Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: podatkowa ocena kredytu z kilkoma kredytobiorcami

Napisany przez Friedhelm
Cześć,

Mam następującą sytuację:
Zakupiłem nieruchomość kompletnie wynajmowaną osobom trzecim i w związku z tym wziąłem kredyt. Bank upierał się, żeby mój ojciec i moja matka dodatkowo podpisali umowę kredytową ze mną jako kredytobiorcą. Korzyści (dochody z wynajmu) i obciążenia są w 100% moją odpowiedzialnością. Jak wygląda odliczanie od podatku odsetek od długu?
Istnieją ewentualne umowne sposoby na jednoznaczne określenie odpowiedzialności w odniesieniu do relacji wewnętrznych?
Dziękuję za pomocne odpowiedzi.

Re: podatkowa ocena kredytu z kilkoma kredytobiorcami

Napisany przez StGe1973
Oprocentowanie odsetek możesz moim zdaniem w pełni odliczyć. Dodatkowe podpisy (ojca i matki) są istotne tylko w przypadku zwłoki w płatnościach, czyli wszyscy podpisani są łącznie odpowiedzialni za wszelkie płatności wynikające z umowy pożyczki.

Dla banku duży zaleta polega na tym, że może on bezpośrednio od twojej matki lub ojca zażądać nieuregulowanej raty kredytowej bez konieczności odwoływania się do jakichkolwiek środków prawnych. Ty jesteś jednak właścicielem, otrzymujesz dochody z najmu i ponosisz koszty, czyli raty kredytu.

Ale ostatecznie, jak zawsze, należy pamiętać: W kwestiach podatkowych odpowiedzi udzielają tutaj tylko amatorzy (w tym ja), którzy mają więcej lub mniej doświadczenia z nieruchomościami. Pełne informacje uzyskasz u wybranego przez siebie doradcy podatkowego...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata