Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: nowe życie ubezpieczenie

Napisany przez Report404
Cześć drogie forum,
zastanawiam się nad wypowiedzeniem umowy z og Versicherung. Część przesłanej mi korespondencji rozumiem tylko częściowo, a doradca bankowy w moim Sparkassen, który mnie do tego nakłonił, już odmienił.
Po ukończeniu szkoły w 2013 roku podpisałem tzw. Zabezpieczenie emerytalne typu hybrydowego. W ramach umowy zobowiązałem się do miesięcznej wpłaty w wysokości 100, która automatycznie zwiększa się o odsetki. Obecnie wpłacam tam tyle, że już nie mogę sobie pozwolić na takie wydatki, i mam coraz większe wątpliwości co do tej umowy.
Nie chcę podawać konkretnych kwot, ale wartość w zakresie kapitału zgromadzonego jest znacznie niższa niż kwota, której bym się spodziewał, gdybym pieniądze ulokował w sposób konwencjonalny (czyli po prostu trzymał w skarbonce). Jeśli przez 6 lat co miesiąc odkładałem 100 EUR, powinienem mieć 7200,- EUR. Jednak ostatnie pismo z 2019 roku informuje o kwocie zaledwie 5000,- EUR.
Dlatego podejrzewam, że pieniądze zostały pochłonięte przez opłaty administracyjne oraz inne opłaty lub opłaty za zawarcie umowy, które mi umknęły.
Oczywiście jestem bardzo rozczarowany swoją głupotą, ale również bankiem bardzo się złościę. Dlatego chcę zrezygnować z umowy z jak najmniejszym stratami.
Jutro umówiłem rozmowę i właśnie teraz mam wielki ból głowy. W umowie jest również napisane: Jeśli rozważają Państwo wypowiedzenie swojego ubezpieczenia, prosimy o kontakt. Istnieją alternatywy dla wypowiedzenia umowy. Więcej nie ma w sekcji dotyczącej wypowiedzenia.
Macie jakieś wskazówki i argumenty dla mnie, jeśli pojawią się jakiekolwiek kary za wypowiedzenie umowy? Gdzie jeszcze mogę szukać pomocy?
Pozdrowienia i dzięki

Napisany przez 2titan1981
W przypadku ubezpieczenia na życie jest normalne, że opłaty z tytułu zawarcia umowy są pobierane przez pierwsze 5 lat. Jeśli umowa została zawarta w 2013 roku, to w ostatnich 2 latach umowa jest wolna od opłat z tytułu zawarcia. Teoretycznie teraz umowa może zacząć rosnąć.... Ale nikt nie może ci doradzić bez konkretnych liczb.

Ogólnie nie uwzględniasz inflacji, która działa na wpłacone pieniądze zarówno na polisę na życie, jak i na książeczkę oszczędnościową.

Zazwyczaj zatrzymanie składek jest tańsze niż wypowiedzenie umowy, chociaż przy składce w wysokości 5000€ można się zastanowić, czy opłaca się to nosić do emerytury, patrząc na inflację. Należy uwzględnić 2% inflacji.

Nie daj się nakłonić do zakładania depozytu, jeśli kosztuje to więcej niż 30€/r w skali roku lub jest uzależnione od zawartości w procentach. Ani nie zezwalaj na opłaty AIGO lub opłaty od zawartości powyżej 0,5% sumy oszczędności. Można to zrobić taniej....

Napisany przez Report404
Dziękuję za odpowiedź, titan1981. Słowo Beitragsfreistellung już mi pomogło. Ogólnie chciałbym na razie nic więcej nie wpłacać do umowy, ponieważ wbrew mojemu przeczuciu i rozważaniom może się to naprawdę nie opłacać. Miałem jeszcze pomysł, aby teraz całkowicie przenieść pieniądze do części związanej z funduszami (jeśli to możliwe). Obecnie umowa przebiega w 100% konwencjonalnie. Oznacza to, że tam nic się nie rozwija i prawdopodobnie za 40 lat wyjdzie się na to mniej więcej na zero. Jednakże ponieważ we wszystkich liczbach w umowie podano, że są to tylko szacunki, naprawdę nie wiem, co o tym myśleć. Dziś wysłucham, co nowy zastępca doradcy ma do powiedzenia na ten temat i ewentualnie skontaktuję się z biurem ochrony konsumentów. Inflacja mnie względnie nie obchodzi. Denerwują mnie prawdopodobnie dość wysokie opłaty inicjalne i koszty zarządzania, które jako praktycznie jeszcze uczeń nie były mi wystarczająco jasno wyjaśnione. Z drugiej strony to tylko pieniądze i cenna lekcja. Nie należy się też rozgoryczać. Co myślisz o pomysle na wypracowanie Beitragsfreistellung i przeniesienie pieniędzy do części funduszowej, a następnie czekanie, aż się to ponownie opłaci?

Napisany przez 2titan1981
To prawdopodobnie nie będzie możliwe, jeśli umowa nie opiera się na funduszach. Jednak tutaj również pomocna byłaby analiza warunków, których nie chcesz ujawnić, dlatego nikt nie będzie w stanie powiedzieć, czy to jest możliwe czy nie. Jeśli umowa pozostaje w zawieszeniu do emerytury, prawdopodobnie może zostać wypłacona jako jednorazowa suma, ponieważ minimalna renta nie zostanie osiągnięta. Ale także tutaj warunki... które są nieznane.

Napisany przez 2utopus
Warto byłoby dokładnie rozłożyć wszystkie koszty - do kosztów związanych z zawarciem umowy (które teraz powinny zostać opłacone) dodają się jeszcze koszty zarządzania itp. - jeśli te koszty (ewentualnie) są wyższe niż dochody pomniejszone o inflację, to nawet nie zachowuje się kapitału. Inflacja (utrata siły nabywczej) po np. 40 latach jest znacząca - przy np. 2% rocznie siła nabywcza 5000€ po 40 latach wynosi już tylko 2264€ - a pieniędzy nadal nie można wyjąć.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata