Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Porównać, ale właściwie?

Napisany przez Snafo
Cześć wszystkim,

jestem ciekaw, jak według was należy postępować, aby uzyskać najlepsze warunki.
Warunki początkowe:
Planowany jest Dom jednorodzinny o standardzie KFW55 o wartości około 825 000 euro
Kapitał własny 150 000 euro
Kwota kredytu 675 000 euro (pożądane: KFW 120 000, reszta jako kredyt ratalny na 20 lat)
Rata < 1900 euro

Oto warunki, jakie otrzymałem od następujących dostawców:
Zacznijmy od Dr. Klein:
ING oferujący oprocentowanie 1,38% (ING) lub 0,95% (KFW)
Sparda zaproponowała coś znacznie lepszego (1,18%), ale albo z większym kapitałem własnym, albo z wyższą ratą.

Teraz przejdźmy do Interhyp:
DKB z oprocentowaniem 1,39% (ING) lub 0,95% (KFW)
ING również proponował, ale na pewno odrzucą, ponieważ obciążenie byłoby zbyt duże.

Bank domowy:
Pierwsza propozycja wynosiła 1,55%, ale po negocjacjach byliby gotowi przejść na propozycję ING. Można również rozważyć połączenie z kredytem na 15 lat oprocentowanym na poziomie 1,30%.

W myślach byłem już gotów zaakceptować propozycję banku domowego, ale oferta Spardy nie dawała mi spokoju.
Więc zapytałem w Sparda BW i oto co otrzymałem:
1,11% oraz 0,95% (KFW)

Raty były porównywalne, z 2% początkową spłatą dla głównego kredytu, KFW jest z góry ustalone.

Bardzo się cieszę, że sam poszedłem do Spardy, bo myślałem, że Interhyp i Dr. Klein właściwie pokrywają rynek w całości.

Teraz przedstawię ofertę Spardy mojemu bankowi domowemu, ale spodziewam się odmowy.
Najchętniej odwiedziłbym teraz wszystkie inne banki Spardy, ponieważ warunki przykładowe są czasami jeszcze korzystniejsze niż w Sparda BW.

Czy różnice są tak duże normalne czy też spowodowane obecnie sytuacją związaną z koronawirusem?

Pozdrowienia,
Snafo
(który również chciałby wreszcie podpisać umowę kredytową...)

Napisany przez NaTwoim13
Jak wygląda sytuacja z dotacjami krajowymi? Jakie są szczegółowe koszty? Czy wykonuje się prace własne?

Napisany przez Snafo
Fundusze pomocowe państwa:
Jest ISB, ale w tym roku zarabiamy zbyt dużo (w zeszłym roku moja żona była na urlopie rodzicielskim i byłoby to wystarczające).
Powierzchnia mieszkalna jest również zbyt duża.
Nie ma samodzielnych prac.
Działka 210 tys. (w tym uzbrojenie i już zakupiona)
Dom 460 tys.
Garaż 20 tys.
Koszty poboczne budowy 45 tys.
Ogród/podjazd/ogród tarasowy 40 tys.
Podniesienie standardu 30 tys.
Kuchnia 20 tys.

Działka, Dom i garaż są cenami stałymi i zawierają 19% VAT.
Pozostałe punkty są obliczone z pewnym zapasem, a mamy również około 30 tys. własnego kapitału w zanadrzu, do którego możemy szybko sięgnąć.

Nie chcemy świadczyć własnych usług.

Napisany przez NaTwoim13
Kuchnia nie jest uwzględniana w wycenie, wartość obciążenia wynosi 805 000 euro, a poziom obciążenia wynosi więc 83%. W moim miejscu, chciałbym jeszcze zmniejszyć te 3%, co można osiągnąć, finansując kuchnię poprzez studio i wprowadzając dodatkowo około 4 000 euro więcej kapitału własnego lub wprowadzając 24 000 euro więcej kapitału własnego.

W jakim mieście (ze względu na wybór lokalnych banków) ma być zbudowany ten Dom?

Napisany przez Snafo
Dziękuję za wskazówkę, zapytam w salonie kuchennym, co w tej sprawie oferują.
Dom będzie znajdować się w pobliżu 76726 Germersheim.

Napisany przez kub0185
Warto byłoby także zapytać bezpośrednio w DKB. Według mojego doświadczenia, to się opłaca. Jeśli ma się u nich konto, otrzymuje się dodatkowe 10% wypłat specjalnych (przynajmniej tak było w zeszłym roku).

Warto też zapytać bezpośrednio w HypoVereinsbank.

U mnie też oferty różniły się znacznie, nie ma to nic wspólnego z koronawirusem.

Napisany przez NaTwoim13
Przy zwiększeniu wkładu własnego o 11 000 euro i sfinansowaniu kuchni poprzez studio, możliwa jest następująca forma finansowania:

524 000,00 € / 20 lat na stałe / nom. 0,78 % / efektywne 0,80 % / rata odsetkowa i kapitałowa 1 213,93 € / kapitał do spłaty 2 % / opcja dodatkowej spłaty 5,00 % / okres bezprowizyjny 12 miesięcy

120 000,00 € / 10 lat na stałe / nom. 0,95 % / efektywne 0,98 % / rata odsetkowa i kapitałowa 394,65 € / kapitał do spłaty 2,997 % / okres bezprowizyjny 1 rok

Poprzez podział 524 000 euro na 2 kredyty nominalna stopa procentowa może zostać obniżona z 0,76 % do 0,66 %, rezygnując z okresu bezprowizyjnego na jednym z dwóch kredytów i/lub z opcji dodatkowej spłaty.

Tytuł mówi mi zresztą do serca!! Konsument powinien wybrać eksperta jako partnera, który zaprezentuje rozwiązania poprawiające oferty poprzez zmianę parametrów wejściowych, a to pokazuje, że jest to możliwe, ponieważ kuchnia zmniejsza wkład własny lub pogarsza wskaźnik obciążenia, do tego dostępne są dodatkowe 30 000 euro wkładu własnego, które nawet nie muszą być wykorzystane (jeśli chce się zachować rezerwę), jeśli taka rezerwa jest uwzględniona w kosztach budowy i ustalona została suma za nieodebranie!

Kuchnia nie powinna być uwzględniana w kosztach budowy, w żadnych kosztach budowy, ani w całkowitych kosztach, także przy zakupie.

I jeszcze jedno: Prawie żadne banki zazwyczaj nie proponują takich rozwiązań modyfikacyjnych, ponieważ dochód związany z wyższym wskaźnikiem obciążenia i związanymi z tym wyższymi warunkami zazwyczaj dają wyższy dochód!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata