Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Niejasności dotyczące umowy oszczędzania budowlanego

Napisany przez hal
Cześć, mam 3 pytania dotyczące mojej umowy oszczędnościowej na cele budowlane: Została ona podpisana w 1996 roku w Deutsche Bank Bauspar AG (obecnie BHW) i ma bardzo wysoką stopę zwrotu, jak na dzisiejsze warunki. Jest już gotowa do przydziału od około 5 lat. Jeśli dalej będę płacił coroczną składkę, około 2-3 lata temu osiągnąłbym kwotę oszczędności budowlanych. AGB z tamtej epoki (1996) nie mam od Deutsche Bank Bauspar AG (czy ktoś to może mieć?), a umowa nie zawiera wystarczających informacji na temat poniższych pytań.

1. Czy prawdą jest, że BSK może wypowiedzieć umowę, gdy suma oszczędności budowlanych zostanie osiągnięta? W Wikipedii jest napisane, że w tej sprawie panuje szerokie porozumienie. Istnieją więc pewne niejasności. Na jakiej podstawie prawnej opiera się ocena prawna? W mojej umowie nic na ten temat nie jest napisane.

2. Czy jest prawdą, że BSK ma prawo wypowiedzieć umowę 10 lat po osiągnięciu gotowości przydziału? W moim przypadku argumentacja dotycząca decyzji BGH wydaje się być stosowna. (W § 489 ust. 1, Art. 2 BGB wymaga się PEŁNEGO otrzymania pożyczki, co jest możliwe po uzyskaniu przydziału (co w moim przypadku ma miejsce)).

Zakładam, że na pierwsze dwie pytania należy odpowiedzieć tak. Natomiast pytanie 3 jest dla mnie zupełnie niejasne:

3. Czy BSK może wypowiedzieć umowę, jeśli po osiągnięciu gotowości przydziału nie są płatne (lub są znacznie zmniejszone) składki? Tło: Moja umowa ma bardzo wysoką stopę zwrotu, dlatego zależy mi na jak najdłuższym zgłaszaniu tej stopy procentowej (co nie miałoby miejsca, gdybym regularnie płacił składkę i w ten sposób szybciej osiągnął sumę oszczędności budowlanych); oraz chcę oszczędzać swoją płynność finansową. Jeśli niepłacenie składki byłoby możliwe bez problemów, mógłbym cieszyć się wysokimi stopami procentowymi jeszcze przez co najmniej 2-3 lata.

Często czytałem, że BSK może wypowiedzieć umowę w przypadku ponownego niepłacenia składki. Jednak dotyczyło to zwykle pojedynczych składek miesięcznych, których w moim przypadku nie ma. Zawsze jest płatna jednoroczna składka. Jak to się ma w tym przypadku? Czy można na przykład trzy razy nie zapłacić rocznej składki, zanim zostanie wydana wypowiedzenie? Jakie są podstawy prawne tej procedury nierozliczania składek? Jak już wspomniałem, w mojej umowie nie ma na ten temat żadnych informacji, a AGB Deutsche Bank Bauspar AG z 1996 roku nie mam.

Napisany przez kub0185
Czy kiedykolwiek nie zapłaciłeś raty i co się wtedy stało? Przy BSV w tym wieku musiało to już kiedyś się zdarzyć, prawda?

Napisany przez bruno68
Cześć Hal,

Zasadniczo BSK może wypowiedzieć umowę, gdy minęło 10 lat od uzyskania przydziału!

Alternatywnie oszczędzanie zostaje zakończone, gdy wpłacono 100% sumy oszczędności budowlanych. Chyba że istnieje opcja dodatkowego przydziału, w zależności od liczby punktów!

Ponieważ decydujące są tutaj taryfy, powinieneś skontaktować się z BSK! Lub sprawdź najnowsze dokumenty! Oryginalne dokumenty powinny być ważne od 10 lat!

Bruno68

Napisany przez hal
Jestem pewien, że pytanie postawione w punkcie 3 pierwszego postu (które jest dla mnie istotne) dotyczy kilku milionów Niemców (niekoniecznie w przypadku konkretnej BSK, ale ogólnie problemu). Na pewno już odbyło się wiele dyskusji na ten temat. Dlatego bardzo dziwię się, że nikt się jeszcze nie wypowiedział i nie ujawnił tych ustaleń. Czy nikt tu nie ma wysokooprocentowanego BSV?

Zawsze płaciłem ratę w pełnej wysokości, dokładnie zgodnie z kwotą określoną w umowie.

Napisany przez bruno68
Witaj Hal,

Zasadniczo ustalono, że po 10 latach gotowości do przydziału umowa zostanie wypowiedziana! Jeśli umowa została przydzielona na 01.11.2010 roku, to zostanie wypowiedziana 31.10.2020 roku, na dzień 01.11.2020 roku!

Ochrona społeczności oszczędnościowej jest ważniejsza niż los jednostki!

Pewnie było zaangażowanych kilka milionów Niemców. Ale w ostatnich latach stare umowy zostały wypowiedziane, pozostały zapewne tylko umowy oszczędnościowo-kredytowe znajdujące się w fazie spłaty, do zrealizowania i zakończenia!

Pewnie już odbyło się wiele dyskusji na ten temat.

Te sprawy zostały już sądowo uregulowane przez Bundesgerichtshof (BGH). Sprawa jest zamknięta i zakończona!

Otrzymałem pierwsze nowe cenniki, pierwszy zakłada oprocentowanie 0,45% rocznie, co z kolei byłoby konkurencyjne!

Dlatego bardzo mnie dziwi, że nikt się nie zgłasza i nie ujawnia tych informacji.

Domagają się czegoś, czego większość nie ma! Wiedzy fachowej!

Ponieważ oszczędzanie na cele mieszkaniowe to co innego niż nierozliczalny kredyt lub kredyt z wpisem hipotecznym!

Jeśli zakłada się, że jest 75 umów oszczędnościowo-kredytowych, z których każda ma tylko 5 cenników, to daje to już 375 cenników. Przyjmując, że co drugi cennik można wybrać oprocentowanie, można bardzo szybko uzyskać 600 różnych wariantów! Rechnując, że można dokonać przedfinansowania na 5, 10 lub 15 lat. Pojawi się już 1000 możliwości!

Istnieje możliwość refinansowania istniejącej umowy oszczędnościowo-kredytowej na niewielkie kwoty, nawet do 5 lat!

Można wstawić kredyt o okresach kredytowania 5, 10 lub 15 lat, których spłatę można natychmiast lub w ciągu maksymalnie 2 lat pośredniego finansowania połączyć! Co może oznaczać aż 34 lata! Dziś już wiedzieć, ile trzeba będzie zapłacić odsetek za 15 lat!

Wszyscy mówią o kredycie forward na 5 lat! Chociaż oszczędzanie na cele mieszkaniowe mogłoby być kredytem forward na 15 lat, bez obowiązku odszkodowania w przypadku nieakceptacji! I nawet być może tańsze od kredytu forward na 5 lat!

Trudno ludziom to wytłumaczyć, tego pan sobie nawet nie wyobraża!

A potem pytają o stawkę, która obowiązywała 25 lat temu, ale już nie istnieje! Powinni panowie sprawdzić ostatni akt notarialny, ponieważ to jest ważne, to była stawka BHW! Nie powinni panowie polegać na starych dokumentach, które pewnie zaginęły!

Niestety, umowy są wszystkie - zgodnie z orzeczeniem BGH - wypowiadane tak samo jak umowy kredytowe po 10 latach od pełnej wypłaty! Z modyfikacją okresu, odniesioną do daty przydziału! I to jest podane w każdym rocznym wyciągu!

bruno68

Napisany przez 2tneub
I JJ1 znowu napisałem długi tekst, ale sprytnie zignorowałem właściwe pytanie.

@Hal, nie przejmuj się, nasz Problemowicz z Urzędu Opłaty Obronnej zawsze tak robi.

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, dzwonię teraz do centrali kasy oszczędności i kredytu mieszkaniowego, aby zapytać o możliwości wpłat i poprosić o ich udokumentowanie na piśmie.

Jeśli nie mam już warunków (ABB), to również proszę o ich przesłanie.

A teraz uwaga: Jeśli mam jakiekolwiek wątpliwości, przedstawiam wypowiedź kasy oszczędności i kredytu mieszkaniowego dotyczącą możliwości wpłat oraz ABB specjalistycznemu prawnikowi działającemu na rynku bankowym i kapitałowym do weryfikacji!!

W ten sposób unikam rzekomej pomocy, takiej jak ta ze strony Bruna, która stała się nie do zniesienia!!

Napisany przez bruno68
Cześć Hal,

po moich dwóch poprzednikach znowu coś monituję!

Pamiętaj, żeby wpisać w sieci następujące informacje: myBHW - Zaloguj się, postępuj zgodnie z instrukcjami, a kiedy otrzymasz list, Twoja skrzynka pocztowa powinna zostać odblokowana!

Możesz wydrukować swoją bieżącą kwotę i liczbę punktów. Zobaczysz także datę przyznania oraz wywołasz swoje obecne warunki umowy!

Pamiętaj, że warunki umowy Deutsche Bank Bausparkasse nie będą dostępne, ponieważ zostały one wchłonięte przez BHW!

Jeśli istniała, to przepustka odstąpienia została przeze Ciebie przegapiona poprzez Twoje milczenie! W ten sposób, mieliśmy twoją zgody na przekazanie do BHW!

Czas na to minął. Wszystkie wcześniejsze dokumenty stały się w ten sposób bezużyteczne!

Najlepiej skontaktuj się z dwoma specjalistami, którzy posiadają najwięcej wiedzy na temat oszczędzania i działania, przyznawania oszczędności mieszkaniowych i kredytów hipotecznych, którzy mogą Ci pomóc świadczyć fachowe porady!

bruno68

Napisany przez NaTwoim13
Bruno, także tutaj znowu, same bzdury!

Przejmując firmę, warunki nie zmieniają się, z prawnego punktu widzenia nie jest to nawet możliwe!!

Napisany przez hal
@ noelmaxim:
Dziękuję za wskazówki.
Niestety, straciłem całkowicie zaufanie do tej BSK po tym, jak kilka lat temu (chyba kiedy osiągnięto gotowość do przydzielenia) otrzymałem pismo, w którym podano mi dokładnie 2 możliwości dotyczące dalszego postępowania z umową: mogłem ją albo natychmiast anulować, albo skorzystać z kredytu (o absurdalnie wysokim - tak mi się wydaje - ponad 6% oprocentowaniu (przy rynkowym poziomie poniżej 2%)); opcja po prostu kontynuowania umowy została wykluczona po otrzymaniu pisma. Ich zachowanie jest niemalże przestępcze.
Dlatego nie będę również składał do nich pisemnego zapytania, co się stanie w przypadku niezapłacenia raty; jestem przekonany, że nawet jeśli miałbym prawo do niepłacenia składek przy jednoczesnym zachowaniu umowy, oni nie poinformowaliby mnie o tym.
Faktycznie mogę poprosić ich o Regulamin z tamtego roku. Nie spodziewam się jednak wiele, ponieważ ta problematyka w tamtym czasie w ogóle nie była przewidywalna i prawdopodobnie nie została uregulowana. Ale warto spróbować, chociaż chcę mieć jak najmniej kontaktu z tą ekipą.
Specjalista prawnik byłby dla mnie ostatnim rozwiązaniem, wiąże się to również z niebagatelnymi kosztami; co najmniej warto zastanowić się, czy profil korzyści/wysiłku jest naprawdę sensowny.

Od samego początku wiedziałem, że na forach internetowych jest wiele nonsensów, ale potrafię rozpoznać istotne posty merytoryczne. Sądziłem jednak, że wielu ludzi przed mną już poważnie się z tą problematyką zmierzyło (postawili sobie to samo pytanie) i dlatego mogłem polegać na ich wnioskach (np. wskazali na istotny paragraf ustawy lub wyrok); to właśnie jest celem forum. Wygląda jednak na to, że nikt poważnie nie przysiągł z tą tematyką wcześniej. Bardzo dziwne.

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, dano im do... ofertę, coś bez sensu zaproponowano, ale to nie oznacza, że udzielą błędnych odpowiedzi na konkretne pytania pisemne, czego Bausparkasse nie zrobi!!!

Napisany przez 2tneub
@ hal
Być może nie znajdziesz nic w internecie, ponieważ dotychczas nie było to problemem albo nie było z tego powodu żadnych anulowań?
W każdym razie pozostawiłem swoją umową oszczędnościową z ponad 90% wpłaconych środków na spoczynek przez wiele lat, aż około 9,5 lat po przydzieleniu, kiedy to wypłaciłem kwotę.
Była to jednak inna kasa oszczędnościowa.

Otrzymywałem regularnie listy z napisem Spełnij teraz swoje życzenia z opcjami
1. Wypłata salda + pożyczka
2. Ostateczne zrzeczenie się pożyczki i wypłata salda
To miłe sformułowanie chcielibyśmy się Ciebie pozbyć, ale ja zawsze z powodzeniem wyrzucałem je do kosza.

Czy rzeczywiście wpłacałeś co roku pełną kwotę regularnej wpłaty oszczędnościowej?
Jeśli nie, i nie było żadnych żądań uzupełnienia, to w końcu można powołać się na prawo zwyczajowe. (Uwaga, to opinia laika)

Napisany przez hal
@ tneub:
Aha, interesujące. Jak wysokie było oprocentowanie Twojego BSV? Tak, dotychczas co roku płaciłem dokładnie ustaloną w umowie kwotę.

Oczywiście BSKi chcą pozbyć się umów z wysokimi oprocentowaniami, ale muszą postępować zgodnie z prawem.

@ noelmaxim:
Tutaj trzeba dokładniej rozróżnić:
To zdecydowanie NIE BYŁA oferta. Ofertę można albo przyjąć, albo odrzucić. Jeśli się ją odrzuci, wszystko pozostaje po staremu. Ale zgodnie z listem takiej możliwości odrzucenia akurat nie było. Zostałem wręcz wezwany do wyboru jednej z dwóch wspomnianych opcji. To byłoby mniej więcej tak, jak gdyby pracownikowi bez żadnego uzasadnienia (np. ekonomiczne powody) pracodawca powiedział, że albo umowa zostanie natychmiast wypowiedziana, albo od tej pory otrzymuje się tylko jedną czwartą dotychczasowej pensji; którą opcję by Pan wybrał?
Nie mam nic przeciwko ofercie, mogliby mi przesłać ofertę, aby teraz zamienić ją na kredyt z bardzo wysokimi stopami procentowymi, o ile mam możliwość ją odrzucić i zostanie mi to wyraźnie przedstawione, a więc w zasadzie nie ma nic przeciwko.
To co jednak zrobił BSK - poprzez pominięcie opcji kontynuowania dotychczasowego stanu rzeczy - to świadome przekazywanie błędnych informacji na temat możliwości dalszego postępowania, co nie jest tylko nieakceptowalne, ale wręcz umyślnie niezgodne z prawem.

Nie wierzę tej BSK już ani jednego słowa (przy czym zakładam, że nie zmieniają Regulaminu na żądanie, zwłaszcza że w ogóle nie znają motywacji takiego żądania)

Napisany przez 2tneub
Myślę, że to było 2% oprocentowania plus 2,5% oprocentowania premiowego, albo na odwrót.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata