Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Arbonia WHEN AFG)

Napisany przez 2cybercrash
Chaos na rynku z powodu święta/wolnego dnia? Brak oficjalnych komunikatów. Kursy spadły z 338 do 311 w ciągu kilku minut, bez jasnych przyczyn. Złożone zlecenie zakupu nie zostało jeszcze zrealizowane! Po 30 minutach normalny handel, kursy wynoszą 330. Nadal brak realizacji! giełda SWX to jak chiński targ warzywny! Zlecenie usunięte, zlecenie zakupu w normalnym handlu ustawione na 328.5.

Mała paczka została dzisiaj zamknięta na cienkiej transakcji po 345, netto 2.8%. Jedna z niewielu świątecznych transakcji. Istnieje jeszcze paczka z wyższym kosztem nabycia. Jest na liście zakupów niektórych optymistów z 2006 roku.

Przyniósł dzisiaj nowe liczby, nie wszystko dokładnie przeanalizowałem. Z powodu przejęć, jak się spodziewano, ładny obrót i pozorne wskaźniki wzrostu, ale operacyjnie w niskim przedziale procentowym. Branża po prostu boryka się z trudnym otoczeniem. Według komentarza analityka, liczby są rzekomo rozczarowujące. Zauważam, że wskaźnik PE w okolicach 10 jest zdrowy. Dziś kurs trochę się obniżył, niemal przesadnie? Następnie następują kilka kolejnych zakupów. Mała transakcja została pomyślnie zrealizowana 2 dni temu. Czy ponownie zakupić przy dalszych przesadach w dół? Zaskakująco dobrze radzi sobie Zehnder (grzejniki, podobna branża), kontynuuje pozytywny trend, zbliża się do poziomu 2000? PE teraz około 12. Warto było go pewnie zachować.

Dzisiaj postanowiłem zakupić niewielką partię akcji Arbonia po cenie 414.75 CHF. (Zehnder, działający w tej samej branży, mimo słabych wyników, osiągnął ponad 2000 CHF w trudnych warunkach).

Napisany przez Simona
Wygląda na cukierkowego, ten Kerli. No cóż, niedługo znów będzie tak zimno. Ale chciałabym znaleźć informacje dotyczące inwestorów na stronie internetowej - albo może po prostu źle patrzę? Gruszka, Simona

Napisany przez beat
Simona pisze: Ale chciałabym znaleźć relacje inwestorskie na stronie internetowej - czy źle patrzę?
Na lewo w głównym menu. Fielmann sprzedaje tanie okulary :wink: https://www.afg.ch/pages/folgeseite.p...ub=5&sprache=0

Napisany przez Simona
:roll: Dzięki Beat, po prostu wybrałem/znalazłem złą stronę. Przejrzę to dokładnie. :P Szkoda, że Fielmann nie jest na giełdzie. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez richard100
Korr. patrz poniżej

richard100 pisze: [ :P Szkoda, że Fielmann nie jest notowany na giełdzie. Cześć Simona, Błąd powiedział jeż. Zauważyłem nawet: Super Dywidenda na poziomie 5%. Produkt łatwy do zrozumienia... Tylko kurs był już dość wysoki w ciągu ostatnich 5 lat. PE 25 Ryzyko spadku? Pozdrowienia Rich Fielmann (ETR) Akt.:Fielmann AG: Szybkie wyszukiwanie: Akcje wskaźniki Dywidenda-prawo Typ Akcje Miejsce XETRA Siedziba Niemcy Waluta EUR Branża Detaliczna / Magazynowa Symbol Valor ISIN NSIN FIE 280923 DE0005772206 FR:927174 AT:577220 DE:577220 GB:4409205 Data Otwarcie Wysoka Niska Ostatnio Zmiana Zmiana % Czas Opóźnienie 14.09.2006 37.89 (09:02) 38.7 (11:10) 37.65 (09:19) 38.38 (17:35) +0.88 +2.35 17:35:44 15 13.09.2006 38.35 (13.09.) 38.6 (13.09.) 37.01 (13.09.) 37.5 -0.90 -2.34

Napisany przez Simona
Naprawdę bogaty, dzięki! Szybko sprawdziłem na Xetrze. Istnieje ryzyko powrotu do starych nawyków. Ale jest to interesujące, warte obserwacji :idea: (Jak wiele rzeczy wynika z żartów - i to wszystko tak szybko). :lol: Pozdrowienia, Simona

Cześć Simona, Tak, mam nowego kandydata na mojej liście obserwowanych. :lol: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Simona
Tak, zrobiłam to; Arbonia będę śledzić. Pozdrowienia, Simona

Niemniej jednak dzisiaj Arbonia delikatnie wystartowała, wciąż utrzymując się na liście życzeń i myśląc, że stanie się tańsza, czy można też gromadzić przegapione szanse na złych tytułach?

cybercrash pisze: W końcu Arbonia powoli przeskakuje powyżej ceny wejścia dzisiaj, wiecznie zwlekając na liście do prania myśląc, że to stanie się tańsze, może także gromadzić przegapione szanse na złe tytuły?
Oczywiście, poprzez niekupowanie można przegapić szansę. Jednak patrząc na wykres z ostatnich 5 lat (zaczynając od poniżej 100 franków) widzę więcej ryzyka niż szans. Nie odpowiada mi to ryzyko) :lol: Pozdrowienia Rich

To prawda, że Arbonia zanotowała imponujący przebieg kursu. Jednakże nie bez powodu, jeśli można ufać bilansom i prognozom, obroty mają wzrosnąć o 30%, obecnie wykazywany jest wskaźnik P/E na poziomie 12,5. Czy to fantazja? Arbonia dotychczas udowodniła swoją wartość, zarządzanie prowadziło właściwe kalkulacje i komunikację, mam nadzieję, że tak pozostanie. W każdym razie wybieram sprzęt Arbonii nad ***-Blachą. Jednak nie chcę robić prognoz dotyczących Arbonii, jestem raczej zaskoczony przyjaznymi kursami w październiku.

Cześć Cypercrash, Oto analiza, która mnie powstrzymała od zakupu: Arbonia jest silnie skoncentrowana na Edgarze Oelerze. Trochę jak patron starej szkoły. Posiada 59% udziałów w głosowaniu. Kilka razy widziałem go w telewizji. Nie robi na mnie najlepszego wrażenia. Co by się stało, gdyby nagle się wycofał? 4 punkty, które są dla mnie kluczowe przy dokonywaniu zakupu to: 1. Stopa dywidendy minimum 2%, (nie spełnione) 2. Czy można dobrze zarobić na produkcie i czy jest dla mnie zrozumiały? (Spełnione) 3. Historia kursu akcji. Czy kurs jest już na historycznym szczycie czy raczej niski. Ryzyko finansowania zysku innych. (Nie spełnione) 4. Zarządzanie (Nie spełnione, patrz powyższy argument) Mam nadzieję, że będzie inaczej, zwłaszcza że jesteś w tym z nami :wink: I jak dotąd się mylę. :lol: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Karat
Rich Ja, zgadzam się z tym. Przekazanie biznesu osobom, które nie potrafią oderwać się od kontroli, zawsze jest problematyczne. Z mojego doświadczenia zawodowego zawsze zauważałem, że prawdziwy władca zawsze wykazywał się tym, jak i kiedy załatwił swoje następstwo. Z narcystycznymi osobami jest to zawsze bardzo problematyczne, dopóki nie będą potrafiły oderwać się i uznawać innych za zdolnych do kontynuowania ich dzieła. Wymaga to wielu prób! https://de.wikipedia.org/wiki/Narzissmustheorie Karat

Napisany przez ADMCI4
Cześć Rich, Nie jestem zainwestowany w Arbonia. Na dzisiejszym poziomie cena wejścia nie wchodzi dla mnie w grę. Od czasu swojego niskiego punktu sprzed 3 lat (52,20) cena tego tytułu wzrosła ponad osiem razy, więc pewnego dnia musi nastąpić znowu przerwa. Ostatnio przeprowadzono badanie dotyczące firm z silną rodziną właścicielską, które wykazało, że wyniki firm z silną rodziną własnościową są lepsze niż całego rynku. To właściwie przemawia bardziej za inwestowaniem.

Napisany przez beat
Wziąłem małą porcję za 420 zł. W ogóle nie przepadam za takimi sklepami z mieszanką różnych produktów. Ekspansja w Chinach wydaje mi się ryzykowna. Ale wycena jest odpowiednia, sytuacja zleceniowa powinna być dobra w 2007 roku, poszczególne marki są dobre, a nawet bardzo dobre, w końcu powinna dołączyć bardzo dochodowa STI.

Komplement, bardzo uważny, dobry trading/inwestycyjna strategia. Dziś miałem problemy z UBS-Telebanking, ale około godziny 16:00, tuż przed zamknięciem handlu, wszystko wróciło do normy, nawet raporty wykonanych transakcji zostały ponownie zgłoszone. Miałem również AFG na oku.

Napisany przez beat
W AFG sprzedawcy wychodzą. Księga zleceń jest prawie pusta po stronie sprzedawców, ale pełna po stronie kupujących. To cieszy. Powódem tego wydaje się być wywiad Blicka z Edgarem. Wygląda na to, że wielu inwestorów (AFG) to czytelnicy Blicka.

Zupełnie pewnie w tym cienkim handlu na koniec roku, był zdumiony, śledził Zehndera. Wskaźnik cena zysku (PE) w przypadku Arbonia wciąż wynosi około atrakcyjnych 12, tak niskie wskaźniki PE mają już tylko nieliczne perełki na SWX, zdecydowana większość jest już powyżej 20. W związku z tym, rynek szwajcarski podobał mi się znacznie bardziej w tym okresie świątecznym niż jałowa prerii giełd indiańskich, która obecnie jest naprawdę wysuszona.

Naprawdę imponujący, jak Arbonia rozpoczyna rok 2007! Dobre wskazówki od Beat. Z Eminenta korzysta również Zehnder, chociaż szybka transakcja została już zrealizowana. Wygląda na to, że wiele rekomendacji zostało przeczytanych, trzeba śledzić ocenę! Dziś ponownie zamieniłem się na Sikę.

Napisany przez beat
Tak więc bardzo zyskowny STI wpływa do AFG. Już przy moim wejściu w listopadzie zwróciłem na to uwagę. Nie spodziewałem się transakcji tak szybko, zwłaszcza że istniała opcja sprzedaży. To być może wyjaśnia wczorajszą podwyżkę przez UBS? https://www.finanznachrichten.de/nach...el-7552695.asp To nie będzie miało negatywnego wpływu na kurs.

Napisany przez beat
Dzisiaj dostarczone zostały obiecujące dane sprzedażowe.

https://www.afg.ch/pages/folgeseite.p...he=0&IDmed=140

KGV 07 wynosi 13,6 (przy kursie 600.-), co jest nadal akceptowalne. Oprócz nieznacznego spadku koniunktury budowlanej, AFG będzie nadal rosnąć dzięki zdobywaniu nowych rynków. Dodatkowo potencjał do wykorzystania jest w dalszej optymalizacji współpracy poszczególnych części przedsiębiorstwa. W obszarze ogrzewania jest jeszcze miejsce na dział wentylacji komfortowej...

Pozostawię to bez zmian.

Napisany przez beat
AFG jest wdzięczną sprawą. Dopóki Oeler pracuje, można to zostawić. Przejście do bardzo silnego RWD Schlatter https://www.nzz.ch/2007/02/20/wi/newzzEYE08R54-12.html

Napisany przez beat
Wczoraj AFG ogłosiło dokonanie małego przejęcia. OK, było to zdarzenie bez jakiejkolwiek reakcji na rynku. Dziś UBS podniosło cel kursowy, a akcje zrobiły skok. Wydaje się, że inwestorzy nie są w stanie działać samodzielnie bez dyrygenta. Jeśli banki to zauważą, mogłyby wprowadzić pomysł stworzenia koszyka ocen. Następnie dodać kilka instrumentów pochodnych. I wszyscy byliby zadowoleni i szczęśliwi.

Napisany przez dagobert
Cześć wszystkim! Po pierwsze, serdecznie dziękuję za Wasze informacyjne wpisy na tym forum! Od dłuższego czasu obserwuję portal giełdowy i chciałbym ponownie zwrócić uwagę na AFG: Aktualnie na poziomie 629 +4.4% Mogłem w zeszłym tygodniu dokonać uzupełnienia na poziomie 580 z wtedy krótkoterminowym celem wynoszącym 640. Moje powody zakupu: 1. Konferencja prasowa dla mediów i analityków 20.03.2007 w Zurychu 2. Szacowane KGV 2007 według FuW to około 12.7 3. Jeden z 3 najlepszych wyborów (poza SMI) według banku CS na 2007 rok Co sądzicie o nadchodzących wynikach? Pozdrowienia, Dagobert

Napisany przez beat
dagobert pisze: Czego się spodziewacie po tych liczbach?
Nic nadzwyczajnego. Ważniejsza jest dla mnie perspektywa. Jeśli AFG - podobnie jak CS - również przewiduje koniec boomu budowlanego, to spowolni. W przypadku AFG liczy się także ekspansja.

Napisany przez beat
Wyniki i perspektywy są dobre. Ocena jest nadal umiarkowana, z PEG 07 znacznie poniżej 1. Nie chcę narzekać, jestem dokładnie od 4 miesięcy i mam dokładnie 50% zysku. Gdybym nie czekał wiecznie, wyglądałoby to jeszcze lepiej. Ale: Edgar pracuje i robi tam coś. Żyje marzeniem o własnej firmie? A w czasie wolnym włącza się jeszcze w jakieś nierentowne wyciągi narciarskie. I jeszcze AFG-Arena. Wygląda na to, że chce zbudować imperium. Część pochodzi nawet z wcześniejszego imperium (dziedzictwo). Idzie wszystko dobrze. Nie mam zastrzeżeń co do 2007 roku. Na razie zostanę. Ale długoterminowo coraz mniej mogę pogodzić się z tym miszmaszem. Wszystko zależy od Edgara. Koncentracja na budownictwie to także trochę za szerokie pole. Ponadto: Nienawidzę emisji akcji. Szybko można być przegranym. Mam już jedną do przeprowadzenia w Phonaku, która leży mi na sercu. Teraz jeszcze to. Rozumiem, że muszą finansować sprawy. Ponadto jeszcze kilka firm dojdzie. Nadal są luki w strategii One Building One Stop. Postrzegam tę strategię bardziej jako dywersyfikację, a mniej jako argument sprzedaży. To taka miłość z nienawiścią. Dla portfela. Trzeba też zarobić, więc będę trzymał się tego.

Napisany przez dagobert
Cash-Daily z 21.03.2007: Edgar Oehler poszukuje Super-CEO Arbonia Forster Akcjonariusz większościowy Edgar Oehler może jeszcze w tym roku zrezygnować z kierownictwa operacyjnego. Trwa poszukiwanie następcy. Nietypowe słowa od Edgara Oehlera. Kilka dni temu wschodnioszwajcarski król kuchni skończył 65 lat. Teraz planuje swoje następstwo. „Chcę jak najszybciej wyznaczyć CEO i skoncentrować się na przewodniczeniu radzie nadzorczej”, mówi Oehler dla CASH daily. Zamiana na czele koncernu może nastąpić już w tym roku „jeśli znajdę kogoś, kto spełnia moje oczekiwania i zrealizuje moje plany”, mówi były polityk CVP. Oehler stawia wysokie wymagania. Od czasu rozpoczęcia pracy w Arbonia Forster (AFG) ponad trzy lata temu, obrót dostawcy materiałów budowlanych wzrósł niemal dwukrotnie, osiągając 1,243 miliarda franków w ubiegłym roku. Zysk potroił się, a wartość na giełdzie potroiła. W przyszłości, według szefa, wzrost ma następować w tym samym tempie. „W ciągu pięciu lat obrót AFG ma przekroczyć 2 miliardy franków”, mówi. AFG ma wyrosnąć głównie w Europie Wschodniej, Rosji i Azji. „Udział nowych rynków w obrocie ma wzrosnąć do 50 procent” – dodaje Oehler. Obecnie wynosi on zaledwie 10 procent. Szansa dla szefów dywizji Oehler jeszcze nie znalazł menedżera, który spełniłby te wymagania. „Szukamy kogoś z zewnątrz” – mówi. Szanse mają również szefowie dywizji. 38-letni Niemiec Knut Bartsch już znalazł się w zarządzie AFG. Narodowość i płeć nie mają znaczenia. „Liczy się tylko sukces” – twierdzi Oehler – „praca dostanie najlepszy”.

Napisany przez beat
Witryna referencyjna Arbonia przyszła do mojego domu. Jak zwykle ZKB nie pozwala mi samodzielnie dokonywać moich praw, tylko sprzedaje je w ostatnim dniu najlepszym klientom. W takim razie wole uczestniczyć w ofercie emisyjnej i zwiększyć swój udział w Arbonia o 50%. Po spadku kursu akcji w związku z ofertą emisyjną i tak mają one potencjał wzrostu, a przynajmniej dwa kolejne silne lata przed sobą.

Dziękuję za raportowanie, gdy sam nie mam już tytułów, cieszę się użytkownikami, którzy informują o tak istotnych zmianach strukturalnych. Czy zwiększenie kapitału jest przyjazne dla akcjonariuszy? Jak bardzo może być obciążony kurs poprzez sprzedaż akcji, które zostały przewidziane korzystnie w ramach praw poboru?

Napisany przez beat
W kwestii przyjazności dla akcjonariuszy warunki:Arbonia-Forster-Gruppe (AFG), działająca w dziedzinie techniki grzewczej, kuchennej oraz wyposażenia budowlanego i technologii powierzchniowej, ogłasza zwiększenie kapitału z 7,56 do 8,51 mln CHF. Akcjonariuszom proponowane są nowe akcje w stosunku 1:8. Cena emisyjna nowych papierów wartościowych wynosi 480 CHF, a teoretyczne prawo poboru akcji 17,70 CHF. Okres subskrypcyjny trwa od 25 kwietnia do 3 maja. Transakcję prowadzi UBS. Większościowy akcjonariusz Edgar Oehler, który posiada wszystkie 2,7 mln akcji imiennych, skorzysta w pełni z prawa poboru. Z kapitału zwiększonego środki w wysokości 108 mln CHF trafią do spółki, które zostaną oprocentowane w wysokości 2,1% na podstawie ostatnio wypłaconej dywidendy w wysokości 10 CHF za akcję imienną. Nowe środki zostaną wykorzystane między innymi do spłaty kredytów krótkoterminowych zaciągniętych na ostatnie akwizycje (Surface Technologies International, RWD Schlatter). Dodatkowo zabezpieczona zostanie elastyczność finansowa dla przyszłego wzrostu. Akcje AFG były notowane w piątek po 640 CHF (maks./min. w 2007 r.: 672,50 / 495 CHF).26% kapitału jest trzymane przez Edgara, który bierze udział w podwyższeniu. Zatem już duża część jest zabezpieczona. Nie chciałbym wziąć udziału tylko po to, aby sprzedać akcje później, bo to krótkoterminowo raczej się nie opłaci. Raczej oczekuję spadku kursu po zwiększeniu kapitału. Dokupuję dodatkowo, bo akurat generuję koszty w związku z zwiększeniem kapitału i mogę to połączyć.

Napisany przez beat
Z widokiem na liczby z 07.08. dodałem kolejną porcję za 635.-.

Napisany przez dagobert
beat pisze: Jeśli AFG - jak CS - widzi koniec boomu budowlanego, to spowolni.
ARBONIA I 550,00 -25,00 (-4,35%) Zgłoszenia: 07-08-2007 08:03 AFG zwiększa zysk netto w H1 o 16% do 25,7 mln CHF - Potwierdzone prognozy Arbon (AWP) - AFG Arbonia-Forster-Holding (AFG) zwiększyła w pierwszej połowie 2007 roku obroty o 22,8% do 679,7 (poprz. rok 553,6) mln CHF, skorygowany o akwizycje wzrost wyniósł 9,3%. Firma z branży dostawców budowlanych poinformowała, że skorzystała z ogólnie przyjaznej koniunktury budowlanej. EBIT wzrósł o 14,2% do 37,7 (33,0) mln CHF, natomiast marża EBIT spadła do 5,6 (6,0)%. Zysk netto wzrósł o 16,0% do 25,7 (22,2) mln CHF. AFG przewyższyła oczekiwania analityków pod względem obrotu, ale wyraźnie nie osiągnęła planowanych zysków. Konsensus AWP wynosił 668,4 mln CHF dla obrotu, 43,8 mln CHF dla EBIT i 29,7 mln CHF dla zysku netto. Amortyzacje na środki trwałe niematerialne w związku z nabytymi firmami STI Surface Technologies i RWD Schlatter miały hamujący wpływ na rozwój EBIT, tłumaczy AFG spadek marży EBIT. W miarę wzrostu EBITDA, który wzrósł o 16,6% do 65,2 (55,9) mln CHF, wzrost zysków pomimo częściowo znacznie wyższych kosztów materiałowych, płacowych i energetycznych miał w dużej mierze równoważyć sytuację. Kapitał własny wzrósł w związku z emisją akcji i dokonanymi akwizycjami o 54,7% do 500,1 mln CHF na koniec czerwca 2006 r. Spadek na rynku niemieckim, który cierpiał z powodu spadku budownictwa mieszkaniowego w Niemczech, został w dużej mierze zrównoważony przez dobrą koniunkturę w Szwajcarii i ponownie ponadprzeciętną koniunkturę w Europie Wschodniej, podano w komunikacie. Pozytywny wpływ silnego euro został praktycznie zneutralizowany przez wzrost cen materiałów, energii i płac. Największa dywizja Techniki Grzewczej i Sanitarnej osiągnęła wzrost organiczny obrotu o 8,7% do 289,50 mln CHF, przy czym marża EBIT nieznacznie spadła do 8,0%. Druga największa działalność Kuchnie i Chłodzenie również odnotowała wzrost obrotu o 9,0% do 134,6 mln CHF. Ze względu na szereg kumulujących się czynników, dywizja odnotowała jednak stratę EBIT wynoszącą 0,5 mln CHF. AFG wskazuje na zaciekłą walkę cenową oraz wysokie dodatkowe koszty związane z wdrożeniem systemu SAP jako główne przyczyny. Podjęto natychmiastowe działania korygujące, w tym częściowe znaczne oszczędności w obszarze osobowym. W drugim semestrze wprowadzone środki zaradcze oraz zadowalający wysoki poziom zamówień mogą mieć pierwszy pozytywny wpływ na sytuację zysków. Dywizja Okna i Drzwi, między innymi dzięki przejęciu firmy RWD Schlatter, wzrosła o 36,0% do 123,5 mln CHF. Jednakże z powodu amortyzacji środków trwałych niematerialnych marża EBIT spadła do 5,2 (5,7)%. Dywizje Technologii Stali i Technologii Powierzchni również odnotowały dwucyfrowe wzrosty obrotów. AFG jest optymistyczna co do drugiego semestru. Ze względu na prognozowane dalsze korzystne warunki rynkowe i mimo wzrastającej konkurencji można zakładać, że planowany skonsolidowany obrotowy powyżej 1,4 mld CHF oraz zysk operacyjny przekraczający 100 mln CHF zostaną osiągnięte. W najbliższej przyszłości nie planowane są większe akwizycje. >, oświadczył przewodniczący rad nadzorczych Edgar Oehler w komunikacie. Dla zachowania elastyczności w finansowaniu dalszego wzrostu organicznego i akwizycji w drugiej połowie roku zostanie zaciągnięty kredyt konsorcjalny. cf/gab/ch Źródło: Swissquote Komentarz od Wegelin: Porównanie danych cierpi z powodu dwóch przejęć (STI Surface Technologies i RWD Schlatter), więc interpretacja nie byłaby do końca sprawiedliwa. Jednakże jedna wskaźnik, a mianowicie marża EBIT wynosząca 5,6% (poprz. rok 6%), nie jest zbyt uspokajająca, choć AFG tłumaczy to również efektami hamującymi związanymi z akwizycjami. Pomimo doskonałego ustawienia koncernu i bez wątpienia zręcznego zarządzania, nie można ignorować pewnej tendencji: zezwolenia na nowe budowy w ostatnich badaniach wyraźnie spadły. Ponieważ AFG silnie zależy od helweckiego i niemieckiego rynku budowlanego, mogą to być sygnały ostrzegawcze. Źródło: Telegram Wegelin Jacyś kompetentni traderzy ostrzegali tu pół roku temu: Pozdrowienia Dagobert

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata