Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Pytanie dotyczące umowy o pracę przy nowym zatrudnieniu.

Napisany przez Novus
Cześć.

Aktualnie rozmawiam z rekruterem, który być może ma dla mnie nową pracę. Pracuję w IT.

Wkrótce mam mieć pierwszą rozmowę z potencjalnym nowym pracodawcą. Według informacji od rekrutera, nowy pracodawca miałby mi zapłacić o 4000 więcej niż obecnie podczas okresu wprowadzenia do pracy, o kolejne 4000 po okresie próbnym (6 miesięcy) i ponownie o 4000 po pierwszym roku pracy.

Warunki są dla mnie w porządku. Chciałbym jednak uniknąć polegania tylko na ustnym porozumieniu. Czy byłoby w porządku, gdybym zażądał od pracodawcy, aby te warunki zostały spisane w umowie o pracę lub aneksie do umowy? Czy to jest standardowe praktyka, jak postępować w przypadku wcześniej określonej stopniowej podwyżki wynagrodzenia?

Dzięki i pozdrowienia
Novus

Napisany przez 2tneub
Novus pisze:
Warunki są dla mnie w porządku. Jednak nie chciałbym polegać tylko na ustnym potwierdzeniu. Czy w porządku byłoby, gdybym poprosił pracodawcę o zawarcie tego ustalenia na piśmie w umowie o pracę lub dodatkowej umowie? Czy taki sposób postępowania jest powszechny czy normalny, czy jak w takich przypadkach postępuje się w przypadku wcześniej ustalonej stopniowej podwyżki wynagrodzenia?

Headhunter może dużo mówić.
Ja bym to zawarł w umowie o pracę.

Napisany przez 2titan1981
Tylko to, co jest ustalone w umowie o pracę, może być ewentualnie egzekwowane. Upewnij się, że ustalona jest również dokładna data podwyżek. Oznacza to całkowitą roczną pensję oraz po okresie próbnym na dzień xx.xx.202x oraz po 12 miesiącach na dzień xx.xx.20x ustalone stałe wynagrodzenie. Jeśli to niemożliwe, na pewno ma to swoje powody....

Napisany przez BenniG
Co oznacza dla Ciebie więcej 4 000 € w Twoim przypadku?

Załóżmy, że obecnie zarabiasz 60 000 € rocznie, czyli 30 000 € w Twoich 6-miesięcznych okresach. Czy w takim razie dostajesz za pierwsze półrocze 34 000 €, za kolejne półrocze 38 000 €, a po roku 42 000 € w ciągu 6 miesięcy, czyli łącznie 84 000 € rocznie?

A jeśli teraz dostajesz 5 000 € miesięcznie, czy otrzymasz przez sześć miesięcy 5 333 €, potem kolejne sześć miesięcy 5 666 €, a po roku 6 000 €, czyli łącznie 72 000 € rocznie?

Zauważ, że z takiego prostego stwierdzenia można w mgnieniu oka uzyskać różnicę w kwocie 1 000 € miesięcznie. Z powodu 333 € prawdopodobnie nie zmieniłbym pracy, przy 1 000 € zachęta jest już obecna, a przy 2 000 € natychmiast bym się zdecydował.

Poproś o dokładne zapisanie wzrostów płac w umowie i również o automatyczne coroczne podwyżki płac o 2% lub o wysokość inflacji...(jeśli nie jesteś objęty układem zbiorowym).

Napisany przez 2utopus
Nigdy nie było mowy o € lub okresie czasu - czy to teraz 4000 centów za godzinę, czy 4000 € więcej miesięcznie?
Czy może 4000 franków rocznie?

Napisany przez BenniG
Dlatego zapytałem, co właściwie oznacza ta liczba 4 000 (dobrze, dodałem znak za nią). <

Następnie wymieniłem dwie możliwości, które w rezultacie mogą prowadzić do różnicy 16%. Jak zauważyłeś, istnieją jednak zupełnie inne możliwości.

Napisany przez 2tneub
@benniG
Jeśli to roczne wynagrodzenie, to nie podniesie się wynagrodzenia za pół roku o 4000, ale całe roczne wynagrodzenie. Twoje dwie opcje nie istnieją.

Jeśli to wynagrodzenie miesięczne, mogę powiedzieć, że zrobiłeś wszystko dobrze, zmieniając pracę.

Napisany przez Novus
Przede wszystkim dziękuję za liczne odpowiedzi.

Niestety moja pensja miesięczna nie wzrasta o 4000 euro.

Oczywiście muszę jeszcze omówić dokładne szczegóły. Dla mnie brzmiało to tak:

W ciągu pierwszych 6 miesięcy moje roczne wynagrodzenie wyniesie 48000/12 = 4000 euro/miesiąc, dla miesięcy od 7 do 12 wyniesie 52000/12 = 4333 euro/miesiąc, a od 13 miesiąca będzie wynosić 56000/12 = 4666 euro/miesiąc. To dałoby 1266 euro więcej niż obecnie.

Muszę jeszcze dowiedzieć się czy rzeczywiście to mają na myśli. Usłyszałem tylko od HH, że szef nowej firmy powiedział mu, że to jest oferta dla mnie.

Czytając odpowiedzi, powinienem uwzględnić te wzrosty wraz z określonymi terminami w umowie o pracę. Dla mnie to byłoby najlepsze rozwiązanie. A jeśli tego nie zrobią, to prawdopodobnie nie zmienię pracy.

Napisany przez 2utopus
Podczas ostatniej zmiany pracy zauważyłem, że pieniądze to nie wszystko - równie ważny może być całościowy pakiet.

Moji poprzedni pracodawca płacił znacznie lepiej niż mój obecny pracodawca - przy 35-godzinnym tygodniowym wymiarze pracy. W zamian za to było dużo stresu i co roku nowa fala redukcji zatrudnienia - przenoszenia za granicę lub do spółek-córek. To nie jest korzystne dla zdrowia.

Nowy pracodawca (na początku) płacił o 10% mniej - za to można było pracować o 10% dłużej ... ale w zamian oferował kilka dodatkowych korzyści:

50% możliwości pracy zdalnej - bezpłatne korzystanie z siłowni - zakładowy lekarz, którego świadczenia profilaktyczne są bezpłatne - bezpłatne korzystanie z prywatnego Internetu/telefonu - w razie potrzeby samochód służbowy do wynajęcia z dopłatą - dobra stołówka zakładowa - lepsza atmosfera w pracy.

Czuję się w nowej firmie znacznie lepiej - ciśnienie krwi wróciło już do normalnego poziomu - a po 2 latach otrzymałem podwyżkę, dzięki czemu moje stare wynagrodzenie zostało ponownie osiągnięte.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata