Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Przemyśl prowadzenie konta.

Napisany przez EddardS
Cześć wszystkim,

moja partnerka i ja mamy konta w dwóch różnych bankach Sparda. Ja w BW, a ona nadal w Süd-West, ponieważ po przeprowadzce nie zmieniła swojego banku. Wkrótce będę musiał zapłacić opłatę za prowadzenie konta. Ponadto jesteśmy zirytowani tym, że w naszej okolicy jest niewiele banków, z których możemy bezpłatnie wypłacić pieniądze.

Nie przywiązujemy dużej wagi do osobistego kontaktu, ale chcielibyśmy móc wypłacać pieniądze bezpłatnie. Jeśli to możliwe, chcielibyśmy unikać opłat za prowadzenie konta lub za transakcje. Korzystamy również z kart kredytowych i chcielibyśmy mieć jak najniższe opłaty. Banki etyczne także byłyby świetne.

Teraz, gdy się pobraliśmy, chcielibyśmy założyć wspólne trzecie konto.

W dłuższej perspektywie chcielibyśmy również mieć nasze osobiste konta w tym samym banku. Istnieją różne strategie finansowe i kontowe z X kwotą na koncie bieżącym, a także dodatkowe subkonta, a nawet konto pieniężne.

W przyszłości średnioterminowej może również być zakup domu. Nie mamy pojęcia, czy powinniśmy to robić w tym samym banku.

Dlatego poszukujemy nowego banku. Nie wiemy jednak, gdzie powinniśmy się odnaleźć w tym gąszczu. Chcielibyśmy również otrzymać wskazówki (polecane lektury, strategie) dotyczące ogólnego planowania finansów.

Napisany przez kub0185
DKB, Consors, Ing Diba, Comdirect, Commerzbank, PSD Nürnberg, PSD Karlsruhe-Neustadt to banki, które mam na liście, do których chcę przejść w ciągu najbliższych 2 lat. Obecnie moimi faworytami są obie banki PSD oraz DKB.Consors i Commerzbank zostają na uboczu ze względu na dwuetapową autoryzację, którą muszą zawsze przeprowadzać. To mnie irytuje za każdym razem, gdy muszę wyciągać telefon z kieszeni z powodu drobnego sprawdzenia.Otrzymuję kartę kredytową za darmo, więc nie jest to dla mnie kryterium. To również byłby dla Was wskazówką, jeśli chcecie pozostać najpierw w Sparda Banku, to korzystam z karty kredytowej Hanseatic Bank do wypłacania gotówki, gdy nie ma w pobliżu bankomatu Volksbank.kredyty mieszkaniowe zawiera się w banku, który oferuje najlepszą ofertę. PUNKT! Następnie można zapytać, czy otrzyma się jakieś dodatkowe benefity po przeniesieniu konta. W moim przypadku były to wówczas 5000 euro darmowych dodatkowych spłat kredytu oraz 2 bezpłatne zmiany rat.Podoba mi się podcast Finanzwesira.https://www.finanzwesir.com/

Napisany przez 2titan1981
jako czyste konto osobiste byłby również interesujący bank EDEKA. Brak opłat i można bezpłatnie wypłacać pieniądze we wszystkich bankach spółdzielczych za pomocą karty debetowej.

I tak czy siak, chciałbym mieć kilka kont.
# 2 konta osobiste na własne nazwisko dla wynagrodzenia, w przypadku którego interesujący byłby DKB i duży debet 3-krotnie kwoty netto po około 1/2 roku wpłat wynagrodzenia. Wtedy otrzymuje się kartę kredytową, która jest bezpłatna w przypadku płatności za granicą.
# 1 wspólne konto na zakupy również może być DKB, ale bez debetu.
# 1 konto osobiste na płatności za ubezpieczenia, telefon itp., dokonuje się comiesięcznych wpłat, a ubezpieczenia opłacane są w ich cyklu dla równomiernego obciążenia przez miesiące, tutaj dobrze pasowałby na przykład comdirect lub commerzbank, ponieważ trzeba dokonywać tam miesięcznych transakcji, aby było bezpłatne, bez debetu.
# 1 konto osobiste na zakup/Dom - tutaj mogą być dokonywane miesięczne płatności zaliczkowe i wszystkie sprawy związane z domem, takie jak ogrzewanie, woda, prąd itp. tutaj dobrze pasowałaby ING, ponieważ tutaj można otrzymać debet do 10 000 € po przedstawieniu trzech potwierdzeń otrzymania wynagrodzenia, jeśli pilnie potrzebujesz gotówki....
# 1 konto rezerwowe, powinno być płatne za szybkie przejście np. Norisbank...

# Depozyty terminowe - mam dostępny jeden wynagrodzenie netto w ciągu 24 godzin w DKB i depozyt terminowy, który wymaga do 3 dni roboczych, zanim pojawi się na koncie, ale z wyższą stopą procentową.
# Reszta idzie na konto domowe z przychodami z wynajmu, aby w pełni spłacić kredyt z dodatkowymi wpłatami lub gdy coś większego dzieje się w domu, około 5-miesięczne wynagrodzenie na konserwację itp.do utrzymania, przy domu szybko może zabraknąć pieniędzy i wtedy debet byłby gotowy, gdy fundusze oszczędnościowe czasem nie wystarczą.

Tak więc wszystko jest jasno podzielone na tematy, jedynie trzeba delikatnie podejść do każdego z nich, aby nie zniszczyć swojego raportu kredytowego (Schufa).

Napisany przez Muenchner82
Mogę naprawdę polecić DKB. Jestem zadowolonym klientem od 2007 roku. Do tej pory nie zapłaciłem ani grosza za prowadzenie konta ani opłatę za wypłatę gotówki. Obsługa telefoniczna zawsze jest dostępna, gdy coś jest nie tak, a w przypadku nadużycia kart kredytowych (co miało miejsce podczas wakacji zmanipulowanym bankomacie) obsługa również działa bardzo sprawnie!

Napisany przez 2utopus
Nadal istnieje wiele banków oferujących zupełnie darmowe lub bezpłatne konto osobiste przy określonej wpłacie miesięcznej - niekoniecznie warto brać kartę kredytową w tej samej banku - ale np. kartę Amazon Visa - kartę Advanzia Gebührenfrei Mastercard lub kartę kredytową Payback - oczywiście zależy to od indywidualnych potrzeb i zachowań użytkownika, co się opłaca szczególnie.

Wiele banków ma obecnie poważne problemy z oferowaniem usług w pełni darmowych - i stopniowo wprowadzają/zwiększają nowe opłaty - również po to, aby pozbyć się martwego drewna - klienta, który nie używa aktywnie konta, ale nadal otrzymuje korespondencję, nowe karty itp., po prostu generuje koszty bez uzyskania wartości dodanej - co nie musi się koniecznie sprawdzać.

Napisany przez kub0185
Muenchner82 pisze:
Mogę naprawdę polecić DKB. Jestem zadowolonym klientem od 2007 roku. Dotychczas nie zapłaciłem ani jednego centa za prowadzenie konta czy wypłatę gotówki. Obsługa telefoniczna zawsze jest dostępna, jeśli zdarzy się coś nieprzewidzianego, a w przypadku nadużycia kartą kredytową (miałem taki przypadek raz na wakacjach z przekłamanym bankomatem) wszystko było załatwione bardzo bezproblemowo!

Jak surowo DKB wdrożyło nowe przepisy dotyczące bankowości internetowej? W moim banku PSD Bank RheinNeckarSaar musisz dostarczyć kod TAN co 90 dni. W Commerzbank moja żona musi mieć zawsze przy sobie telefon komórkowy. Jak jest w DKB?

Napisany przez kub0185
utopus pisze:
Nadal istnieje wiele banków, które oferują całkowicie darmowe konto osobiste lub bezpłatne konto osobiste przy określonych wpływach środków miesięcznie - niekoniecznie kredytowej karty należy brać w odpowiednim banku - lepiej np. zainteresować się kartą Amazon Visa - darmową kartą Advanzia Mastercard lub kartą Payback - oczywiście zależy to od indywidualnych wymagań/zachowań użytkownika, co jest szczególnie opłacalne.

Oto aktualna lista banków oferujących konta osobiste bez warunków. Uważam, że minimalny wpływ jak w przypadku Commerzbank lub ING wynoszący 700 euro jest również akceptowalny.

1822direkt
Bank im Bistum Essen
Comdirect Bank
Consorsbank
Degussa Bank
DKB
Edekabank
N26
Norisbank
O2 Girokonto
PSD Hessen-Thüringen
PSD Karlsruhe-Neustadt
PSD Kiel
PSD Koblenz
PSD München
PSD Nürnberg
PSD Rhein-Ruhr
Santander
Sparda Hessen
VR Bank Niederbayern-Oberpfalz

kub0185 pisze:
Jak surowo DKB wdrożył nowe wytyczne dotyczące bankowości internetowej? W moim banku PSD Bank RheinNeckarSaar trzeba dostarczyć TAN co 90 dni. W Commerzbank moja żona musi mieć zawsze przy sobie telefon komórkowy. Jak jest w DKB?

Przy każdym logowaniu trzeba krótko zatwierdzić logowanie na smartfonie, ale to żaden problem, bo zawsze jest pod ręką.

Napisany przez kub0185
Chociaż mnie to denerwuje. Czy ktoś wie, jak to wygląda dokładnie w 1822 direkt i ING?

Napisany przez 2titan1981
ING chce dodatkowo potwierdzenie na smartfonie lub tablecie po podaniu danych dostępowych

Napisany przez 2utopus
W ING można również przeprowadzać bankowość bezpośrednio na smartfonie - można tam zrobić około 95% rzeczy, z wyjątkiem kilku specjalnych przypadków - wówczas nie trzeba za każdym razem wpisywać danych dostępowych.

utopus pisze:
W ING Banking można również wygodnie obsługiwać bezpośrednio na smartfonie - poza niektórymi sprawami specjalnymi można tam załatwić około 95% rzeczy - więc nie trzeba za każdym razem wpisywać danych dostępowych.

To samo dotyczy DKB. Na smartfonie można łatwo zalogować się za pomocą odcisku palca i załatwić wszystkie transakcje.

Napisany przez 2utopus
Ktoś, moim zdaniem, tutaj trochę przesadził (albo czy to obecnie konieczne ze względu na przepisy dotyczące bezpieczeństwa?), to LBB z kartą Amazon-Visa.

Aby zalogować się do aplikacji/strony trzeba najpierw utworzyć użytkownika/hasło, następnie jest jeszcze kod PIN online i inteligentny PIN, a dodatkowo jeszcze SMS-TAN - na złość wczoraj sklepowałam przez 30 minut, bo często myliłam hasło/kod PIN online i inteligentny PIN - dodatkowo musiałam jeszcze zmienić SMS-TAN na mojej nowej karcie SIM - a czasami SMS-TAN już wygasł.

Napisany przez kub0185
Muenchner82 pisze:
to samo dotyczy DKB. Na smartfonie można wygodnie zalogować się odciskiem palca i załatwić wszystkie transakcje.

Ale tylko jeśli skanowanie rachunków działa. W przeciwnym razie wpisanie numeru IBAN na smartfonie to kłopotliwe zajęcie.

Napisany przez 2utopus
kub0185 pisze:
Ale tylko jeśli skanowanie faktury działa. W przeciwnym razie wpisywanie numeru IBAN na smartfonie jest uciążliwe.

Jeśli posiadasz potwierdzenie zamówienia/rachunek w formie e-mailowej - i masz je także na swoim smartfonie, możesz oczywiście skopiować je stamtąd.

Napisany przez kub0185
Przeklejanie na ekranie dotykowym to również męczarnia dla mnie. Ale na komputerze jestem o wiele szybszy.

Napisany przez Birgit
Przesyłanie zdjęć w przypadku fizycznych rachunków w ING działa doskonale.
W przeciwnym razie bardzo przydatny byłby również rysik do wprowadzania danych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata