Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: ubezpieczenie na życie

Napisany przez ProfFF
Cześć,

chciałem zapytać naiwnie: Ile z was ma ubezpieczenie na życie?
Obecnie myślę z żoną, czy sensowne byłoby, gdyby jeden z nas je wykupił, na wypadek czegoś, czego nie chcemy nawet rozważać.

Ona jest trochę sceptyczna i mówi, że nie chce prowokować losu. Ja natomiast mniej wierzę w przeznaczenie, ale zastanawiam się, ile osób ma ubezpieczenie na życie i czy są jakieś konkretne powody, które was do tego skłoniły?

Napisany przez 2tneub
Obajśmy zawarli RLV, gdy pobieraliśmy kredyt hipoteczny. Dopóki oboje pracowaliśmy i nie mieliśmy jeszcze domu ani dziecka, nie było to dla nas konieczne. W umowach ubezpieczenia od następstw NNN, NN i w umowach dotyczących emerytury to może być również częściowo zabezpieczone. Zalecamy jeszcze raz przejrzeć dotychczasowe umowy. Powinniście zapytać się: - jaka byłaby możliwość zarobków pozostającego partnera w przypadku wypadku (np. skrócenie czasu pracy z powodu małych dzieci) - czy istnieje renta dla wdowy - czy rozchody mogą być zaspokojone, - jakie ewentualne oszczędności mogą istnieć, - jakie są rezerwy, - jakie inne ubezpieczenia już obowiązują, - jakie koszty pogrzebu mogą powstać.

Napisany przez 2titan1981
Mam 2 polisy ubezpieczeniowe na życie, które obecnie pokrywają sumę kredytu domowego w razie mojej śmierci. Dla osób zamężnych warto rozważyć ubezpieczenie na życie wzajemne, aby pozostały partner otrzymał pieniądze.

Lepiej wystarczająco zabezpieczyć się ubezpieczeniem chorobowym, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, i wybrać tylko to, co naprawdę potrzebujesz, aby kontynuować budowę emerytury, która pozwoli ci przetrwać w wieku 67 lat itp.

Jeśli miałaś na myśli prywatne ubezpieczenie na życie, zalecam obliczenie, jak długo będziesz musiał pobierać rentę, aby odzyskać wpłacone kapitał, wliczając inflację! Jeśli jest to bliskie twojemu oczekiwaniu na życie, zdecydowanie bym się z tego wycofał.

Napisany przez Dante
Osobiście nie mam takiego ubezpieczenia, ponieważ nie miałoby to dla mnie sensu.

W innym przypadku uznałbym sens takiego ubezpieczenia za zabezpieczenie wyższego dochodu partnera w przypadku, gdy trzeba spłacić Dom, ale pozostały partner nie byłby w stanie tego zrobić.

Mówiąc krótko, mężczyzna zarabia 3500 netto, a kobieta 1200. Dom kosztuje 1800€ miesięcznie. Po śmierci kobiety mężczyzna mógłby dalej to opłacać. Kobieta bez ubezpieczenia na życie męża nie miałaby nawet szansy na to.

Napisany przez 2utopus
Warto dokładnie sprawdzić, o jakiego rodzaju ubezpieczenie na życie chodzi.

Mam kilka różnych rodzajów (z historycznych powodów - obecnie nie podjąłbym już nowych decyzji):

Zwrot składek w ubezpieczeniach od nieszczęśliwych wypadków/ubezpieczeniach rentowych (BU) - tutaj przy osiągnięciu określonego wieku zwrot składek albo dożywotnia renta. (Oraz pewne ubezpieczenie na wypadek śmierci.)

ubezpieczenie emerytalne oparte na funduszach Riester - wcześniej oferowały one lepsze warunki - niestety nie umożliwiają oszczędzania w ETF-ach, jednak teraz Fairriester pokazuje, że to, co tanie, nie zawsze jest najlepsze. (W marcu przenieśli się z ETF-ów na kapitał gwarantowany - dokładnie w najgorszym możliwym momencie.) Możliwe jest przeniesienie kapitału wpłaconego w razie śmierci na partnera.

ubezpieczenie emerytalne KLV z bezpośredniego ubezpieczenia - obecnie nie ma takich nowych - problemy z obowiązkowymi składkami na ubezpieczenie zdrowotne na emeryturze.

Mój pracodawca zawarł ubezpieczenie na życie na moje życie, które otrzymają spadkobiercy w razie czego.

W niektórych stowarzyszeniach/związkach zawodowych istnieje także ochrona na wypadek śmierci (np. mnożnik 200x miesięcznej składki)

Oczywiście istnieje również renta wdowia/dziecięca z ubezpieczenia emerytalnego.

I doroczne zabezpieczenie emerytalne (BAV) od poprzedniego/obecnego pracodawcy.

I na koniec, ale nie mniej ważne: budowanie własnego majątku (nieruchomość własną/depozyt giełdowy/umowa oszczędnościowo-budowlana itp.)

Najprawdopodobniej najtańsze jest czyste ubezpieczenie na życie ryzykowne - wzajemnie na obu partnerów - ewentualnie z malejącym zabezpieczeniem (np. gdy nieruchomość własna jest stopniowo spłacana ...)

Napisany przez kub0185
Wziąłbym ubezpieczenie tylko w razie potrzeby.
https://www.bundderversicherten.de/m...f/bedarfscheck

Mam ubezpieczenie na życie ryzyka, aby moja rodzina mogła sobie poradzić po moim odejściu. Zasada ta mówi o 3-5 krotności rocznego dochodu.

Napisany przez Leberwurstliebe
Cześć.

Moi poprzednicy już udzielili Ci obszernych informacji na temat twojego pytania. Chciałbym przybliżyć możliwość Zainwestowania świadczeń z majątku w ubezpieczenie na życie. Aby je zainwestować, pracownik musi najpierw posiadać długoterminową umowę oszczędnościową u dostawcy ubezpieczeń na życie. Jeśli pracodawca płaci 40 euro, pracownik nie musi już nic więcej dodatkowo płacić. Okres trwania składki wynosi od 12 do 45 lat. Oszczędzone pieniądze otrzymuje się w ustalonym terminie lub najpóźniej w momencie przejścia na emeryturę w wieku 67 lat.

Ja świadomie zdecydowałem się nie korzystać z tej możliwości, ponieważ obecnie z powodu bardzo niskiego oprocentowania nowe ubezpieczenie nie jest opłacalne. Cytuję: Ubezpieczyciele na życie oferują obecnie swoim klientom tylko 0,9 procent przy nowych ubezpieczeniach (Źródło: https://www.vermoegenswirksame-leist...sversicherung/)
Ach, jeszcze jedno, nie ma żadnego państwowego wsparcia dla ubezpieczenia na życie.

Czyste ubezpieczenie na życie ryzyka byłoby według mnie również najtańszym sposobem zabezpieczenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata