Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Powiadomienie urzędu skarbowego o dziedziczeniu

Napisany przez finanzwalter
Cześć,

przede wszystkim....wiem, że spadkobierca zasadniczo musi poinformować urząd skarbowy o swoim spadku, chyba że notariusz dokonał otwarcia testamentu i jest zobowiązany do zgłoszenia. Bank zmarłego również musi zgłosić się do właściwego urzędu skarbowego. Jako pełnomocnik mojego ojca, spadkobiercy, dotąd nic nie zrobiłem.
Zgon miał miejsce już 3 lata temu. Urząd skarbowy do tej pory się nie odezwał. Jakie są wasze doświadczenia? Czy mimo to może jeszcze nadejść coś od urzędu skarbowego w związku z podatkiem od spadku? Czy mogę zakładać, że już się nie odezwą?

Pozdrowienia od finansowego opiekuna

Re: Powiadomienie urzędu skarbowego o dziedziczeniu

Napisany przez bruno68
Urząd skarbowy już wie, że emerytura nie wpłynęła na konto! Bank domyślnie informuje urząd skarbowy o braku wpływów z emerytury! Z ZUS również powinna zostać wysłana informacja!
A jeśli jesteś uniwersalnym spadkobiercą, ponieważ nie ma innych rodzeństwa i kwota wolna od podatku w wysokości 400 000 € na spadkobiercę prawdopodobnie nie została osiągnięta! Dlaczego urząd skarbowy miałby zadzwonić? Mają przecież kompletną informację od ZUS dotyczącą dochodów oraz informacje od prywatnych ubezpieczeń, które informują ich o zgonie kogoś!

Nie byłbym jednak zaskoczony, gdyby zażądali zestawienia majątku na dzień zgonu!

Proszę skontaktuj się z prawnikiem i zasięgnij porady, lepiej zapłacić 1-2 000 €, niż zapłacić arbitralnie nałożony podatek od spadku! W przeciwnym razie mogą być traktowani jako recydywiści! Przeczytaj § 42 ust. ust.

Ponieważ zatajenie aktywów jest zniekształceniem podatkowym!

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata