Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Berkshire Hathaway: Akcja czy fundusz

Napisany przez MoonKid
Cześć, trzymam się zasady, że uczestniczę tylko w biznesach, które rozumiem. Dlatego dotychczas zajmowałem się tylko funduszami ETF. Trzymam się z dala od akcji - także dlatego, że psychologicznie nie jestem wystarczająco opanowany w tej kwestii. Z okazji jego urodzin Mr. Buffet ponownie staje w centrum uwagi i zastanawiam się, jak można w tym uczestniczyć. Berkshire Hathaway to nie fundusz, ale spółka funduszy. Co to oznacza? Z tego, co widzę, mogę tam uczestniczyć tylko poprzez udziały. Ale to tak naprawdę sprzeczne z moją zasadą. Mimo to, czuję już swędzenie. Firma nie wypłaca dywidend od 1967 roku. Gdzie zatem jest moje zyski? Nie chcę polegać tylko na kursie, ponieważ także jest on pod wpływem czynników irracjonalnych. OK, gdybym kupił w 1967 roku... Ale cena akcji jest już na astronomicznym poziomie - wydaje mi się bezsensowne spekulowanie na dalsze (!) długoterminowe wzrosty kursu. A posiadanie akcji tylko jednej firmy w portfelu nie jest zbyt mądre. Nie mam tylko środków ani kompetencji ani rozeznania, aby dodać kolejne akcje i zwiększyć dywersyfikację.

Napisany przez 2tneub
To daj cię, jeśli masz wystarczająco dużo gotówki na akcje. Aktualnie notowania są o 3500€ niższe niż w piątek. https://www.boerse.de/aktien/Berkshire-Hathaway-A-Aktie/US0846701086

Napisany przez Dante
tneub pisze:
Wtedy zdecyduj się, gdy masz wystarczająco dużo gotówki na jedną akcję. Obecnie są one o 3500€ niższe niż w piątek.
https://www.boerse.de/aktien/Berkshire-Hathaway-A-Aktie/US0846701086

Nie trzeba kupować akcji typu A, wystarczy kupić akcje typu B.

Napisany przez 2tneub
Dante pisze:
Nie trzeba kupować akcji typu A, można po prostu kupić akcje typu B.

Kto chciałby być klientem typu B.

Napisany przez Dante
----Ok----

Napisany przez brainy
To naprawdę interesująca firma, ale obaj bohaterowie są zbyt starzy. Munger jest nawet 6 lat starszy od Buffetta.

Napisany przez 2tneub
Firma zarezerwowała ogromną ilość gotówki na inwestycje w czasie kryzysu, ale nie udało im się skorzystać z kryzysu związanego z koronawirusem i teraz mają jeszcze więcej gotówki. Obecnie zainwestowali w Japonii.

Napisany przez MoonKid
Przepraszam ludzie, ale wasze odpowiedzi są banalnymi rozmowami towarzyskimi/pogadaninami (które mogę również przeczytać w internecie) i w żaden sposób nie odnoszą się do moich szczegółów i rozważań.

Napisany przez 2tneub
MoonKid pisze:
Od 1967 roku firma nie wypłaciła żadnych dywidend. Gdzie zatem jest mój zysk?
Nie chcę się opierać tylko na kursie, ponieważ również jest on podatny na wpływ czynników irracjonalnych.
OK, gdybym kupił w 1967 roku... Ale cena akcji jest teraz na astronomicznym poziomie - wydaje mi się szaleństwem spekulować na kolejne długoterminowe wzrosty kursu.

A posiadać akcje tylko jednej firmy w portfelu też nie jest zbyt inteligentne. Brakuje mi nie tylko kapitału, ale też kompetencji i wyobraźni do dalszego zwiększenia dywersyfikacji poprzez inwestowanie w inne jednostkowe akcje.

Jeśli wiesz, czego chcesz, wróć i zapytaj ponownie.
Do tego czasu lepiej trzymać się z dala od pojedynczych akcji i raczej postawić na ETF śledzący światowy indeks giełdowy.

Napisany przez 2utopus
Przychód z brakiem dywidendy stanowi (dla wyczerpanego limitu wolnego od podatku) możliwość reinwestycji dochodów przedsiębiorstwa bez opodatkowania - co wiąże się z efektem odsetek skumulowanych.

Jeśli BH osiągnie 10% zysku i wypłaci dywidendę w wysokości 5%, to podatek/uzupełniający podatek solidarnościowy/ewentualny podatek kościelny spowoduje, że ponad 25% zysku trafi do państwa - jeśli pieniądze pozostaną w BH, w kolejnym roku można osiągnąć 10% zysku na kapitale 110%, a nie na 105% - ponadto oszczędzisz na ewentualnych opłatach związanych z reinwestowaniem dywidend...

Wskaźnik MSCI-World prawdopodobnie zawiera również BH...

Napisany przez 2titan1981
Mówisz, że jeśli twój wolny limit nie zostanie wyczerpany, musisz się upewnić, że zostanie on wykorzystany, w przeciwnym razie przekazujesz każdy do 801€ jako wolne od podatku przychody. Powyżej limitu musisz sam zdecydować, czy chcesz zapłacić podatki teraz czy później. Jednakże podatek wynosi tylko około ~28% twojego dochodu, więc prawdopodobnie będziesz musiał opodatkować swój własny dochód w wyższej wysokości. Dodatkowy dochód z dywidend jest dla wielu w porządku, ale wymaga pracy. Żeby utrzymać się samemu z takiego dochodu, trzeba mieć odpowiednią wiedzę.

Napisany przez 2utopus
Kolejną zaletą funduszy giełdowych (BH) z mojego punktu widzenia jest to, że gromadzą udziały wielu firm - co oznacza, że w pojedynczej akcji istnieje pewna dywersyfikacja - być może warto dowiedzieć się, jakie są tutaj opłaty w porównaniu do funduszy lub ETF-ów.

Napisany przez 2tneub
O jakich kwotach właściwie mówimy? I jaki jest stosunek do funduszy ETF? Czy mają one pozostać czy zostać zastąpione? Jakie kryteria przyjąłeś dotychczas przy wyborze ETF-ów? Ogólnie rzecz biorąc, masz już szerokie zróżnicowanie dzięki istniejącym ETF-om. Jeśli teraz dodasz pojedyncze akcje, mimo że oceniasz akcję, branżę i region, nadal zachowujesz szerokie zróżnicowanie. Do tego, mimo że, jak już zauważył utopus, BH ma pewne zróżnicowanie w swoim portfelu akcji i branż. Jedyną rzeczą, którą oczywiście bardzo byś wzmocnił, byłby rynek amerykański, ponieważ BH do tej pory inwestował w dużej mierze w USA. Jeśli masz teraz potencjalnie ETF światowy, który również jest bardzo oparty na USA, wzmocnisz jeszcze bardziej nadmierne inwestowanie w USA akcjami BH. USA w ostatnich latach radziły sobie względnie dobrze, ale duży udział w tym miały akcje FAANG, które BH dotychczas, o ile mi wiadomo, unikał.

Napisany przez 2utopus
Nadmierne ważenie Stanów Zjednoczonych może być nie tak duże, jakby się mogło wydawać na pierwszy rzut oka - nawet jeśli w MSCI-World około 60% inwestuje się w firmy w USA - wiele z tych firm realizuje swoje obroty/inwestycje na całym świecie - Jeśli weźmie się np. Apple/Coca-Colę/McDonalda/Amazon itp., to są one aktywne na całym świecie i korzystają z globalnego wzrostu gospodarczego.

Napisany przez MoonKid
utopus pisze:
Zysk z braku dywidendy jest (przy wykorzystanym limicie zwolnienia) wolnym od podatku reinwestowaniem zysków przedsiębiorstwa - i tym samym efektem procentu składanego.

Może jeszcze raz pytanie wprost: W BH mogę więc zarabiać pieniądze tylko poprzez wzrosty kursów akcji - inaczej się nie da?

Ale efekt procentu składanego działa tylko dla majątku przedsiębiorstwa. Co mi po tym, że mam garść akcji klasy B?

Wartość przedsiębiorstwa rośnie, rośnie kurs akcji. No dobrze, gdyby tak było, BH nie mógłby przeprowadzać strategii inwestycji w wartości.

Teraz musiałbym się zastanowić, czy kurs BH jest powyżej rzeczywistej wartości, czy poniżej - mówiąc hipotetycznie.

Napisany przez 2utopus
MoonKid pisze:
Wzrost wartości firmy idzie w parze ze wzrostem kursu akcji. Cóż, gdyby było inaczej, BH nie mógłby stosować strategii inwestycji wartościowej.
Teraz musiałbym zadać sobie pytanie, czy kurs BH jest wyższy niż wartość rzeczywista, czy może niższy - mówiąc w sensie hipotetycznym.

Z mojego punktu widzenia niezupełnie poprawne - raczej chodzi o to, jak myślisz, jak będzie się rozwijać wartość przedsiębiorstwa, a więc również kurs akcji w przyszłości.
Na giełdzie zazwyczaj handluje się przyszłością, a nie teraźniejszością. Chodzi o to, jakie zyski z przyszłości są przewidywane, a nie o wartość księgową, która wynika z kapitału przedsiębiorstwa -
ale raczej o zyski przyszłości, które są obiecane.

Czy inwestowanie w BH jest opłacalne, zależy również od własnej sytuacji - jeśli na przykład w Niemczech nie wykorzystano corocznej kwoty wolnej od podatku w wysokości 801€, wtedy może lepiej jest wybrać akcje dywidendowe - albo raz w roku sprzedać akcje BH (z zyskiem do 801€) i ponownie je kupić, aby nie stracić kwoty wolnej od podatku. (Ale mogą być dodatkowe opłaty.)

Napisany przez Cici
MoonKid pisze:
Może jeszcze raz zapytam prosto: Czy mogę zarabiać pieniądze na wzroście kursu akcji w BH - czy inaczej?

Poprawne. Jeśli nie ufasz irracjonalnym kursom, możesz po prostu wypłacić sobie dywidendę, sprzedając co roku udziały akcyjne, co ma ten sam efekt.

Ale efekt kapitalizacji odsetek działa tylko na majątek przedsiębiorstwa. Co mam z własną garścią akcji typu B?

Jesteś (częściowym) właścicielem przedsiębiorstwa. Szczególnie w przypadku holdingów takich jak BH, kurs akcji zachowuje się bardzo blisko tego, co warte są posiadane udziały. Chociaż BH formalnie nie jest funduszem, jego akcje zachowują się praktycznie jak fundusz.

Wzrost wartości przedsiębiorstwa oznacza wzrost kursu akcji. No cóż, gdyby tak było, BH nie mogłoby prowadzić strategii inwestycji wartościowych.

Nie rozumiem tej wypowiedzi. BH inwestuje z majątku przedsiębiorstwa w nowe udziały, trzyma je, aż staną się droższe, a następnie ponownie sprzedaje udziały, aby zainwestować w nowe udziały. O ile zarządzanie jest tu w miarę inteligentne, wartość przedsiębiorstwa, a więc także kurs akcji, będą rosły.

Pomijając to, nasuwa się pytanie, dlaczego w ogóle chcesz inwestować pieniądze w akcje BH. Nawet Buffett, dysponując ogromnym majątkiem, ma teraz trudniej niż kiedykolwiek wcześniej pokonać rynek. Można to wyraźnie zauważyć po kursie akcji, który przez ostatnią dekadę nie rozwinął się znacznie lepiej niż światowy ETF akcji. Czasy wysokich zwrotów z lat 60. i 70. dawno minęły.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata