Ogólnie zalecam regularne monitorowanie wszystkich stałych, kosztów utrzymania oraz kosztów konsumpcji miesięcznie i przyglądanie się im uważnie. Czy to jest standardowe, że instytucje finansowe chcą widzieć wyciągi z konta z ostatnich 3 miesięcy? Co do diabła obchodzą ich poszczególne transakcje?

Napisany przez Dante
Tak, to normalne i standardowe, jednakże interesuje ich nie obciążenia, lecz regularne i wystarczająco wysokie wpływy pieniężne każdego miesiąca.

[cytuj=utopus]
- szczególnie oferty akcyjne z oprocentowaniem -0,4% (Smava) lub kredyty oprocentowane na zero mogą zaszkodzić twojej ocenie w Schufa - nie powinno się z nich korzystać, jeśli w najbliższych latach planuje się większą inwestycję kredytową (np. nieruchomość).
[/cytuj]
Ja jednak mam inne doświadczenia, w zeszłym roku skorzystałem z tej promocji -20% w Smava, nie miało to żadnego negatywnego wpływu na moją ocenę w Schufa. Właśnie uzyskałem drugi kredyt ramowy w Diba na 5 tys. euro jako rezerwę, nie było żadnych problemów, a przy finansowaniu nieruchomości i tak nikt się tym nie przejmuje - o ile reszta się zgadza.
Ponieważ Diba nie prowadzi konta płacowego, musiałem udowodnić trzy wpływy z pensji w Apobank, co jest standardowe, sprawdzane jest, czy nie ma zajęcia egzekucyjnego i czy informacje o innych kredytach oraz wysokości dochodu są prawdziwe.
Gdzie można dostać kredyty ramowe poniżej 3%?

Napisany przez 2utopus
volltilger pisze:
ostatnio zabezpieczyłem się poprzez otwarcie dodatkowego kredytu ramowego w Diba na kwotę 5 tys. zł, nie było żadnych problemów, a przy finansowaniu nieruchomości i tak to nikogo nie obchodzi - jeśli reszta się zgadza.
Gdzie można dostać kredyty ramowe poniżej 3%?

Wielkie problemy mogą wystąpić przy wielu małych kredytach, ale niekoniecznie musi tak być, jak pokazuje twój przykład.
Wygląda na to, że u Schufy dużą wagę przywiązuje się do regularności - brak nagłego otwierania kont bankowych/kart kredytowych dla ofert startowych - brak wcześniejszej spłaty kredytów - najlepiej, gdy wszystko pozostaje względnie stałe - a jeśli nie ma się żadnych umów/kredytów itp., Schufa często ma trudności z dokładną oceną.

kredyty ratalne poniżej 3% były mi znane - kredyt ramowy (5,99% w ING?) może być nieco mniej opłacalny - ale zazwyczaj bardziej korzystny niż debet.
Zawsze ważne jest, jaką elastyczność/prostotę chce się mieć.

Co może być również istotne: nie zawieraj dodatkowych produktów przy kredycie, których nie chcesz posiadać (ubezpieczenie na wypadek śmierci itp.)

Oto oferta, może zainteresować się nią ktoś.
Oferta T-BankNettokredit: 13 467,90 euro
Ewentualne ubezpieczenie na życie: 198,70 euro
+ odsetki zależne od okresu kredytowania: 1 499,64 euro
Okres kredytowania: 48 miesięcy

Oprocentowanie nominalne na cały okres umowy: 4,87%
Roczna stopa oprocentowania: 4,97%

Możliwość wcześniejszej spłaty: Tak – bank może żądać odpowiedniego odszkodowania za wcześniejsze spłaty.

Czy ubezpieczenie na wypadek śmierci kredytobiorcy nie jest zalecane?

Napisany przez Dante
Wow, to naprawdę fatalne warunki. Na pewno bym się od tego trzymał z daleka.

Napisany przez 2utopus
13467,90€ w wysokości 3,49% jak w ING daje 940€ odsetek w ciągu 4 lat - w twojej ofercie to 1698,34€ (odsetki+ubezpieczenie) -
ponad 700€ więcej - a w ING można dodatkowo spłacać wcześniej bez dodatkowych opłat.

Jeśli chcecie się ubezpieczyć na wypadek śmierci drugiej osoby, powinniście wykupić odpowiednie ubezpieczenie na życie - zazwyczaj jest to znacznie tańsze.

I to był tylko losowo wybrany ofert - bez użycia portalu porównawczego czy coś w tym rodzaju.

Od kiedy zapytania o kredyt zaczną mieć skutki? Nie chcę teraz popsuć mojej już istniejącej punktacji/bonitacji szukając korzystnego kredytu. To z Ing Diba brzmi nieźle. Na check24 Postbank zajmuje wysoką pozycję i kusi oprocentowaniem od 1,75 do 6,99%.
A kiedy wiele zapytań (dotychczas tylko jedna oferta z T-Bank) będzie miało negatywne konsekwencje?

Dziękuję za wskazówkę dotyczącą LV.

Napisany przez kub0185
Nie sądzę, że od razu pytają, bo to kosztuje pieniądze... Dwa lata temu dokładnie porównywałem i składałem kilka zapytań, ale Schufa niczego nie widziała.

Napisany przez Marc2512
Może trochę inaczej myślę, ale MOIM SKROMNYM ZDANIEM nie wziąłbym kredytu na luksusowy przedmiot, który moim zdaniem nie jest konieczny, dopóki inne, ważniejsze rzeczy nie są uregulowane w życiu (oszczędności, zabezpieczenia, otwarte kredyty itp.). A potem: Gdzie mogę zaoszczędzić 5 EUR miesięcznie na telefonie... To wszystko się nie zgadza.
Nie jest to złośliwe, tylko jedno zdanie. Pozdrowienia

@Marc2512: Zasadniczo podzielam twoje zdanie, ale rozumiem życzenie i uważam, że plan jest wykonalny. Jak wspomniał TE, karty kredytowe mają być zastąpione, a dodatkowo powinno być możliwe oszczędzanie na boku. Warunki oferowane przez T Bank są naprawdę kiepskie, powinno dać się znaleźć coś lepszego. ubezpieczenie od śmierci ma sens i w zależności od wieku i grupy ryzyka nie jest zbyt drogie, szacuję około 40 € rocznie za 100 000 €. Poleciłbym również ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej za szkody wyrządzone na łódce, także kosztuje około 40 € rocznie.

@Utopus: Tak, ramowy kredyt w Diba to 5,99%, rozliczany dzień po dniu, Apobank bierze 8,xx i w przypadku korzystania z niego na każdą transakcję na koncie pobierane są horrendalne opłaty, których nigdy nie korzystałem. W Diba musiałbym przenieść pieniądze w razie potrzeby, w Apobank praktycznie działa to jak debet, konto po prostu zapadałoby się w debet.

@Marc2512, ogólnie rzecz biorąc, na pewno masz rację i rozumiem Twoją opinię. W tym przypadku jest dość jasne, że aktualnie nie mam dostępnych pieniędzy i chciałbym drogo zapłacić za moją rozrywkę, korzystając z środków, które do tej pory nie udało mi się zgromadzić. Znalezienie i zoptymalizowanie oszczędności nie wydaje mi się teraz tak dramatyczne. @volltilger, dokładnie, karty kredytowe powinny zostać wyłączone, więc miesięcznie pozostaje tylko jedna rata w wysokości około 300 €. ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej za łódź zdecydowanie tak, bez tego byłoby zbyt ryzykowne. Jeśli jesteście zainteresowani, przedstawiam ofertę P-Bank Nettokredit: 11.000,00 euro (13.000 euro wnioskowane) Całkowita kwota: 12.546,87 euro Oprocentowanie nominalne roczne: 3,82% Rzeczywista roczna stopa procentowa: 3,89% Okres kredytowania: 84 miesiące (wnioskowano o 48 miesięcy?!) Możliwość wcześniejszej spłaty: Tak - bez kary za wcześniejszą spłatę. Teraz pozostaje jeszcze poczekać na ofertę od ING-Diba, a jeśli ta też nie będzie satysfakcjonująca, to na razie odpuścimy. Nie musi być koniecznie kredyt za wszelką cenę.

Dziękuję jeszcze raz za dobrą radę. Wszystko poszło świetnie z ING. 15.000 na 48 miesięcy Kwota 15.000,00 euro Odsetki 1.064,82 euro Całkowita kwota 16.064,82 euro Stałe oprocentowanie kredytu 3,44% r.r. Rzeczywista roczna stopa oprocentowania 3,49%

Miło, że udało się wszystko załatwić. Z jakichś powodów stopy procentowe nie są marzeniem, ale ogólnie koszty są do zaakceptowania. Miło też, że Diba umożliwiła krótki czas spłaty, wcześniej mieli z tym problem. W 2005 roku próbowałem skredytować samochód, ale wtedy nie oferowali tak krótkiego okresu spłaty, chcieli co najmniej 60 miesięcy i oprocentowanie wynosiło 8,xx%.

Napisany przez 2utopus
Chociaż nie zostało zawarte żadne (zazwyczaj zbędne) ubezpieczenie i istnieje możliwość dokonywania dodatkowych spłat.
Być może można byłoby skonsultować to z pośrednikiem finansowym - ale przy tej relatywnie niewielkiej kwocie nie wydaje się to zbyt opłacalne.

Gratulacje z oszczędności na odsetkach od karty kredytowej (które prawdopodobnie w ciągu 4 lat byłyby droższe niż obecne odsetki) i miłego żeglowania.
(I zmiana ustawień karty kredytowej, aby zawsze całe miesięczne wydatki były spłacane w następnym miesiącu ...)

Napisany przez kub0185
Dlaczego wybrałeś właśnie bank ING? Wspomniałem ci o 3 alternatywach banków oferujących mniej niż 2,5%.

Napisany przez NaTwoim13
kub0185 pisze:
Dlaczego wybrałeś właśnie bank ING? Podawałem ci 3 alternatywy banków oferujących poniżej 2,5%.

Zgadzam się, że stopa procentowa na 48 miesięcy jest zdecydowanie za wysoka.

Kto, swoją drogą, to są banki T i P?

Napisany przez 2utopus
Czy mogłoby to być Targo i Post?

@kub0815, zdecydowaliśmy się na ING, ponieważ mamy z nią doświadczenie i mieliśmy bezproblemowy przebieg. Nie chciałem składać 10 wniosków kredytowych, żeby osiągnąć cel. @noelmaxim, T był oddziałem banku Targo Bank, a P-Bank był bankiem internetowym Postbank. Oba karty kredytowe zostały usunięte, jedna zostanie anulowana, a druga będzie maksymalnie wykorzystywana podczas podróży zagranicznych. Dziękujemy za wsparcie.

O rany @noelmaxim, to obrzydliwe, teraz ująć decyzję w złym świetle, podkreśla moją opinię na temat usług finansowych, resztę sobie wyobraź, nie będę tego pisać. Fuj!

Napisany przez NaTwoim13
Volltilger, Knutscha

Jeśli nie masz pojęcia, po prostu......

Nie wszystko jest dla Ciebie oczywiste, właśnie dzięki takim użytkownikom jak ty

Napisany przez kub0185
Warunki nie były w centrum uwagi. To tylko 250 euro.

250€ na 48 miesięcy... chyba nieźle trafiony byłam z tą kiełbaską curry. Ale bez frytek!

Oto aktualne warunki dla ubezpieczenia od szkód oraz ubezpieczenia Kasko na łódź, właśnie odebraliśmy naszą łódkę:
Łódź motorowa, cena nowa 32 500 €, Kasko 240 €/rok, odpowiedzialność cywilna 32 €/rok. Kasko jest porównywalne do ubezpieczenia komunikacyjnego. ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej jest w specjalnej taryfie, ponieważ jesteśmy klientami od wielu lat i nie mieliśmy żadnych szkód.
Fajnie, że TE przeprowadził interes, rynek z łodziami używanymi jest całkowicie wyczerpany, oferowane są 20-letnie wraki za horrendalne ceny, a czas oczekiwania na nowe łodzie, w zależności od producenta, wynosi od 12 do 18 miesięcy! Jeśli wszystko pójdzie dobrze, silnik również zostanie dostarczony na czas. Miłego żeglowania podczas lockdownu, wypływamy w morze!

Napisany przez Marc2512
Mam w niedzielę egzamin praktyczny z SO SBF B+S...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata